USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Okulda Diyabet Programı'nın Eğitim Platformu yayına başladı

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği kabilinden yaşama geçirilen Okulda Diyabet Programı'nın Eğitim Platformu açıldı.

Okulda Diyabet Programı'nın Eğitim Platformu yayına başladı
10-11-2022 21:10
İstanbul

Sanofi Türkiye'nin şartsız yardımıyla bugüne derece gerçekleştirdiği okulda eğitimler ve site toplantıları yardımıyla şeker hastalığı üzerine çelimli birlikte farkındalık gerçekleştiren Okulda Diyabet Programı kapsamında yaşama geçirilen yetişek platformu yayına başladı.

Platformun tanıtımı düşüncesince meydana gelen matbuat toplantısına ​​​​​​​Okulda Diyabet Programı Koordinatörü, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Dalı Başkanı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükran Darcan, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı Sağlık Hizmetleri Şubesi Koordinatörü Gülcan Kılınç, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden Dr. lider Yel ile Sanofi Türkiye ve Levant Kurumsal İletişim Direktörü Pınar Kaya katıldı.

Basın toplantısında mütekellim Prof. Dr. Hatun, insülinin dirimsel birlikte hormon bulunduğunu dile getirerek, Türkiye'de kimse 2 diyabetin baş döndürücü yayılmış bulunduğu düşüncesince kimse 1'in akla gelmediğini, bundan dolayı topluma bu mevzuları söylemeye uğraştıklarını belirtti.

Prof. Dr. Hatun, "Toplum hâlâ baş döndürücü diyabeti erişkinlerin birlikte sorunu kendisine biliyor ancak 6 aydan itibaren değme yaşta olabilir. En baş döndürücü yeni yetmelik çağı çağı çağlarında görülüyor. Kış mevsiminde az buçuk hâlâ sıklığı artar. Yaklaşık kendisine 28 bin kimse 1 diyabetli bebek mevcut Türkiye'de." ifadelerini kullandı.

Program kapsamında 12 yıldan beri çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Hatun, şunları kaydetti:

"Annelerin, babaların çocuklarını okula gönderirken güvende hissetmesi gerekiyor. Aslında Okulda Diyabet Programı bunlara çözüme odaklanmış birlikte program. Yani okuldaki hayatla evimizdeki sahn birbirine benzesin, okuldaki şeker hastalığı ihtimam kalitesi evimizdeki derece olsun programı. Ayrıca anneler bunun düşüncesince okullara başlamak mecburiyetinde kalmasın programı. Birkaç ehemmiyetli derece var, maşer derece öğretmenler de kimse 1 diyabeti yeteri derece tanımıyor.

Dolayısıyla esasta görevlerini de bilmiyorlar. Bizim izlence öğretmenlere kimse 1 diyabeti özetleyen birlikte program, başkaca da ehemmiyetli hallerde ufaklıklara iane etmesini sağlayıcı birlikte program. Bu insülin enjeksiyonu olabilir, dem şekeri düşmüş bulunduğu devir ürün suyu çekmek mümkün yahut baş döndürücü bulunmaz de olsa aceleci hallerde glikozu yükselten birlikte enjeksiyon mevcut onu gerçekleştirmek olabilir. Bunun ötesinde izlence esasta öğretmenleri şeker hastalığı kadrosuna katan birlikte program. Diyabet ekipleri doktorlar, hemşireler, diyetisyenler, psikologlardan oluşuyor ancak öğretmenler bulunmadığı devir fire kalıyor."

Hatun, öğretmenlerin platformun içinde arazi meydan düzem 1, 2, 3'ü tamamladıklarında Okulda Diyabet Programı Eğitim Belgesini alabilecekleri laflarına ekledi.

"Tüm eğitimcilerimizin, bu eğitimleri alabilmesi düşüncesince bu platformu yaşama geçirdik"

Prof. Dr. Darcan, şeker hastalığı üzerine farkındalık oluşturmanın baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, şu detayları verdi:

"Ülkemiz açısından baktığımızda çocukluk çağındaki diyabetin teşhisi geciktiği devir komada müracaat payı yüzdelik 40-60'larda. Çeşitli Avrupa ülkelerine baktığımız devir bu bağıntı yüzdelik 10-20'lerde. Çocuklar zamanlarının üçte bir tanesini okulda geçiriyorlar. Bu programın amaçlarından birisi komada başvuran bebek sayısını en uzuv indirmek. Koma buyurmak derin ihtimam demek. Yoğun bakıma değil, yayan gelsinler. Diyabet bakımını yükseltmek programın en ehemmiyetli sebeplerinden biri. Programın birlikte başka gayesi da esasta okullardaki tagaddi alışkanlıklarını birlikte hacim değiştirerek obeziteyi engellemek. Program 2010'da bu amaçlarla oluşturuldu. Güzelliği sürdürülebilir ve geliştirilebilir olması. Şu anda ümranlı haliyle karşımızda."

Gülcan Kılınç da nice ekol sağlığına değgin çalışmaların yanı sıra diyabetin de en dobra faaliyetlerinden birisi bulunduğunu belirterek, bu çalışmaların paydaşların sunmuş bulunduğu katkılarla ilerlediğini söyledi.

Kılınç, "81 ilde bire birlikte anda, senkronik bu programı yürütebilmek düşüncesince dışarılık teşkilatında oluşturduğumuz evvel koordinatörlerimiz ve afiyet hizmetleri sorumlularımız var. Bu sorumlular tarz teşkilatıyla anbean 7/24 iletişimde ve aksiyona geçebilecek durumdalar." dedi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında muhtelif etkinlikler düzenleyeceklerini, farkındalık çalışmaların bitmeme ettiğini dile getiren Kılınç, "Sağlık Bakanlığı ile bu arada yürüttüğümüz bu programda, diyabetli mektepli bulunan okullarımızın listesini Sağlık Bakanlığı ile paylaşıyoruz. Paylaştıktan sonradan o okullarla il sağlık, kaymakamlık afiyet iletişime geçiyor ve eğitimlerini gerçekleştiriyor. Biz hepsi eğitimcilerimizin, ekol personellerinin bu eğitimleri alabilmesi düşüncesince bu platformu halletmeye değişmeyen verdik." bilgisin aktardı.

Pınar Kaya da programın, kapsamıyla çıktılarıyla dünyada 10 ülkeye manken ergin birlikte emek vermek bulunduğunu anlatım ederek, şu biçimde bitmeme etti:

"Sanofi dört başı mamur dünyada esasta içtimai birlikte el stratejisinde 'Daha dahası mümkün' mottosuyla mahsus mevzuları önceliklendiren birlikte firma.

Sorumluluğunun bilincinde bulunan birlikte derman firması kendisine bunların başlangıcında afiyet hizmetlerine ulaşım geliyor. Bu kapsamda da tığ Okulda Diyabet Programı'nı önceliklerimize bütünleşmiş biçimde 12 senedir şartsız katkılarımızı sunarak destekliyoruz. Bu online ortam meydana getirilen hepsi işlerin ötesinde vakitten ve mekandan ari kendisine hepsi paydaşların buradaki bulunmaz bilgilere ulaşabilmesi düşüncesince baş döndürücü bulunmaz bulunduğunu düşünüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler