USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Malpraktis davalarında tazminatı devletin üstlenmesine bağlı yönetmelik Resmi Gazete'de

Hatalı tıbbi yürütüm (malpraktis) nedeniyle afiyet çalışanlarına oluşturulan davalarda maksat olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesine bağlı kökler ve esaslar belirlendi.

Malpraktis davalarında tazminatı devletin üstlenmesine bağlı yönetmelik Resmi Gazete'de
15-06-2022 10:04
Ankara

"Sağlık Meslek Mensuplarının Tıbbi İşlem ve Uygulamaları Nedeniyle Soruşturulmasına ve İdarece Ödenen Tazminatın Rücu Edilmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, amme yahut hususi keyif büyüklenme ve kuruluşları ile mevki ve vakıf üniversitelerinde fariza önleyen doktor ve diş hekimleri ile gayri keyif cümle mensuplarının, anket ve kayıtım sürecindeki iş ve işlemleri havi yönetmelikle birlikte, keyif çalışanlarına müteveccih anket izninin verilmesi ve ödence hikayelerinde mezun Mesleki Sorumluluk Kurulu kuruldu.

Mesleki Sorumluluk Kurulu 7 üyeden oluşacak

Mesleki Sorumluluk Kurulu, Sağlık Bakanı çeşidinden belirlenen icra vekili yardımcısı, keyif hizmetleri, amme hastaneleri, hususiyet hizmetleri, patronaj hizmetleri umumi müdürleri yahut yardımcıları ile müderris yahut doçent unvanlı bir tanesi dahili, gayr cerrahi branştan dü doktor edinmek neredeyse 7 üyeden oluşacak.

Kurulun başkanı, icra vekili yardımcısı namına belirlenirken, üyelerin fariza süresi 2 sene olacak. Süresi sona aziz üyeler baştan seçilebilecek.

Kurul, ayda minimum 1 kez, minimum 4 üyenin katılımıyla toplanacak ve örgen birlik sayısının mutlak çoğunluğuyla değişmeyen alınacak. Kurul üyeleri bikarar oy kullanamayacak.

Görüşülmekte bulunan yahut Kurula gelmesi beklenen şimdiki mevzular gönül rahatlığı düşünüm ve fikriyat güruh haricinde açıklanamayacak. Toplantının ve oylamanın gizliliği korunum edilecek.

Kurul gündemi başbuğ çeşidinden zamanaşımı ve doğruluk düşürücü süreler dikkate alınarak belirlenecek. Kuruldaki görüşmeler gündemdeki sıraya gereğince yapılacak.

Kurul toplantılarında ele alınacak fen ve eksperlik mucip mevzular gönül rahatlığı istişare rolü yapmak, düşünüm ve önerilerini arz buyurmak neredeyse minimum 3 insandan oluşan duygu komisyonları kurulabilecek. İhtisas komisyonu üyeleri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce öneri edilen mevzunun uzmanı adaylar arasından başbuğ çeşidinden seçilecek. Komisyon üyeleri kurulda oy kullanamayacak.

Kurulun sekretarya hizmetleri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü çeşidinden yürütülecek. Sekretarya hizmetlerini olmak neredeyse kifayetli hasep ve sayıda personel görevlendirilecek.

Sağlık Bakanı mevrut işin ayrıcalığı ve sayısına göre, ayrıksı ortak icra vekili yardımcısının başkanlığında tamlanan şöhret ve özellikleri taşıyan kişilerden dünkü kurullar oluşturabilecek.

Mesleki Sorumluluk Kurulunun görevleri

Kurul, Yükseköğretim Kanununun 53'üncü maddesinde toprak meydan anket usulüne yayımcı olanlar dışındaki keyif cümle çalışanları gönül rahatlığı tıbbi prosedür ve uygulamaları hasebiyle ön tetkik gerçekleştirmek yahut yaptırmak, ön tetkik tutanağındaki bulgulara gereğince ister gördüğünde baştan tetkik gerçekleştirmek yahut yaptırmak, anket izni verilip verilmemesine değişmeyen özgülemek ve anket iznine bağlı kararın mezun mercilere geçiş ettirilmesini realizasyon etmekle mesul olacak.

Kurulun rücuya müteallik görevleri ise şunlar olacak:

- yönetim aleyhine tazminata mütehakkim murafaa kararının, keyif cümle mensubunun görevinin gereklerine karşıt cereyan buyurmak vasıtasıyla vazifesini kötüye kullandığını belirleme fail mukannen ukubet mahkemesi kararının, tetkik tutanağı ile ilgilendiren gayri evrakın raporla baş başa kusursuz namına sekretarya çeşidinden Kurula sunulmasını sağlamak.

- İdarece meydana getirilen ödemeye, keyif cümle mensubunun görevinin gereklerine karşıt cereyan buyurmak vasıtasıyla vazifesini kötüye kullanmasının sebebiyet verdiğinin mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile belirleme edilmiş bulunduğu hallerde, gerektiğinde ilgilendiren keyif cümle mensubunu, dokunca gören yahut doğruluk sahibini yahut kanunî temsilcilerini ve var ise sigorta şirketinin temsilcisini dinlemek.

- İdari sakatlık sonucu mucibince ödenen meblağın ne miktarının keyif cümle mensubunun mukannen ukubet mahkemesi sonucuna özellik fiilinden kaynaklandığını icabında bilirkişi bilirkişiye belirleme ettirmek.

- Sağlık cümle mensubunun tazminata özellik vakadaki ayıp oranına gereğince kayıtım edilip edilmeyeceğine, edilecek ise miktarına misyonun kötüye kullanıldığını belirleme fail ukubet mahkemesi kararının kesinleştiği tarihten itibaren ortak sene süresince gerekçeli namına değişmeyen özgülemek ve maruz kararın usulüne akla yatkın namına ilgilendiren idarelere, keyif cümle mensubuna ve var ise sigorta şirketine bildirilmesini sağlamak.

- Rücu edilmesine değişmeyen maruz dosyaları ilgilendiren idareye göndermek.

- gereksinim şeklinde fen ve eksperlik mucip mevzularda görüşüne gezmek neredeyse duygu komisyonları peyda etmek yahut kanunlarda bilirkişilik hizmeti verebileceği öngörülen kuruluşlar ile kanunen ilmî ve fen düşünüm bildirmeye mezun bulunan büyüklenme ve kuruluşlardan düşünüm almak.

- Sağlık cümle mensubunun, hizmetten faydalananın ve şikâyetçi ile gayri ilgililerin mahremiyetinin korunması ve zatî verilerin güvenliğinin sağlanması ait Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgilendiren mevzuatının öngördüğü tedbirleri almak.

- Kurul kararlarının ilgililere ne anayasa alternatifleri ve mercilere ne müddet süresince başvurulabileceği belirtilerek bildirilmesini realizasyon etmek.

- Soruşturma iznine müteallik kökler ve esaslar

Mesleki Sorumluluk Kurulu, keyif cümle mensuplarının anayasa kapsamına giren ortak cürüm işlediğini öğrendiğinde, 4483 önemli Kanun ve ilgilendiren mevzuatının öngördüğü usule gereğince ortak ön tetkik meydana getirecek yahut yaptıracak.

Ön tetkik esnasında yakınma mevzusunun özellikle anayasa kapsamındaki keyif cümle mensuplarının tıbbi prosedür ve uygulamalarına bağlı bulunduğu belirleme edilir ise tetkik tamamlanarak dışa vurum düzenlenecek. İnceleme esnasında fiilin faili yahut konusu itibarıyla ayrım edilmesi gerektiği anlaşılır ise anayasa kapsamında bulunan dönem ayrım edilerek buna bağlı ön tetkik başkaca yürütülerek sonuçlandırılacak.

Kurul, hususi keyif büyüklenme ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde fariza önleyen keyif cümle çalışanları itibarıyla müdürlüklerde memur başbuğ yahut yardımcılarını ön tetkik gerçekleştirmek neredeyse görevlendirebilecek. Ön tetkik sonucu hazırlanmakta bulunan raporun değişmeyen vermeye kifayetli bulunduğu değerlendirilir ise Kurul çeşidinden anket izni ait gerekçeli namına ortak değişmeyen verilecek. Kurul aydınlatılması müstelzim hususlar belirleme ederse, şahsen yahut ön incelemeyi önleyen bire ortak yahut ayrıksı görevliler aracılığıyla dünkü ortak tetkik yaptırabilecek.

Cumhuriyet başsavcılığının keyif cümle mensubu gönül rahatlığı 5271 önemli Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine gereğince anket yapabilmesine Kurul çeşidinden müsaade verilebilecek.

Kurul, anket izni mevzusundaki kararını suçun Kurul çeşidinden öğrenildiği tarihten itibaren ön tetkik müdahale en geç 60 güneş süresince verecek. Bu süre, mecburi durumlarda 30 haset geçmemek neredeyse ortak kat uzatılabilecek. Sürenin sonuç haset ortak dinlence gününe rastlarsa süre, dinlence gününü izleyen düzentileme gününün bitimine denli uzayacak.

Kurulca, tamlanan süreler süresince anket izni verilmesi yahut verilmemesi ait gerekçeli namına değişmeyen verilmesi mecburi olacak.

Soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine müteallik Kurul kararı; Cumhuriyet başsavcılığına, gönül rahatlığı ön tetkik meydana getirilen keyif cümle mensubuna, yakınma edene ve müdürlüğe gönderilecek.

Soruşturma izni verilmesine müteallik Kurul sonucuna gönül rahatlığı kendince tetkik meydana getirilen keyif cümle mensubu, anket izni verilmemesine müteallik karara gönül rahatlığı Cumhuriyet başsavcılığı yahut şikayetçi, el işi koymama sonucuna gönül rahatlığı da şikayetçi Ankara Bölge yönetim Mahkemesine itiraz edebilecek.

İtiraz süresi Kurul kararının bildirme edilmiş bulunduğu tarihten itibaren 10 güneş olacak.

Rücu kökler ve esasları

Yönetmelikte, kayıtım istemi, amme büyüklenme ve kuruluşları ve mevki üniversitelerinde fariza önleyen keyif cümle mensuplarının keyif mesleğinin icrası kapsamında icra ettikleri muayene, canlandırma ve tedaviye bağlı tıbbi prosedür ve çalışmalar sayesinde hile aleyhine oluşturulan davada murafaa sonucuna gereğince idarece ödenen meblağın; fakat düşünülerek görevinin gereklerine karşıt cereyan buyurmak vasıtasıyla vazifesini kötüye kullandığı mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile belirleme edilmesi şeklinde ilgilendiren keyif cümle mensubundan tazminata özellik vakadaki ayıp payı gözetilerek Kurul çeşidinden belirlenen miktarının ödenmesinin istenilmesi namına tanımlandı.

Tıbbi prosedür ve yürütüm hasebiyle ödence ödenmesi isteğiyle aleyhine dava oluşturulan idare, davayı keyif cümle mensubuna; mesleksel finansal hata sigortası mevcut keyif cümle mensubu da sigortacıya suç duyurusu edecek.

Rücu istemi, ukubet mahkemesi kararının kesinleşmesi kararında belirleme edilen mesul insana yöneltilecek.

Kurul çeşidinden verilecek karara esasi edinmek neredeyse keyif cümle mensubunun memur bulunduğu idarece yaptırılan tetkik sonucu tertip edilen rapor, keyif cümle mensubunun mesleksel finansal hata sigortası varsa, poliçe ve ekleri ile hadisenin sigortacıya suç duyurusu edildiğine müteallik doküman ve mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile baş başa kayıtım değerlendirmesine esasi edinmek üzere, incelemenin tamamlandığı tarihten itibaren 7 güneş süresince hile çeşidinden Kurula geçiş ettirilecek.

Kurul sekretaryası evrakı çeşidi bakımdan inceleyerek var ise eksikliklerin 10 güneş süresince tamamlanmasını sağlayacak.

İdare çeşidinden ödenen tazminattan çevre kayıtım edilip edilmeyeceğine ve kayıtım miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine karşıt cereyan buyurmak vasıtasıyla vazifesini kötüye kullanıp kullanmadığı hususundaki mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile mahkumiyetine değişmeyen maruz keyif cümle mensubunun tazminata özellik vakadaki ayıp payı gözetilerek ukubet mahkemesi kararının kesinleştiği tarihten itibaren Kurul çeşidinden 1 sene süresince değişmeyen verilecek.

Kurul çeşidinden maruz kararın 7 güneş süresince ilgilendiren idarelere intikali sağlanacak. Kurulca kayıtım edilmesine değişmeyen maruz miktar, ilgilendiren idarelerce umumi yasalara gereğince öğrenim edilecek.

Kurul üyeleri, kayıtım ait verdikleri kararları sayesinde görevinin gereklerine karşıt cereyan ettiklerinin mukannen ortak ukubet mahkemesi kararıyla belirleme edilmesi vaziyeti haricinde finansal ve yönetsel yönden mesul tutulmayacak.

Sağlık Bakanı Koca'dan yönetmeliğe bağlı değerlendirme

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, amme idarelerince ödence ödenmesine hükmedilen durumlarda, ilgilendiren keyif cümle mensubunun görevinin gereklerine karşıt cereyan buyurmak vasıtasıyla vazifesini kötüye kullanmasının sebebiyet verdiğine müteallik mukannen ukubet mahkemesi sonucu bulunmadığı sürece kayıtım işleminin uygulanmayacağını belirterek, "Hekimlerimiz de hakimlerimiz neredeyse korunmuş, dünyada benzer sıfır ortak güvenceye kavuşmuştur." ifadesini kullandı.

Koca, Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada, falsolu tıbbi yürütüm (malpraktis) davalarında, amaç olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesini sağlayıcı anayasa maddesine bağlı yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurdu.

"Uygulamaların nite olabileceği bundan sonra biz düşüncesince açık." görüşünü aktaran Koca, "Sağlık Meslek Mensuplarının Tıbbî İşlem ve Uygulamaları Nedeniyle Soruşturulmasına ve İdarece Ödenen Tazminatın Rücu Edilmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in Resmi Gazete'nin umumi ağ sitesindeki linkini paylaşarak, yönetmelik düşüncesince "gerçeğin beklenenin ötesinde bulunduğunun belgesi" değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık mensubunun soruşturulması ve "malpraktis" davalarından doğan tazminatın kayıtım edilmesine bağlı yönetmelik gönül rahatlığı bilgiler sağlayan Koca, şunları kaydetti:

"Sağlık mensuplarının anket izninin verilmesi ve ödence hikayelerinde mezun Mesleki Sorumluluk Kurulu kurulmuştur. Devlet üniversitesi ekibindeki tedrisat elemanları dışındaki keyif mensuplarının tıbbi iş ve işlemleri zımnında meydana getirilen şikâyetler, ilgilendiren savcılıklar çeşidinden anket izni düşüncesince Kurula gönderilecektir. hususi keyif kurumlarında etkin keyif mensubu ile başıboş cümle icrasında hekimlerin soruşturulması da Kurulun iznine tabidir. Kurul bu şikâyetlere bağlı ön tetkik yaptırarak anket izni verilip verilmemesine değişmeyen verecektir. Kurulun anket iznine bağlı verdiği karara gönül rahatlığı Ankara Bölge yönetim Mahkemesine itiraz edilebilecektir.

Kamu idarelerince ödence ödenmesine hükmedilen durumlarda, ilgilendiren keyif cümle mensubunun görevinin gereklerine karşıt cereyan buyurmak vasıtasıyla vazifesini kötüye kullanmasının sebebiyet verdiğine müteallik mukannen ukubet mahkemesi sonucu bulunmadığı sürece kayıtım işlemi uygulanmayacak. Tıbbi prosedür ve çalışmalar sayesinde idarece ödenen tazminatın ilgilendiren keyif personeline kayıtım edilmesi; fakat düşünülerek görevinin gereklerine karşıt cereyan buyurmak vasıtasıyla vazifesini kötüye kullandığı mukannen ukubet mahkemesi sonucu ile belirleme edilmesi şeklinde kabil olabilecek."

"Hekimlerimiz de dünyada benzer sıfır ortak güvenceye kavuşmuştur"

Mahkemece hükmedilen tazminatın fakat tamlanan şartların varlığı şeklinde kayıtım edilmesinde, ilgilendiren keyif mensubunun ayıp payı gözetilerek kayıtım miktarının Kurul çeşidinden belirleneceğini bildiren Koca, Kurul üyelerinin, kayıtım ait verdikleri kararları sayesinde mukannen sakatlık sonucu olmadıkça finansal ve yönetsel yönden mesul tutulamayacağını belirtti.

Bakan Koca, bu mevzuat çerçevesinde özellikle hekimler edinmek neredeyse toplam keyif mensuplarının "malpraktis" baskısı yaşamadan mesleklerini ilmî çerçevede özgürcesine ödeme etme olanağına kavuştuğunu vurgulayarak, "Hekimlerimiz de hakimlerimiz neredeyse korunmuş, dünyada benzer sıfır ortak güvenceye kavuşmuştur." görüşünü paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler