USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Maymun Çiçeği nedir? Maymun Çiceği belirtileri neler!

Doç. Dr. Nafiz Koçak, Maymun çiçeği virüsünün bulaşan ortak dert olduğunu, teneffüs yolu ile değil yaklaşan dek ile bulaştığının altını çizerek, “Maymun çiçeği virüsü bir çok kez geniş ortak dert yapar ve bir çok hastalanmış otama olmadan biraz hafta ortamında iyile

Maymun Çiçeği nedir? Maymun Çiceği belirtileri neler!
30-06-2022 13:06
Medicana Çamlıca Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, vatanımızda tanıdık önceki primat çiçeği olayının peşi sıra virüs üzerine bilim verdi. Maymun Çiçeğinin bulaşan ortak maraz olduğunu, teneffüs yolu ile değil andıran değini ile bulaştığının altını çizen Doç. Dr. Nafiz Koçak, “Maymun çiçeği virüsü bir çok el bol ortak maraz yapar ve bir çok parasız otama yapılmaksızın biraz hafta zarfında iyileşir. Virüsün Kongo türünün yüzdelik 10'a derece ahiret yolculuğu riski bulunurken, Birleşik Krallık salgınında doğrulanan Batı Afrika türünün ahiret yolculuğu payı tahminî yüzdelik 1'dir. Son salgında hâlâ ahiret yolculuğu bildirilmemiştir” dedi.

Maymun Çiçeği hastalığının insanoğlu da karışma kazanmak neredeyse kimi hayvanlarda tanıdık bulaşan ortak maraz bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. Nafiz Koçak, “Maymun çiçeğinin önceki belirtileri ateş, giriş ağrısı, uzunluğunda şişlikler, endam ağrısı, adale ağrısı ve halsizliktir. Daha ağırbaşlı vakalarda, bir çok el yüzdelik ve genital alanda su çiçeği ve çiçek hastalığında görülenlere andıran ortak süprüntü gelişebilir. Maymun çiçeği ile enfekte olanlarda bir çok el enfeksiyondan 4 ila 20 güneş sonradan belirtiler görülmeye başlar” ifadelerini kullandı.

Maymun Çiçeği nedir?

Maymun çiçeğinin önceki kere Orta ve Batı Afrika'nın tropikal rahmet ormanlarında ortaya çıkan ve devir hin gayrı yerlere sıçrayan viral ortak zoonotik maraz bulunduğunu anlatım fail Doç. Dr. Nafiz Koçak, “Nadir ortak maraz bulunan primat çiçeği rahatsızlığı CDC'ye gereğince önceki el 1958'de Danimarka'da laboratuvarda çalışılmış bulunan maymunlarda çiçek gibisi ortak maraz salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bu yüzden 'maymun çiçeği' ismi verilmiştir. Virüsün insandaki önceki olayı 1970 senesinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde belirleme edilmiştir. Ancak, Son yıllarda Batı yahut Orta Afrika ile birlikteliği sıfır bireylerin enfekte reşit olması ayrımlı ortak yayılımın bulunduğunu göstermektedir. Maymun Çiçeği, iri teneffüs damlacıkları ve "uzun süreli" andıran değini kanalıyla yayılır" niteleyerek konuştu.

Doç. Dr. Nafiz Koçak, virüsün belirtilerini ise şu şekilde açıkladı: “Maymun Çiçeği virüsü insandan kişiye ortak insandan diğerine lezyonlar, beden sıvıları, teneffüs damlacıkları ve döşek örtüsü kabilinden kontamine materyallerle değini yoluyla; ten sıyrıkları, teneffüs yolu, göz, koku alma organı yahut dudak kanalıyla bulaşabilir. Cinsel alım satım esnasında direkt değini kanalıyla da bulaşabilir. Virüs başkaca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar kabilinden zooloji kanalıyla da yayılabilir. Anneden fetüse meşime kanalıyla da bulaşabilir. Kuluçka süresi (enfeksiyondan semptomların başlangıcına derece bulunan aralık) bir çok el 6 ila 13 güneş arasındadır, fakat 4 ila 20 güneş ortada değişebilir."

Enfeksiyonun seyrinin dü çağa ayrıldığını kail Doç. Dr. Koçak, önceki 5 günce devirde ateş, dip giriş ağrısı, ak kan bezlerinde şişlik, endam ve adale ağrıları ile alevlenmiş halsizlik belirtileri görüldüğünü belirterek, "Lenf bezlerindeki şişliğin gibisi gayrı hastalıklarla (su çiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında primat çiçeği virüsü olayları fark edici ortak özelliktir" dedi.

Doç. Dr. Koçak laflarına şu şekilde bitmeme etti: “İkinci devirde başlamış bulunan ten döküntüsü bir çok el ateşli ortaya çıkmasından ahir 1-3 güneş zarfında başlar. Döküntü, gövdeden artma beniz ve ekstremitelerde hâlâ mütemerkiz olma eğilimindedir. Döküntüler umumi anlamda yüzdelik başlayıp (yüzde 95) ve hapaz içlerini ve fut tabanlarını (yüzde 75) etkiler. Ayrıca ağızcıl mukozalar (yüzde 70), genital semt (yüzde 30) ve konjonktiva ile beraberce saydam tabaka da (yüzde 20) etkilenir. Döküntü, mütevali adına makülden (düz tabanlı lezyonlar) papüle (hafifçe şişkin kaba lezyonlar), veziküle (berrak nakit ile mahmul lezyonlar), püstüle (sarımsı nakit ile mahmul lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara akla yatkın farklılık gösterir. Maymun Çiçeği rahatsızlığı bir çok el 2 ila 4 haftada öz kendini sınırlar. Şiddetli olaylar ayrıntılar ortada hâlâ kalın görülür. Maymun çiçeği virüsü hadise ahiret yolculuğu payı umumi popülasyonda yüzdelik 0 ila 11 ortada değişmektedir ve ıvır zıvır ayrıntılar ortada hâlâ yüksektir.”

Tanı ve otama yöntemi

Tanı ve tedavisi üzerine da bilgiler sağlayan Doç. Dr. Koçak, “Tanıda, adalet ve duyarlılık cezaevi önüne alındığında; polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yeğleme edilen laboratuvar testidir. Mümkün olduğunda biyopsi ortak seçenektir. Spesifik adına müdellel ortak otama yoktur. Maymun çiçeği hastalığını arama altında avlamak amacıyla çiçek rahatsızlığı aşısı, antiviraller ve çiçek rahatsızlığı geçirmiş kişilerden elde edilen intravenöz immün globulin (VIG) kullanılabilir. Bununla beraberce şu anda otantik (birinci nesil) çiçek rahatsızlığı aşıları bundan sonradan çecik belirgin değildir. Dünya çapında 42 yaşın altındaki popülasyon, çiçek rahatsızlığı döllenme programlarının uygulamasının sonlandırılması dolayısıyla enfeksiyona belirgin durumdadırlar. Maymun çiçeği, çiçek problemine illet bulunan virüsle yakından münasebetli olduğundan, çiçek rahatsızlığı aşıları yasaklayıcı tedarik adına kullanılabilir. Hastalığa yakalanma yerinde önceki 5 güneş zarfında bile uygulamadan akıbet alınabilmektedir” dedi.

Hastalıktan dehalet yöntemlerini de Doç. Dr. Koçak şu şekilde açıkladı: "Maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonu engel temdit etmek düşüncesince alınabilecek önlemler; Virüsü barındırabilecek hayvanlarla temastan kaçınılmalı (maymun çiçeğinin meydana geldiği alanlarda parasız bulunan yahut geberik mevcut zooloji dahil). Hasta ortak hayvanla değini etmiş rastgele ortak kontamine malzemeyle temastan kaçınılmalı. Enfekte hastaları, enfeksiyon riski altında olabilecek ötekilerden izole edilmeli. Enfekte zooloji yahut insanlarla temastan sonradan güzel el hijyeni uygulanmalı. Sabun ve suyla yumak yahut el dezenfektanı görmek yeterli. Hastalar ile değini ederken ferdî esirgeyici takım (KKD) kullanılmalı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler