USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Okullar depremden etkilenen evlatların can sağlığının iyileşmesinde müspet gösteriş üstleniyor

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Burhan, depremin ruh bilimsel etkilerini nan ve bu çetin sürecin içerisinden rahatlıkla kabarmak düşüncesince günce yaşama bitmeme etmenin önemini vurguladı.

Okullar depremden etkilenen evlatların can sağlığının iyileşmesinde müspet gösteriş üstleniyor
22-02-2023 19:09
İstanbul

Kahramanmaraş merkezli depremlerden kurtarılan hastalar ve yakınlarının can sağlığının psikiyatri uzmanları çeşidinden yakından izleme edilmiş olduğu hastanede afetzedelerin fiziki ve ruhsal tedavileri aksatmadan yapılıyor.

Depremzedelerin ruhsal tedavileriyle ilgilenen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüseyin Şehit Burhan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, deprem sahasından gelenlere poliklinik yahut yataklı vagon vagon servislerde işlev verdiklerini söyledi.

Burhan, depremzedeler ve yakınları düşüncesince termin almadan başvurabilecekleri kıyamet polikliniğinin olduğuna değinerek, "Bu devirde de kıyamet polikliniği gereksinimi ortaya çıktı. Bunun düşüncesince deprem ve kıyamet polikliniğini açtık. Yaklaşık iki haftadır işlev veriyor. Ayakta mevrut hastalara randevusuz işlev veriyor. Afet sahasında o yahut bu biçimde kullanılamaz duruma mevrut hastanelerden ötürü hizmetlerimizi arttırdık. Daha birlikte tomar insana ayakta ve yatarak otama hizmeti vermeye çalışıyoruz." sanarak konuştu.

Türkiye'nin en şişman yataklı vagon vagon kliniklerinden biri olduklarına dikkati çekici Burhan, deprem sahasından de pestil onama ederek, onların tedavilerini de sürdürdüklerini dile getirdi.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Burhan, kliniklerinde günce 40 ile 50 ortada pestil baktıklarına dikkati çekerek, şöyleki bitmeme etti:

"Çocuk psikiyatrisinde depremden etkilenen yahut yakınlarını depremde kaybeden, deprem sahasından mevrut ufaklıklara işlev veriyorlar. Gerekli hallerde ruhsal destek, sağaltım yahut ilaçla tedavileri yapılıyor. Bu devirde hem yetişkinler düşüncesince hem kollar düşüncesince ehemmiyetli şeylerden biri günce rutinlerin bozulmaması. Bu felaketi atlatmamız, bu çetin sürecin içerisinden en haydi haydi çıkmamız düşüncesince günce yaşamımıza bitmeme etmemiz önemli. Bu noktada da evlatların günce hayatında, okulların da açılmasıyla bu arada buralar şişman birlikte arazi tutuyor. Okullar beş altı manada müfit olabilir. Birincisi rutinlerin bozulmaması, eğitimin bitmeme etmesi kollar düşüncesince önemli. İkincisi de hem erişkinler aynı zamanda kollar düşüncesince sosyalleşme, bu duyguların paylaşması, akranlarla bu arada saat geçirilmesi, birlikte anlamda dertlerin paylaşılması gerekli. Bu süreçte iyileştirici oluyor."

"Deprem sahasından nakledilen evlatların derslik arkadaşları bilinçlendirilmeli"

Çocukların düşüncesince en şişman toplumsallaşma sektörünün okullar bulunduğunu dile getiren Burhan, onların okullarda hem özlük yaşıtları derslik dostlarıyla bu arada saat geçirmeleri aynı zamanda öğretmenler ile ruhsal müşavirlik ve iyileştirme birimlerinden dayanak noktası almalarının ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Burhan, bu mevzuda yetişkinlere yahut velilere sakıt görevler bulunduğunu dile getirerek, "Deprem sahasından nakledilen ufaklıklara derslik arkadaşları meydana getirecek öğrencilerimiz var ise onları bu mevzuda haberdar etmek ve bilinçlendirmek gerekir. Çocuklar katıksız adına kendileri bilmiyor olabilirler. Yetişkinler adına tığ bazısı yönlendirmeleri, tavsiyeleri yapmamız lazım. Yani kollar esasta kesinlikle çoğunlukla sosyalleşeceklerini, kesinlikle dertleşeceklerini bilirler fakat ara sıra deprem sahasında nakledilen öğrencilere depremle ilgili, kaybetmiş olduğu yahut vurulan yakınları var ise bunlarla ait birlikte tomar sorular sorulması, nakledilen öğrencilerin bu felaketi ihtimal birlikte kere hâlâ yaşamasına etmen olabilir." ifadelerini kullandı.

"Sadece anlatma, musahabe ve dinleme bile iyileştirici oluyor"

Günlük rutine bitmeme edilmesiyle bu arada ruhsal görüşmelerin ehemmiyetli bulunduğunu özetleyen Burhan, şunları kaydetti:

"Bu devirde şahısların üzülmesi, kaygılanması ayrıca öfkelenmesi birlikte tomar doğal. Burada ehemmiyetli bulunan şeylerden biri hem psikiyatriye başvuran, ruhsal dayanak noktası gereksinimi hisseden şahısda aynı zamanda umumi adına toplumda şahısların duygularının dışa vurulmasına müsaade verilmesi lazım. İnsanların birbiriyle hitabı ve yaşadıklarını anlatması lazım. Sadece anlatma, musahabe ve dinleme bile iyileştirici oluyor. Hatta bu en ehemmiyetli iyileştirici şeylerden birisi. İkincisi günce yaşama rutini bitmeme etmemiz, öğrencilerin okula gitmesi, çalışanların iş hesabına dönerek birlikte şeyler hazırlamaya başlaması ve üretmesi gerekiyor. Bu devirde insanoğlu bu şişman felaketle bu arada üzüntü, hınç yahut kaygıyla beraber, 'Neden hakeza oldu? sanarak menfaatlerini sormaya başlıyorlar. Zaman devir menfaatlerini devir kurnaz da etraftaki başka müşterilerini suçluyor olabilirler. Bu da birlikte tomar katıksız insanoğlu tepkisi fakat bunun dokunca donör birlikte yere benzeşme ihtimali var."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler