USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Oturduğunuz her saat başına ölüm riskiniz artıyor'

Günümüzde kalan hareketsizliğin ölüm riskini de artırdığına dikkati çekici Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Yapılan çalışmalarda günde 13 saatten aşkın oturanların, 11 saatten az oturanlara gereğince 2 büküm hâlâ aşkın ölüm riskine eş bulunduğu gösterildi. Uzun kesiksiz ö

'Oturduğunuz her saat başına ölüm riskiniz artıyor'
26-08-2022 11:06

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, derinlemesine devamlı oturmanın er ölüm düşüncesince risk faktörü oluşturduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Bilal Boztosun, her insanoğlunun adale güçlendirici fiziki aktiviteye gereksinimi bulunduğunu belirterek, “Uzun devamlı oturan şahısların hem aerobik bununla birlikte adale güçlendirici fiziki aktiviteye gereksinimi vardır. Uluslararası müşterek dergide gösterilen müşterek araştırma, derinlemesine müddet oturmanın er ölüm düşüncesince müşterek risk faktörü olduğuna değgin kanıtları göstermiştir. Araştırmalara göre, ne derece baş döndürücü oturursanız er ölüm riskiniz o derece artar. Yapılan çalışmalara sağlam olarak; günde 13 saatten müşterek tomar oturan katılımcıların, 11 saatten az oturanlara layıkıyla 2 kıvrım hâlâ müşterek tomar ölüm riskine cemaat bulunduğu gösterilmiştir. Daha müşterek tomar cereyan fail ve hâlâ az oturan (bir seferde 30 dakikadan az oturan) kişilerin, müşterek seferde 30 dakika yahut hâlâ müşterek tomar oturanlara layıkıyla yüzdelik 55 hâlâ düşüt riske cemaat bulunduğu gözlemlenmiştir. Bir seferde 90 dakikadan müşterek tomar oturan kişide fevt olasılığı, yerleşme sürelerini her devir 90 dakikadan hâlâ az müşterek müddet ile sınırlayanlara layıkıyla kısaca dü kıvrım hâlâ fazladır” dedi.

“Kalp krizi ve sekte riski yüzdelik 147 arttı”

Günümüzde yetişkinlerin ve ergenlerin ehliyetli fiziki etkinlik düzeyine cemaat olmadığına yer veren Prof. Dr. Bilal Boztosun, şöyleki bitmeme etti: “Dört yetişkinden birisi ve ergenlerin yüzdelik 80'inden fazlası, tavsiye edilen fiziki etkinlik düzeylerini maatteessüf karşılamıyor. Yaklaşık 800 bin katılımcının değerlendirildiği tetkikte en baş döndürücü oturanların, minimum oturanlara nazaran illet ve ölüm oranlarında çoğalma bulunduğunu gösterdi. Yapılan istatistiklerde baş döndürücü oturanların şeker rahatsızlığı riskleri yüzdelik 112 arttı, önsezi krizi ve sekte derece kardiyovasküler vakalarda yüzdelik 147 çoğalma oldu. Kardiyovasküler vakalarda ölümde yüzdelik 90 çoğalma oldu. Herhangi müşterek yüzden ölümde yüzdelik 49 çoğalma oldu. Oturarak baş döndürücü müşterek tomar devir harcandığında koku akışı yavaşlar, bu da koku damarlarında yağ asitlerinin birikmesine müsaade verir ve önsezi sorununa defa açabilir. Vücudunuzun yağları el işi kabiliyeti azalır. Lipoprotein lipaz, karnınızdaki yağları hurdahaş kılmak düşüncesince imal edilen ehemmiyetli müşterek enzimdir. Oturduğunuzda vücudunuzun lipoprotein lipaz üretimi kısaca yüzdelik 90 düşer ve vücudunuzun yağ kullanmasını kolaylaştırır, yağ kullanmadığında ise depolanır. Uzun devamlı çökmek önsezi rahatsızlığı düşüncesince dü risk faktörü bulunan tip 2 şeker rahatsızlığı ve obeziteye ne ihtimalî insülin direncine defa açabilir. Uzun süreler süresince derneşik kendisine oturduğunuzda kemikleriniz zayıflar ve topu topu çıplak sisteminiz ağrı, mızrap çıkıntıları, irinlenme ve öbür semptomlar hapishane edinmek neredeyse menfi etkisinde bırakır yaşayabilir. Kaslarınızı kullanmadığınızda, güçlerini ve öbür beden sistemlerini sübvansiyon kabiliyetlerini kaybedebilir. Beyninizi etkileyebilir. Kanser hastalığında ise tavsiye edilen oranda cereyan buyurmak meme, sütun ve karın kanserleri de hapishane edinmek neredeyse nice dokunmabana riskini azaltabilir. Daha müşterek tomar cereyan buyurmak ve hâlâ az oturmak, yaş, cinsiyet, ırk, budunsal orijin yahut bulunan fitness düzeyinden serbest kendisine hepsi düşüncesince koskoca menafi sağlar.”

“Televizyonda karşılaşma eğlenmek hesabına ailenizle düzen oynayın”

Prof. Dr. Boztosun, alıştırma ve fiziki etkinlik üzerine şu tavsiyelerde bulundu: “Egzersiz, beyindeki nöronları büyüten bellek kaynaklı nörotrofik faktörün (BDNF) üretimini tetikler. Ayrıca kortizolün kısaca ruhsal gerilim hormonunun etkileriyle savaşmaya araştırma görevlisi olur. Dolayısıyla BDNF kaynakları azaldığında kortizol artar ve bu da stresin artmasına nedendir. Beyne revan koku akışı da gelişmemiş olduğunuzda yavaşlar, bu da beyninizin almış bulunduğu müvellidülhumuza miktarını azaltır. Her insanoğlunun fiziki kendisine canlı olma fırsatı ayrımsız değildir. Pek baş döndürücü insanoğlu yaya kaldırımı ve çıkmaz altyapısının cılız olduğu, fiziki etkinlik düşüncesince sakıncasız sahaların az bulunduğu ve evlerinden dolaşma yahut bisiklete binme imkânlarının bulunmadığı mahallelerde yaşıyor. Fiziksel aktiviteyi arttırıcı içtimai platformlarda bulunan edinmek şahısların canlı olması düşüncesince sakıncasız ve makul bölgeler sağlayabilir. Asansör hesabına merdivenleri kullanmayı yeğleme edin. Gençlerimizin başta okullarda hâlâ canlı olmasını sağlamalıyız. Çocukların hâlâ müşterek tomar cereyan etmesi düşüncesince hal yöntemleri aramalıyız. Okula yayan yahut bisikletle gitmeyi deneyebilirsiniz. Açık iklim oyunları derece ekol sonrası aktiviteler düşüncesince tasar yapın. Sokaklarda her yaştan ve her kabiliyetten insanoğlunun yürümesi, bisiklete binmesi, tekerli sandalyeyi kullanabilmesi yahut şişman taşımaya binebilmesi düşüncesince sakıncasız duruma bildirmek önemlidir. Aktif muvasala ve şişman taşımayı birbirine bağlayan muvasala planlamasını desteklenmeli. Akşamları monitör ekranındaki videoteyp oyunları hesabına ayak topu yahut paten derece canlı familya oyunlarını oynayın. Uzun makine yolculuklarında koyuverme vermeyi boşlama etmeyin.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler