USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Mesafenin korunamadığı bariz bölgelerde da maske takılması önerisi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, mesafenin korunamadığı bariz bölgelerde maske kullanımının, camianın sağlığı açısından yararlı bulunduğunu belirtti.

Mesafenin korunamadığı bariz bölgelerde da maske takılması önerisi
04-03-2022 11:32
İstanbul

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Serap Şimşek Yavuz, Kovid-19 ile ait toy kararları AA muhabirine değerlendirdi.

Salgının bitmeme ettiğini hatırlatan Yavuz, ülkelerin, alacakları önlemleri belirlerken günce hikâye ve ahiret yolculuğu sayılarını, imtihan pozitiflik ve hastanedeki yatış rakamlarını dikkate aldığını anlattı.

Prof. Dr. Yavuz, akıbet aylarda devletlerin toplumdaki bunalmayı da menfez uğrunda bulundurarak tedbirleri gevşetme dolayısıyla girdiklerini tabir ederek, "Bilim dünyası olarak, ilmî gerçekleri değerlendirdiğimiz devir bunun düşüncesince er bulunduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Yeni düzenlemelerin arkası sıra da boğunuk bölgelerde maskelerin çıkartılamayacağını hatırlatan Yavuz, şöyleki konuştu:

"Özellikle mesafeyi koruyamadığımız okul, otobüs, şişman transfer üzere bölgelerde (maske takmamak) beklenen değil. Buralar baş döndürücü kalabalık. Burada havalandırmanın dobra olma olasılığı filhakika yok. Bir kere, açıklık korunamıyor. Aynı sürede KLİMİK Derneğinin Başkanıyım. Yaklaşık 3 bin enfeksiyon rahatsızlığı ve klinik uzmanını da asimilasyon ediyorum. Dernek namına görüşümüz de bu şekilde. Yani pandeminin bitmeme ettiğini düşünüyoruz ve boğunuk bölgelerde maske kullanımına bitmeme etmeliyiz. Çünkü enfeksiyonun yayılımı, ölümler bitmeme ediyor. Açık bölgelerde da açıklık korunamıyorsa -futbol maçları buna kip verilebilir- kişilerin maske kullanmasının, özlük ve maşer sağlığı açısından müfit bulunduğunu söylüyoruz."

Omicron varyantında dobra senaryo, biçimsiz senaryo

Kararlar alınırken Omicron varyantında hikâye sayısının azalacağı, güzün da bol değişerek bundan sonraları şimdi bir tomar insanı etkilemeyeceği varsayımıyla akıntı edildiğini korumak için çaba sarfeden Yavuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu bir hipotezdir. Bu virüs en aslında buyana bizlere baş döndürücü sürprizler yaptı. Değişme kapasitesinin bulunduğunu biliyoruz. Bu dobra senaryonun yanı sıra biçimsiz senaryolar da var; 'Daha virülans bir virüs ortaya çıkabilir. Bağışıklıktan kaçabilir.' diye. Şu an aşılar yeteri kadar düze yapmış olursanız Omicron'dan da koruyor. Ama aşıdan ağız ağıza kaçan bir değişke olabilir. Bilim çevreleri bu biçimsiz senaryoları da kesinlikle değerlendirmek, bunların üstünden akıntı etmemiz, baş döndürücü dümdüz önlemleri de bitmeme ettirmemiz icap ettiğini düşünüyor. Dünyada devletleri yönetenler de o müspet senaryodan kıymetlendirmek istiyorlar."

"Ek düze aşısını yaptırmayanlar düşüncesince tehlikeli"

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'deki Kovid-19 vakalarının yüzdelik 98'inden fazlasının Omicron varyantı bulunduğunu vurguladı.

Son devirde yaşamını kaybedenlerin az şimdi tamamının Omicron kaynaklı bulunduğunu tabir fail Yavuz, "Omicron varyantı eskisine uyarınca şimdi az kazalı olsa üstelik gene de enine boyuna kazalı bir hastalık. Gripten şimdi kazalı bir hastalık. 200 ferdin ölmesi hakkıyla baş döndürücü faziletkâr bir rakam. 'Omicron hafifledi, kafamıza takmayalım.' hakeza bir boyut yok. Özellikle ek düze aşısını yaptırmamış ve riskli bulunan şahıslar düşüncesince baş döndürücü tehlikeli." uyarısında bulundu.

Yavuz, İstanbul'da Omicron maça yaptıktan sonraları hikâye sayılarının düşüşe geçtiğini, akıbet 2 haftadır bu düşüşün sürdüğünü ve hastaneye ayaktan başvurularda açık bir eksilme bulunduğunu anlattı.

Serap Şimşek Yavuz, imtihan pozitiflik oranının da yüzdelik 15'ler yöresinde seyrettiğini aktardı.

- "Hastanede otama görenlerin şişman kısmı, fire aşılı yaşlılar"

Prof. Dr. Yavuz, hastanede yatarak otama gören, ilkin de vaziyeti ağırbaşlı bulunan hastaların birçoğunun fire aşılı yaşlılar olduğuna dikkati çekerek, şöyleki bitmeme etti:

"Yaşlılara ilkin mRNA aşılarını kaynak ediyoruz. Çünkü bağışıklıkları eneze bulunduğu düşüncesince yeteri kadar cevap oluşturamıyorlar. Ölenler şu anda fire aşılı ve buğulu insanoğlu ile bağışıklığı baskılanmış kişiler. Bağışıklığı baskılanmışlara da ilkin mRNA aşılarını öneriyoruz. Çünkü bağışıklığı eneze bulunduğu düşüncesince inaktif aşılarla bir tomar cevap elde edilemiyor. İhmal etmesinler ve korkmasınlar aşılardan. Gerçekten koruyor, baş döndürücü can alıcı ve istenmeyen tesirleri baş döndürücü sınırlı."

Çocukların Kovid-19'a erinç aşılanması mevzusuna da yer veren Yavuz, Avrupa ve ABD'de 5 yaşından şişman çocuklarda aşılamanın başladığını hatırlattı.

Türkiye'de şu an 12 gözyaşı ve dair aşılama uygulandığını hatırlatan Yavuz, şimdi madun gözyaşı gruplarında da aşılanmanın başlaması tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, velilerden, hem kendilerinin parasız olmaması bununla birlikte riziko gruplarına virüsün taşınmaması düşüncesince parasız çocuklarını okula göndermemelerini istedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler