USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Motosiklet ve bisiklet kazalarında esirgeyici ekipmanlar avlu kurtarıyor

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, "Kazalarda kask kullanımının ahiret yolculuğu oranını kısaca yüzdelik 40, bellek ve murdarilik yaralanmalarını da yüzdelik 75 oranında azalttığını biliyoruz." sanarak konuştu.

Motosiklet ve bisiklet kazalarında esirgeyici ekipmanlar avlu kurtarıyor
22-08-2022 13:05
Mersin

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, motosiklet ve bisiklet kazalarındaki ahiret yolculuğu oranının öteki araçlara layıkıyla 20 kıvrım çok olduğuna dikkati çekerek, sürüş esnasında korucuyu ekipman kullanımının dirimsel ehemmiyet taşımış bulunduğu uyarısında bulundu.

Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine, motosiklet ve bisikletin tasarruf kolaylığı zımnında günce yaşamda sık sık yeğleme edildiğini söyledi.

İnsan vücudunun aut etkenlere için kırılan bulunduğunu tamlayan Yüzbaşıoğlu, "Motosiklet yahut bisiklet kullanan bireyin geçirdiği kazadaki ahiret yolculuğu oranı, öteki anahtar kazalarına layıkıyla tahminî 20 kıvrım elan fazla." dedi.

Yüzbaşıoğlu, sürücülerin anahtar trafiğinin dip bulunduğu alanlarda önlemlerini arttırması gerektiğine ayraç ederek, alınacak rastgele tedbirin kazalardaki hayat şansına yardım sunduğunu vurguladı.

"Ek tedbirler koruyuculuğu elan da arttıracaktır"

Kask ve koruyan elbise kullanımının, kazalardaki yaralanmaları ehemmiyetli seviyede azalttığına dikkati çekici Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, şu şekilde konuştu:

"Acil servislere müracaat meydana getirilen kazalarda, bir çok devir kask ve benzer koruyan kıyafetlerin olmadığını görüyoruz. Genç yaşlarındaki şahısda ölümsek bellek ve murdarilik yaralanmaları yaşanıyor. Ne efsus ki bu hastalara bir çok devir yapılacak ortak bilinçlilik olmuyor. Kazalarda kask kullanımının ahiret yolculuğu oranını tahminî yüzdelik 40, bellek ve murdarilik yaralanmalarını da yüzdelik 75 oranında azalttığını biliyoruz.

Bunun üstüne omuriliği koruyacak kıyafetler, eldivenler ve botlar giyilerek alınacak ek tedbirler koruyuculuğu elan da arttıracaktır. Profesyonel motosiklet kullanan şahıslar giyimleriyle trafikte iyi ortak kip oluşum ediyor. Onları kip alırsak bu kazalardaki ahiret yolculuğu ve yaralanmalar ağır derecede azalacaktır."

Yücel Yüzbaşıoğlu, sürücülerin yanında yolcuların da koruyan elbise kullanımı icap ettiğini tabir ederek, "Kazalarda sığırtmaç ihtimal kendisini kurtarabilir ancak arkadaki yolcunun ölümüne yada sakatlanmasına sebep olabilir. Sürücülerin, arkalarına kasksız adına geçici bindirmemeleri gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Trafik kurallarına uyulmasının kazaları önleyebileceğine yer veren Yüzbaşıoğlu, motosiklet ve bisiklet sürücülerinin "defansif sürüş" tekniğini yeğleme ederek çok hızdan kaçınması icap ettiğini dile getirdi.

"Kafa ve esas travması geçirenleri katiyen oturtmaya çalışmayın"

Acil Tıp Uzmanı Yüzbaşıoğlu, kaza sonrası mekân güvenliğinin alınmasının ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, "Kaza alelacele mekân güvenliğine uyanıklık edilmesi gerekiyor zira trafik akışının bitmeme etmiş bulunduğu düşünüldüğünde arkadan doğacak araçlarla elan iri avarız meydana gelebilir. Gerekli tembihler ve semboller koyulduktan sonraları 112 Acil Çağrı Merkezi ile iletişime geçilerek vakayla ilgilendiren bilim verilmeli." sanarak konuştu.

Yaralılara geçmiş müdahaleye de yer veren Yüzbaşıoğlu, şunları kaydetti:

"Motosiklet ve bisiklet kazası geçirmiş insanlara yapılacak müdahalede geçmiş adına bilinçlerinin durumunda olup olmadığının arama edilmesi ve iklim yolu güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Bilinci boğunuk şahısda kaskın önündeki koruyan dönem açılarak soluk alması sağlanmalı. Eğer bu şahıslar soluk alabiliyorsa konumu kıpırdatılmadan esenlik ekipleri gelinceye denli beklememiz gerekiyor. Kişinin soluk almadığını belirleme edersek, o devir ağzının içre ortak gövde olup olmadığını arama etmemiz gerekiyor. Kafa ve esas travması nâkil bireyleri katiyen bulundukları yerde oturtmaya çalışmayın. Eğer bireyin bilinci yerindeyse kendisi kalkacaktır ancak kendisi kalkamayan ortak kişiyi oturtup, ortak şeyler içirmeye idman meydana gelebilecek tıbbi hasarları arttıracaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler