USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Kovid-19'un kahramanları' salgınla mücadelede güzeşte 2 yılı anlattı

Van'da Kovid-19 salgınının ortaya çıkmış olduğu evvel günden buyana hastaların sağlığına ulaşması düşüncesince fariza yapan, bazısı himmet dostlarını da salgın zımnında kaybeden doktorlar, yaşadıkları güçlü süreçlere karşın mücadeleyi sürdürüyor.

'Kovid-19'un kahramanları' salgınla mücadelede güzeşte 2 yılı anlattı
14-03-2022 12:55
Van

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ümit Haluk İliklerden, Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ali İrfan Baran ile İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Demirkol, 2 salname salgın sürecinde yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Başhekim İliklerden, salgın devrinde hastaların tedavisine müteveccih çalışmaların yanında takım eksiğinin giderilmesi düşüncesince de efor gösterdiklerini söyledi.

İlk senelerde şifahane bünyesindeki atölyelerde Kovid-19'a gönül rahatlığı cerrahi göğüslük kumaşından maske, beniz siper siperi, kabinli sedye, göstermelik kabul etme ve entübasyon kabini üretildiğini tamlayan İliklerden, "Kovid-19 salgının görüldüğü vakitlerde esenlik mensupları da rahatsızlık yaşadı. Hastane adına ilkin personelimizi eğittik. Pandemi servislerini ve derin bakım ünitelerini düzenledik. İlaç stokuyla ilişik icraat yaptık. Hem esenlik çalışanlarımızı salgından korumaya bununla beraber hastalarımıza elan konforlu birlikte misyon vermeye çalıştık." diyerek konuştu.

Bölgede "plazmaferez tedavisi"ni önceki eden hastanelerden birisi olduklarını, Kovid-19 PCR laboratuvarını kurarak bu kalıp emekleri çevredeki hastanelere de sunduklarını özetleyen İliklerden, Kovid-19 tedavisi gören hastaları yakınlarıyla görüntülü görüştürdüklerini, deneyimlerinden yola çıkarak "Covid-19'a Güncel Yaklaşım" kitabını çıkardıklarını söyledi.

"Sağlık çalışanlarımızı ve yakınlarını kaybettik"

Kovid-19 salgınıyla mücadelede ön safta arazi meydan esenlik mensuplarının 2 senedir canları pahasına şahısların sağlığına ulaşması düşüncesince savaş verdiğini vurgulayan İliklerden, bu savaş esnasında şifahane başmuallim yardımcısı Mehmet Veysi Göz ve şvester hasret Şahin'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını anlattı.

Çok güç anlara şahitlik ettiklerini dile getiren İliklerden, şu halde konuştu:

"Uzun, öldürücü ve can sıkıcı anlamış olur yaşadık. İyileştirdiğimiz, taburcu ettiğimiz hastalar düşüncesince aşırı sevindik, alkışlarla evlerine uğurladık. Salgının maça meydana getirdiği senelerde derinlemesine müddet hastanede kalmamız gerekti. Birçok personel aylarca evlerine gidemedi. Rektörlüğümüz kabilinden mektepli yurtları tahsis edildi. Ailelerimizi bu halde virüsten korumaya çalıştık. Geriye dönerek baktıkça o günlerin hüznünü yaşıyoruz. Aşının tesiri ve Kovid-19'un varyantlaşmasıyla elan şen birlikte sürecin içerisine girdik. Bu süreçte şifahane adına üstümüze sakıt rolü yaptığımıza inanıyorum."

"Aşılar sebebiyle kayıplarımız azaldı"

Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ali İrfan Baran ise salgın zarfında esenlik mensupları adına aşırı derin ve stresli birlikte proses yaşadıklarını söyledi.

Bu süreçte nice esenlik mensubunun salgına yakalanarak hayatının yitirdiğini anımsatan Baran, şunları kaydetti:

"Kovid-19 hastalarının dem alamama hali bizi aşırı üzüyordu. Hastaların gözümüzün uğrunda kötüleşmesi, gailesiz hastalardaki zayiat bizi aşırı etkiledi. Aşılar sebebiyle kayıplarımız azaldı. Gece gün hastaların sağlığına ulaşması düşüncesince savaş verdik. Van'da salgının maça meydana getirdiği vakitlerde bedeniyle ve ruhen aşırı yorulduk. Enfeksiyonu ailelerimize bulaştırmamak düşüncesince onlardan ayrı berhayat olmak durumunda kaldık. Kovid-19 salgının biran ilkin bitmesini dilek ediyorum. Bunun düşüncesince kurallara uymamız gerekiyor."

"Kovid-19'a gönül rahatlığı en ön safta savaş ediyoruz"

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Demirkol da sağlıkçıların gün zarfında maşer sağlığı düşüncesince baştan sona ön safta savaş verdiğini vurguladı.

Osmanlı saray hekimi Mustafa Behçet'in önerisiyle önceki tababet mektebinin 14 Mart 1827'de Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla açıldığını özetleyen Demirkol, şu halde konuştu:

"1919 senesinde önceki kez Tıp Bayramı kutlandı. O sene tıbbiye, İngiliz askerlerinin işgali altındaydı. Tıbbiye öğrencileri, tıbbiye binasının kuleleri arasına Türk bayrağı asarak işgale gönül rahatlığı savaş başlattı. Böylece 14 Mart Tıp Bayramı, ülke defans hareketi adına başladı. Bugün de Çin'de ortaya çıkan ve topu topu dünyayı etkileyen Kovid-19'a gönül rahatlığı sağlıkçılar adına en ön safta savaş ediyoruz. Salgına gönül rahatlığı şişman birlikte resmiyet katettik. Şu an hem fenomen sayısında hem hastaneye yatış bununla beraber ahiret yolculuğu oranında birlikte azalma gözlemliyoruz. Bu bizi sevindiriyor. Salgın süresinde annemle, babamla, kardeşlerim ve akrabalarımla tahminî birlikte sene görüşmedim. Bu gidişat bizi üzse de görevimizden kaynaklı bunu gerçekleştirmek zorundaydık."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler