USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Öğretmenlerin davranışları çocuklardaki kaygıyı azaltabilir

Deprem, sel, sıkıntı ve coşkunluk kabilinden tabii afetler yetişkinlerde bulunduğu kabilinden çocuk emanet sağlığında da bazısı aksi etkisinde bırakır bırakabiliyor. Bu çeşit süreçlerde evlatların kaygılarını yenmeleri düşüncesince ebeveynlerin yanı sıra evlatların öğ

Öğretmenlerin davranışları çocuklardaki kaygıyı azaltabilir
20-02-2023 18:06

Deprem de yığın ve sıkıntı kabilinden natürel afetler ortada toprak almaktadır. Depremin öteki natürel afetlere mucibince endeks vermeden gelmesi yetişkinler denli çocuklarda da negatif ruhsal etkisinde bırakır bırakabilmektedir. Ayrıca sayısal zımni mecralarında gösterilen sarsıntı görüntüleri de çocuklarda kaygıya hastalık olabilmektedir. Meydana mevrut Kahramanmaraş merkezli depremin ardı sıra okullarda aralık tatilin uzatılmasının çocuklar üstünde değişik tesirleri tetikleyebileceğini kail Medicana Sağlık Grubu'ndan Uzman Klinik Psikolog Selin Küçük, “Deprem dolayısıyla ertelenen meslek döneminin gene başlamasıyla öğretmenlere çocuklardaki kaygının azaltılmasıyla baş başa şişman görevler düşmektedir” dedi.

Öğrencilerin hislerini uymak gerek
“Büyük natürel afetlere ilişkin dirilik kayıplarının da yaşandığı zorba senelerde lazım aileler gerekse öğretmenler şişman kaygılar ortamında olabilmektedir. Ancak rahat borda bordaya durum benimseyip çocuklar üstünde depremin oluşturduğu ruhsal etkilerin üstesinden gelebilmek mümkündür” diye laflarına bitmeme fail Uzman Klinik Psikolog Selin Küçük, “Özellikle de okulların gene başladığı günlerde eğitimcilerin doğrudan derslere doğmak adına evlatları dinlemesi ve onları anlamaya emek harcaması akıllıcasına olacaktır. Çocukların sarsıntı kabilinden natürel afetlerin sürecinde evlerde neler yaşadığını aşina olmak ve ya öngörülerini tamim etmek aşırı muhtemel değildir. Çocuklardan birileri akrabalarını yitirmiş olabilir, natürel kıyamet periyodunu deneyimlemiş olanaklı yahut tasalı anne babalarıyla baş başa devir geçirmiş olabilir. Bazı çocuklar da içtimai iletişim araçları üstünden makul sıfır görüntülerle karşılaşmış olabilir. Bu sebeple eğitimcilerin okulun önceki günlerinde onların hissettiklerini dinlemeye devir ayırması müspet borda bordaya davranış olacaktır” dedi.

Öğretmen hâlâ aşırı dost tavrı benimsemeli
Öğretmenlerin yaklaşım tavrının da ehemmiyetli bulunduğunu aktaran Selin Küçük, “Çocukların hakeza senelerde akıllıcasına borda bordaya halde dinlenmesi ve dinleme sırasında öğretmenden fazla dost tavrı sergilenmesi müspet etkisinde bırakır oluşturacaktır. Her çocuğun natürel kıyamet sürecinde tavrı değişik olabilir. Kimi çocuk kesmek körlemeden konuşurken, bazısı de içerisine kapanıp on paralık konuşmayabilir. Bu sebeple çocuklar gözlemlenmeli hitabı düşüncesince katiyen zorlanmamalı. Eğer çocuklarda alışılmışın haricinde davranışlar var ise bu evlatların behemehâl travmalarla ilgilendiren etkin uzmanlara yönlendirilmesi gerekir” halinde konuştu.

Oyun zamanlarına evleviyet tanınmalı
Oyun oynamanın da bu süreçte araştırma görevlisi olacağını hatırlatan Küçük, “Öğretmenlerin çocuklarla iletişimindeki asliye hedeefin neyi sorduğunu idrak etmek olmalı. Çocukların sordurulmuş bulunduğu sorulara gene def yanıt verilmemeli ve yanıt verirken de akıllıcasına yanıtlamaya uyanıklık gösterilmelidir. Birinin anlattığından ötekisi kaygılanabileceği düşüncesince ilzam etmek adına ‘Çok nesne beyan etmek istiyorsun farkındayım, aşırı nesne duymuşsun, görmüşsün teneffüste detaylıca seni uymak istiyorum' halinde manipülasyon yapılması makul borda bordaya yaklaşım olacaktır. Ayrıca bilimsel nitelikli muvaffakiyet ve öğüt anlatımı indinde streslerini, kaygılarını atabilecekleri akıntı alanları ve hile zamanlarına evleviyet tanınmalı” ifadelerini kullandı.

Öğretmenler müşfik ve emin yaklaşmalı
Küçük laflarını şöyleki sonlandırdı:
“Öğretmenlerin de natürel afetleri deneyimlememiş bulunduğu unutulmamalı. Burada öğretmenlerden muhtemel evlatların esans sağlığını düzeltmek değil onların emniyette olduklarını hissettirmektir. Öğretmenlerin bu süreçte hâlâ hoşgörülü ve müşfik olması ehemmiyet taşımaktadır. Ayrıca eğitimcilerin özlük kalp durumlarını anlaması ve ona mucibince makul tavrı belirleyip düzgün davranması da ufaklıklara bulunan yaklaşımları onlarla bulunan iletişimiz açısından enikonu kalburüstü olacaktır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler