USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Kuru göz yaşam kalitenizi düşürebilir'

Son senelerde kalan göz kuruluğu şikayetlerine uyanıklık çekici Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Göz kuruluğunun en iri nedenlerinden biri, mütemerkiz yerine baktığımız devir dakikada 12 bulunan göz makas sayımızın hâlâ az sayıya inmesidir. Bu sebepten dolayı gözyaşımız buharla?

'Kuru göz yaşam kalitenizi düşürebilir'
24-07-2022 10:03

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Aylin Kılıç, toplumda sıklığı değişik kalan mobilyasız gözün zararlarına değgin bilgiler verdi. Doç. Dr. Aylin Kılıç, ilkin gelecek yaşlarda yaş salınımının değişik azaldığını belirterek, “Göz kuruluğunun artmasına etken bulunan elektronik beyin ve telefonda aşırı sayaç geçiriyoruz, buna değgin yerine ilkin canlı jenerasyonda göz kuruluğu imdi aşırı devir yüzüne çıkıyor. Göz kuruluğunun en iri nedenlerinden biri, mütemerkiz yerine baktığımız devir dakikada 12 bulunan göz makas sayımızın imdi az sayıya inmesidir. Bu sebepten gözyaşımız buharlaşıyor, buharlaştığı düşüncesince de gözümüzde çöküntü ve yanma hissi oluşuyor. Zarar donör taraf tesirleri mevcut” diyerek konuştu.

"Göz temizliği ciddiye katılması müstelzim nezdinde konudur"

Gözyaşının buharlaşmaması düşüncesince yunak pansumanın önerildiğine yer veren Doç. Dr. Aylin Kılıç, "Gözyaşı zannedildiği üzere su değildir, gözyaşının üzerinde yağ, ortasında su, altında da mukusumsu nezdinde hazır para vardır. Gözümüzdeki yağ tabakası gözyaşının buharlaşmasını engeller. Gözyaşımızın semiz ve güzel olması düşüncesince göz kapaklarımızdan temelli semiz raks yapması gerekiyor, bu meydana getirilen semiz raks yardımıyla gözyaşının buharlaşması engelleniyor. Buna dayanıklı olarak, bardakta su ve hasım karıştırınca yağ suyun hesabına menfaat diyebiliriz. Göz kapaklarımıza da aşırı özen etmemiz geçişsiz temelli yunak pansuman öneriyoruz. Yapılması tavsiye edilen yunak pansumana çocuk şampuanın da eklenmesini referans ederiz zira gözlerde birikinti kalmasını istemiyoruz. En ak pak gözlerde fark müjgân diplerinde birikintiler olabilir. Göz temizliği ciddiye katılması müstelzim nezdinde konudur. Gelen hastalarımızın gözlerini mikroskopta inceliyoruz ve icra ettikleri temizliklere karşın nezdinde güruh birikinti oluşabiliyor bu da göz kuruluğu eden en ehemmiyetli sebeplerden birisi" ifadelerini kullandı.

"Romatizmayla irtibatlı olabilir"

Doç. Dr. Aylin Kılıç, akıbet zamanlarda göz kuruluğunun aşırı bap olmaya başladığına özen çekerek, "Eskiden şikâyetleri bulunan hastalarımıza daim yaş damlası verirdik. Artık bu zamanlarda bunun sebebini imdi etraflıca anlamaya çalışıyoruz. Kan testleri yapıyoruz, romatizmayla irtibatlı olabildiğini fikren kimi testler yaptırıyoruz. Kirpiklerin dibini imdi güzel değerlendirecek teknolojiler gelişti. Hastalar yunak pansuman yapsınlar diyerek hâlâ talepte bulunuyoruz. Teknolojiler imdi aşırı geliştiği düşüncesince bundan sonra gözü kendimiz arama ediyoruz. 10 ila 12 dakika arası devam eden nezdinde işlemler var. Burada hastaların göz kapaklarına iş yapıyoruz ve bu iş yardımıyla rahatlamalarını sağlıyoruz" dedi.

"Her hastaya bire nezdinde otama yöntemi uygulanmaz"

Göz kuruluğu tiplerini dü ayrı maddede değerlendiren Doç. Dr. Aylin Kılıç, şöyleki bitmeme etti: "Birinci sima yaş salınımındaki eksiklik, ikinci sima ise gözyaşının buharlaşmasının aşırı nezdinde tomar olması. Yaşa değgin menopoza giren ve romatizmal rahatsızlıkları bulunan hanımlarda raks imdi aşırı azalıyor. Birde gözyaşının buharlaşmasının aşırı arttığı vakitler olur. Mesela klimalı ortamlar, elektronik beyin başlangıcında aşırı idman ve telefona aşırı beslemek al nezdinde gözle endeks verir. Gözlerimiz aşırı çalışmış oldukları düşüncesince derneşik halde kıpmak aşırı önemlidir. Hastalar buraya geldikleri devir emektar otama yöntemlerini uyguluyoruz. Ek yerine bambaşka otama şekilleri imdi gelişti teknolojiyle birlikte. Eskiden felç kullanın dediğimiz hastalara deminden imdi detaylı incelemeler yapıyoruz. Her hastaya herhangi nezdinde damla, göz pansumanı da akıllıca değildir. Bunları fark kılmak aşırı önemli. Göz kuruluğu otama edilmezse imdi aşırı alerji gelişir imdi aşırı keratit denilen göz enfeksiyonu gelişir."

"Tedavi edilmezse hastalar depresyona giriyor"

Doç. Dr. Aylin Kılıç, otama edilmeyen göz kuruluğuna gönül rahatlığı uyararak, laflarını şöyleki tamamladı: "Göz kuruluğunu detaylı yerine 2 halde inceleyebiliriz. İlk olarak, hoppadak gözle odaklı bulunan izole göz kuruluğu, ikinci yerine ise vücut, saç ve ten kuruluğuna değgin yerine nezdinde göz kuruluğu vardır. Daha aşırı sistemik hastalıklarla birlikte, romatizmal hastalıklarla ilerler. Hastalıklara dayanıklı olarak; romatoid artrit, sjögren sendromu. Göz kuruluğu şayet otama edilmezse ferdin sahn standardını düşürür. Bulanık görme, geniş içre dalgalanmalar arada kesin görüp dumanlı müşahede atakları yapabilir. Keratit, alerji, kaşıntı, batma, yanma, gözün içerisine cıncık atık gibi, ecnebi cisim, al göz, göz yorgunluğu bunların bütünü göz kuruluğunun işaretleridir. Çoğunlukla göz kuruluğuyla mevrut hastaların nezdinde bölümü felç kullanıyor geçmiyor, hastalar bunalıp depresyona giriyor. Antidepresanlar da ilaçlar da göz kuruluğu yapar. Yaz çağında de göz kuruluğu şikâyetlerinin imdi aşırı arttığını görürüz. Rüzgârla baş başa imdi aşırı artar şikâyetler. Güneş gözlüğü bu vaziyette imdi koruyucudur."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler