USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Kurban Bayramı'nda dört yapraklı yonca modeliyle beslenin'

Kurban Bayramı'nda günce 5 köfte yahut 12-15 zerre kuşbaşı etten hâlâ çok tüketilmemesini kaynak fail Dyt. Ceren Kaplan, “Kırmızı et, dobra nitelik müşterek hayvanca protein olup, demir, çinko, magnezyum, fosfor mineralleri ve B1, B6, B12 ve A vitaminleri ile baş başa efdal oran

'Kurban Bayramı'nda dört yapraklı yonca modeliyle beslenin'
06-07-2022 10:05

Medipol Üniversitesi Bahçelievler Hastanesi'nden Diyetisyen Ceren Kaplan, Kurban Bayramı'nda kalan et ve şirin tüketimine bağlı bilgiler verdi. Dyt. Ceren Kaplan, riziko grubunda toprak meydan bireylerin Kurban Bayramı'nda extra uyanıklık etmesi icap ettiğini belirterek, “Yılda ortak kez olan, enli sofraların kurulduğu, mutlulukların paylaşılmış bulunduğu ortak Kurban Bayramı'na şimdi mevrut bulunuyoruz. Her ne denli sevdiklerinizle birlikteyken kalorileri değil, anılarınızı sayın desek de dengeyi tutturabilmek fiziki ve psikoloji sağlığımız düşüncesince belirleyici ortak faktördür. Bayram süresince kalan et ve şirin tüketimi dosdoğru insanları de etkileyebilmekle baş başa ilkin kalp-damar hastaları, hipertansiyon hastaları, şeker rahatsızlığı hastaları, böbrek hastaları kabilinden vakayiname rahatsızlığa erbap insanları ve yaşlılar, ayrıntılar kabilinden erdemli riziko grubunda bulunan fertleri şimdi aşırı etkilemektedir. Bu nedenle dosdoğru tagaddi ilkelerinden şaşmayıp akla yatkın zamanda, akla yatkın miktarda, akla yatkın koşullarda ve akla yatkın örüntülerde beslenmeye uyanıklık edilmelidir” sanarak konuştu.

"Etleri dondurucuda iri değil önemsiz parçalarla saklayın"
Kurban etinin hazırlanması hususunda da nice faktörün delik uğrunda bulundurulmasını kail Dyt. Ceren Kaplan, şu halde bitmeme etti: "Veteriner kontrolü altında sıfır ve akla yatkın koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan salmonella, tenya, şarbon, verem kabilinden rahatsızlıkların dağılma ihtimali yüksektir. Bu nedenle hayvan bilimi akla yatkın şartlarda, akla yatkın şekillerde kesilmelidir. Eti hazırlarken makbul stabil tahtalarında apayrı ortak doğrama işlemi yapılmamalı, jale göveri ve meyveler apayrı ortak tahtada doğranmalıdır. Derin dondurucuya atılacak bulunan etler iri parçalar biçiminde değil de, kuşbaşı, kıyma kabilinden önemsiz ve yegâne pişirimlik parçalara ayrılıp, soğutucu poşetlerine koyulup eksiklik 18 derecede saklanmalıdır. Etler pişirilmek düşüncesince yoğun dondurucudan çıkartıldığında ise banko güneşin altında çözdürülmemeli, buzdolabında çözdürülmeli, çözdürülen etler endamsız müddet içinde pişirilmeli ve tekrar dondurucuya atılmamalıdır."

"Eti geceleyin ezanı değil meridyen düzlemi tüketin"
Dyt. Kaplan, günce 5 köfteden ortak tomar et tüketilmemesi icap ettiğini belirterek, şu detayları verdi: "Kırmızı et, güzel nitelik ortak hayvanca protein olup, demir, çinko, magnezyum, fosfor mineralleri ve B1, B6, B12 ve A vitamini açısından varlıklı ortak içeriğe erbap olmakla baş başa erdemli oranda meşbu yağ içermektedir. Faydalarının indinde etmen olabildiği zararlar da düşünülüp günce 5 köfte yahut 12-15 zerre kuşbaşı etten şimdi ortak tomar tüketilmemelidir. Özellikle sakatatlar meşbu yağ ve kolesterin anlamında şimdi zenginlerdir. Tüketim miktarlarına extra uyanıklık edilmeli, duygu ve kolesterin hastası şahıslar kabilinden tüketilmemelidir. Etin kişi yağ içinde ne bulunduğu erdemli bulunduğu düşüncesince pişirilirken extra yağ eklenmemeli ve kızartma, sızgıt kabilinden dokuncalı pişirme şekillerinden ırak durulup, ızgarada pişirme, haşlama, fırınlama kabilinden dosdoğru pişirme şekilleri yeğleme edilmelidir. Izgarada pişirme yöntemi uygulanırken etler ateşe aşırı benzeyen olmamalı ve kömürleşecek denli kızartılmaması gerekmektedir. Bu gestalt hem vitamin, mineral kayıplarına etmen olabilmekte aynı zamanda dokunmabana riski taşımaktadır. Sindirim sorunu yaşanmaması düşüncesince et grubu hem ferdin hem metabolizmanın şimdi canlı bulunduğu meridyen düzlemi saatlerinde tüketilmeli, geceleyin ezanı öğününde sindirimi şimdi hazırlop ve şimdi ferah bulunan göveri yiyecekleri yeğleme edilmelidir."

"Sebze, yeşillik ve su tüketimini artırın"
Kurban etinin indinde yeşillik ve göveri tüketiminin yoğunlaştırılmasını kaynak fail Dyt. Kaplan, “Kırmızı ette bereketli oranda bulunan olan demirin vücutta şimdi canlı ortak halde kullanılması düşüncesince indinde behemehâl limonlu, bereketli yeşillikli salata yahut zeytinyağlı göveri yemeği tüketilmelidir. Tabakta etle birlikte, mazot grubu, meyve-sebze grubu, hububat grubu gıdaları de bulunmalı ve dört yapraklı yonca modeli tamamlanmalıdır. Bu sayede hem beslenmede skala sağlanmış olacak aynı zamanda besinlerin yararı artacaktır. Etin indinde makarna, pilav namına ebebulguru pilavı, karaca pirinç; gazlı, asitli içecekler namına yoğurt, ayran, cacık tüketilmelidir. Tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, ağırbaşlı ve şerbetli tatlılar namına sağmal tatlılar ve meyveler; asitli, içimli içecekler namına açıkça limonlu çayları ve nebat çayları yeğleme edilmelidir. Eğer şerbetli şirin gitmek isteniyorsa şenlik süresince toplamda 3-4 dilimi geçmeyecek şekilde, zeval vakti saatlerinde tüketilmelidir. Börek, sarma, biber dolması kabilinden besinler gitmek istenirse zeval vakti yemeğinde, 1 porsiyonu aşmayacak şekilde, indinde yoğurt, katık yahut zayıf salata olacak halde tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.

"Et kesildikten sonradan buzdolabında 1-2 devir bekletildikten sonradan dosdoğru pişirme yöntemleriyle pişirilip anca tüketilmelidir"
Dyt. Ceren Kaplan, bayramda su tüketimi ve egzersizin önemine ayraç ederek, açıklamalarını şu halde sürdürdü: "Gün içinde ortak tomar oranda içilen çay, kahvehane kabilinden içecekler vücuttan gereğinden ortak tomar su uzaklaştırılmasına etmen olabilir, bu nedenle günce 2,5-3 litre su tüketilmelidir. Gün içinde yenilenleri dengelemek düşüncesince geceleyin ezanı yemeğinden 45-60 zaman sonradan 30-45 dakikalık tempolu seyir yapılmalıdır. Bayramda doğranan hayvanın hitit genel anlamda bekleme yapılmadan beş altı zaman içinde pişirilerek tüketilir. Oysa toy maktu ette oluşan ahiret yolculuğu sertliği, etin hem şimdi zahmetli pişmesine aynı zamanda şimdi zahmetli sindirilmesine etmen olur. Özellikle rastgele ortak işkembe rahatsızlığı bulunan kişide hazım problemleri şimdi belirgin namına görülür. Bu nedenle et kesildikten sonradan buzdolabında 1- 2 devir bekletildikten sonradan dosdoğru pişirme yöntemleriyle pişirilip anca tüketilmelidir".

"Bayram kilolarından 3 günce detoks ile kurtulun"
Bayramda et ve tatlıyı ortak tomar kaçıranlar düşüncesince Dyt. Ceren Kaplan, hemen sonra uygulanabilecek 3 günce detoksu şu halde açıkladı: "Kahvaltıda 5-6 nüsha çilek yahut 10- 12 nüsha frambuaz, 1 iptal şirin kaşığı chia tohumu tüketilmeli. Ara defa namına 1 fincan süzgeç kahve, 1 şirin kaşığı ilgisiz sıkım çörekotu hasım ve 2 nüsha koz yenilmeli. Öğlen tercihinde de 6-8 aşındırmak kaşığı susuz zeytinyağlı göveri yemeği ve 1 uslu epizot karaca aş tüketilmeli. Yine açıklık öğünde 1 fincan ananaslı yeşil çay, 2-3 nüsha döşenmemiş sarıerik yahut döşenmemiş erik yeğleme edilmeli. Akşam ise fırınlı kaba indinde nane, pulbiber, zerdeçal, aşırı az karabiber ilhak 1 önemsiz kase yoğurt tüketilmelidir. Bu tagaddi programı rastgele ortak vakayiname rahatsızlığı namevcut dosdoğru şahıslar içindir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler