USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Orucun vücuda yararının korunması düşüncesince bayramda beslenmeye özen edilmeli

Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cömert, "Bayramda 2,5-3 vakit aralarla beslenmek, hazım sistemi sorunları yaşamamak düşüncesince boşlama edilmemesi müstelzim açacak kurallardan biridir." dedi.

Orucun vücuda yararının korunması düşüncesince bayramda beslenmeye özen edilmeli
01-05-2022 11:24
Ankara

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Küçükkasap Cömert, orucun vücuda yararının ve sağlığın korunması düşüncesince bayramda az ve yoğun beslenilmesi, sağmal ve yemişli tatlıların yeğleme edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Cömert, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, tababet otoritelerince ramazanda tutulan orucun onma deposu namına görüldüğünü belirterek, sağlığın korunması düşüncesince bayramda alışılagelen beslenme düzenine dönülürken de nazarıitibar edilmesi gerekenler bulunduğunu vurguladı.

Oruç tutulurken öbür vakitlere gereğince henüz az defa yapıldığına ve derinliğine müddet aç kalındığına ayraç fail Cömert, bayramda ciddi yemekler tüketmenin yahut çok beslenmenin hazım sistemi hastalıkları, reflü, gastrit, koku şekeri ve koku basıncı dengesinde bozukluklara defa açabileceği uyarısında bulundu.

Cömert, bayram sabahı kahvaltıda kızartma yahut sızgıt kadar yöntemlerle hazırlanmakta olan besinlerin yeğleme edilmemesi icap ettiğini anlatım ederek, "Bayram kahvaltısında körpe göveri ve kâr ağırlıklı, protein kalitesi ana sütüne eş bedel haşlanmış haya yahut ince kaygana ile mükemmel buğday ekmeği yeğleme edilerek hazırlanmakta olan müşterek sofra, umumi sağlığımızı korumanın yanı esna iyileştirecektir. Sucuk, salam şekli kenarlı besinlerin sodyum klorür içeriklerinin, börek şekli besinlerin karbonhidrat, kızartmaların yağ miktarının erdemli olması, muhtemel çor yükünü yanı esna getirecektir." diyerek konuştu.

"Bayram sürecinde az ve yoğun beslenilmeli"

Bayram sürecinde öğünlerin az ve yoğun olması icap ettiğini tamlayan Cömert, şöyleki bitmeme etti:

"Bayramda 2,5-3 vakit aralarla beslenmek, hazım sistemi sorunları yaşamamak düşüncesince boşlama edilmemesi müstelzim açacak kurallardan biridir. Sindirim sisteminin derneşik çalışmasını isteklendirme etmek, dünkü sisteme bünyenin uyumunu beslemek ve kabızlıktan tevakki etmek düşüncesince çökelti içerisinde ne olduğu erdemli sebze, kâr ve döşenmemiş baklagillerin tüketimine behemehâl hizmet gösterilmelidir. Aynı sürede yoğurt, katık kadar besinlerin bumbar florasını organizatör tesirleri unutulmamalı, aralık defa alternatifi namına tüketilmelidir."

"Bayram sofralarında sağmal yahut kâr tatlıları yeğleme edilmeli"

Cömert, bayramda tüketilen tatlıların tarzı ve tahsil edilen şeker hastalığı hastalığı miktarının önemine ayraç ederek, "Şeker ve yağ içerisinde ne olduğu erdemli şerbetli maya tatlıları hesabına bayram sofralarını sağmal yahut kâr tatlıları ile zenginleştirmek yeğleme edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü, günce tahsil edilen şekerin 50 gramı geçmemesini belirtmiştir. Oysa hemen müşterek porsiyon baklava 60 gr. şeker hastalığı hastalığı içermektedir. Bunun yanı esna gündüz ortamında tüketilen bal, reçel, pekmez, çikolata miktarları da düşünülürse olan riskleri derpiş etmek tek mütekait olmayacaktır." diyerek konuştu.

Çikolata tüketiminde de aşırıya kaçılmaması uyarısında olan Cömert, "Fındıklı, karamelli, sütlü, alkan çikolatalar hesabına hint bademi miktarının henüz erdemli olması yardımıyla erdemli antioksidan içeriğine cemaat bitter çikolatalar yeğleme edilebilir. Çikolatanın da akla yatkın miktarlarda tüketimine hizmet gösterilmelidir. Bitter çikolatanın insan 2 diyabet, kardiyovasküler emraz ile ilintili riziko etmenleri, koku yağları, kolesterol, insülin direnci, koku basıncı ve iltihap üstünde müspet etkilerine değgin ilmî icraat mevcuttur." bilgilerini paylaştı.

"Bazı nebat çaylarının çok tüketimi vücuttan müheyya para atılımını artırabiliyor"

Tuğba Küçükkasap Cömert, kifayetli ve istikrarlı beslenmenin yanı esna günde 2,5-3 litre müheyya para tüketiminin de boşlama edilmemesi gerektiğine ayraç ederek, şu detayları verdi:

"Çay ve kahveyi müheyya para namına tanımlamaksızın, su tüketimine hizmet ifşa etmek akıbet basamak önemlidir. Vücudun susuz kalmasının önüne devredilmek düşüncesince doğrudan su tüketimi iyice önemlidir. Özellikle birtakım nebat çaylarının çok tüketimi, hacet söktürücü etkiye niçin olmaktadır ve vücuttan müheyya para atılımını artırabilmektedir. Bu devirde şuursuz nebat çayı, çok kahvehane tüketiminden ırak durulmalıdır. Belirtilmesi müstelzim müşterek öbür madde ise asitli meşrubat ve anık kâr sularının tüketilmemesi gerektiğidir. Bu içecekler vücuda şeker hastalığı hastalığı yüklemekten mavera yardım sağlamamaktadır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler