USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kurban keserken sakatlıklara dikkat

Kurban Bayramı'nda yaşanmış olan yaralanmalara bağlı mütekellim İstanbul Tıp Fakültesi Travma ve Acil Cerrahi Servisi'nden Doç. Dr. Ali Fuat Kaan Gök, “Bayramda acillerde kesafet artıyor. Her seferinde bu ahacık eli uz sıfır insanların menfaatlerini yaradıklarına tanık oluyor

Kurban keserken sakatlıklara dikkat
08-07-2022 11:04

Kurban Bayramı'nda yurttaşlar ibadetlerini gerçekleştirirken bazısı devir kurbanlarını kendileri stabil girişiminde bulunuyor. Bu gidişat birlikte türlü yaralanmalar getirirken, uzmanlar kurban stabil işinin profesyonellere bırakılması icap ettiğini belirtti.

İstanbul Üniversitesi-İstanbul Tıp Fakültesi Travma ve Acil Cerrahi Servisi'nden Öğretim Üyesi, Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ali Fuat Kaan Gök, yaşanabilecek yaralanma durumlarında ahit kaybetmeden afiyet kuruluşlarına gidilmesi gerektiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Gök, yaraların derinliği, meydana geldiği semt ve oluşabilecek müşterek enfeksiyonun aza kayıpları, bazısı devir ölüme derece revan neticeleri olabileceğine aksan yaparak vatandaşları uyardı.

“Organ yitirilmesine derece revan teessürat olabilir”

Kurbanlıklarını zat boğazlamak talip vatandaşların ağırbaşlı yaralanmalarla erinç kaşıya kalabildiğini özetleyen Doç. Dr. Ali Fuat Kaan Gök, “Bayram esnasında kurban kesilirken stoper aletler kullanılıyor. Her seferinde bu aha eli uz sıfır şahısların menfaatlerini yaradıklarına Kurban Bayramı'nda tanık oluyoruz. Özellikle kurban kesimi yada parçalanması esnasında bu stoper aletlerde en aşırı gördüğümüz bilinçlilik el ve kollardaki yaralanmalar. Bunlarda aza yitirilmesine revan problemlere derece teessürat olabilir. Özellikle kurban kesimi ve sonrasında bölme işlemi esnasında geçer not stoper aletlere ilişkin ellerde, kollarda, bacaklarda ağırbaşlı yaralanmalar oluşabiliyor. Bunların birileri ekstremite doğrusu organların yitirilmesine derece gidebiliyor, birileri da geç devirde sürekli sakatlıklara sefer açabiliyor" dedi.

“Her işi ustasına bırakmakta kâr var”

Kurban kesimi esnasında yaşanmış bulunan durumların vatandaşların bütün yaşamlarını etkileyecek sorunlara sefer açabileceğine aksan önleyen ve işin ustasına bırakılması gerekliliğini anlatım fail Doç. Dr. Gök, “Ellerde parmaklarımızı, kolumuzu, elimizi akım ettirmeye hadim tendon dediğimiz binalar var. Bunların kesilmesi elan sonraları onarım edilse fark problemlere, sakatlıklara sefer açabiliyor, bunlara aşırı dikkat buyurmak gerekir. Bir de kurbanlıkların, kocabaş hayvanların oluşturduğu travmalar var. Mesela müşterek hayvanı müşterek yerden müşterek yere götürürken parmağınıza ipi sararsanız kopartabiliyor yada kaçmakta bulunan hayvanı kovalarken ayrıksı müşterek anahtar çarpabilir. Hayvanın boynuzları sizi yaralayabilir. Bunlara aşırı dikkat buyurmak lazım. Bizim hastanelerdeki yoğunluğumuz neşe dönemlerinde başta Kurban Bayramı'nda artmakta. Her işi ustasına bırakmakta kâr var, çabuk yazar zat kendimize müşterek bilinçlilik yapmayalım. Bu işi bilici biri bu aha eli uz bulunan biri gelsin yapsın, sonraları üzüleceğimiz hadisat olabiliyor. Kanamalar ağırbaşlı problemler, travmaya ilişkin ölümlerin en kesif nedeni kanamaya ilişkin olabiliyor” diyerek konuştu.

“Bayramda acillerde bulanıklık artıyor”

Vatandaşların kurban kesimi esnasında oluşan sakatlıklara erinç turnike uygulamalarında olduğunu özetleyen Doç. Dr. Gök, bazısı devir uygulamanın kusur yapıldığını söyledi.

Gök, kusur turnike uygulamasının kanamayı elan aşırı artırabileceğine dikkat çekerken şu şekilde konuştu:

“Mutlaka vurulan içtima ilişkin kanamanın durduğunu görene derece eğlemek gerekir. Bunu yaptıktan sonraları da hızlıca müşterek hastaneye müşterek acile başvurmalarında aşırı şişman kâr var. Kendi kendilerine çözülebilecek müşterek mesele olmayabilir. Ana atar damalarda yada şişman degaje toplardamarlarda yaralanmalar olabilir. Bu kanamalara ilişkin sonuç raddede hastaneye gelindiğinde arada müşterek hastanelerde de meydana getirecek sert müşterek bilinçlilik olmayabiliyor. Kurbanlıkların kendileri mikrop taşıyabiliyorlar, dışkıları, idrarları mevcut bunların bütünü tetanosa nabız oluşturuyor. Kirli çıban diyerek deyim ettiğimiz enfeksiyona aşırı yaralar bunlara aklık ve eskiden erken karışma edilmezse, akıllıca otama uygulanmazsa aşırı ağırbaşlı sepsis dediğimiz kana mikrop karışmasına sefer açabilen problemlerle sonuçlanabilir. Bayramda acillerde bulanıklık artıyor, ehemmiyetli bulunan acile düşmemek, acile düşmemek düşüncesince işi ehline bıraksınlar bir, ikincisi de yolculukları esnasında behemehâl reviş geliş kurallarına dikkat etsinler. Özellikle zat araçlarıyla gezi fail vatandaşlarımız düşüncesince de tetik olmalarında kâr var. Trafik kazaları en aşırı dirilik yitirilmesine bozukluk bulunan travmaların başlangıcında gelmekte. Özellikle hem sürücüye hem gayrı araçtaki yolculara ağırbaşlı sorunlar çıkartabiliyor. Sakatlıklardan ölüme derece vasıl sorunlar olabiliyor onun düşüncesince başta reviş geliş kurallarına uyulması, melodi gelişlerde çabuk etmeyip maksimum dikkat edilmesi, faziletkâr hızdan kaçınılmasını öneriyoruz.”

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler