USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Şener'den üçüncü doz uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile savaş kapsamında meydana getirilen üçüncü doz aşının önemine dikkati çekti.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Şener'den üçüncü doz uyarısı
09-11-2021 12:15
İzmir

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda akademisyen de bulunan Prof. Dr. Şener, AA muhabirine, güzeşte hafta yapılmaya başlanan 3. doz hatırlatma aşısına toplumda birlikte kesimin mesafeli bulunduğunu söyledi.

Yoğun görev ve tedaviye başlayan hastalanmış grubunda halihazırda 2 doz aşılanmış fakat üçüncü doz tarihi gelmesine karşın bu aşıyı gök hastalar bulunmuş yer aldığı aktaran Şener, "Bu hastalanmış grubu bizim düşüncesince fazladan önemli. Bunlar esasen 65 gözyaşı ve üstü hastalanmış grubu. Bu grupta çın açıdan tansiyon, şeker, duygu rahatsızlığı kabilinden lehtar emraz da var. Bir de hatırlatma dozunu olmamak, bu grupta hastaneye yatış oranını aksi açıdan etkiliyor." dedi.

Şener, üçüncü doz aşısını yaptırmayıp Kovid-19'a yakalanan hastalarla ilişik şunları kaydetti:

"Bunların birlikte bölümü aşıları evde işlenmiş yer aldığı düşüncesince gine evlerine gelip 3. doz aşı yapılacakmış kabilinden ümit içindeler. Bir kol da dü dozun çıkarlarını koruduğunu fikren üçüncü dozu olmuyorlar. Bir kol da halihazırda toplumda çın birlikte eğin on paralık aşılanmamışken kendilerinde dü doz aşı olmanın ehliyetli bulunduğunu düşünüyorlar. Bu üç fikir de akıllıcasına değil."

"Üçüncü dozu olmayanlar rahatsızlığı ağırbaşlı atlatabilir"

Üçüncü doz aşı uygulamasının merkezlere başvurularak yapıldığını hatırlatan Şener, şöyleki konuştu:

"İki doz aşılanmış bulunan insanların antikor yanıtı, 4. aydan sonraları azalıp 6. aydan sonraları az henüz himaye düzeyinin aşırı aşkın dibine düşüyor. Bu perspektifte behemehâl 3 dozu ilkin de 65 gözyaşı grubunun olması gerekiyor. Geçen hafta zarfında vakıa sayılarının arttığı illere ve yerlere baktığımızda, ilkin 'mavi' kategorideki vilayetlerde vakıa sayılarının arttığını görmeye başladık. Buralarda dölleme oranları dobra gücün yeni çıkan olgularda 3. doz aşısını kullanılmamış grubun birlikte tomar bulunduğunu görüyoruz. Hatırlatma dozu önemli. Bu doz geciktikçe ve olmadıkça virüsle karşılaştığınız anda rahatsızlığı ağırbaşlı atlatma riskiniz halihazırda var. Hiç melez gruba layıkıyla henüz düşüt gücün bu tek devir bakir değil."

Kış aylarına dikkat

Prof. Dr. Alper Şener, şita ayları düşüncesince öngörülerini şöyleki aktardı:

"Hiç melez kol düşüncesince baktığımızda salgın, şita devri düşüncesince sıkkın geçecek kabilinden görünüyor. Üçüncü dozun mevrut bulunmasına karşın melez bulunan kol düşüncesince de şita mevsimi çın riziko yer ediniyor zira sahada gördüğümüz kadarıyla tedaviye başlayan ve dip bakıma yatanlarda birlikte numara kategoride on paralık melez grupken ikinci kategoride ehemmiyetli ve henüz aşırı kol dediğimiz ise üçüncü dozu mevrut bulunmasına karşın o gök kol dikkatimizi çekiyor. Bu dü grubun ilkin ilgi etmesi gerekiyor. Bu dü dozdan sonraları üçüncü dozu olmamak demek, üçüncü doza gitmemek kabilinden birlikte görünge benimseme edilebilmektedir birlikte bilinçlilik değil zira uygulayım kendisine bu efrat doğrusu aşı dair fahri olan, arzulu bulunan bireyler. Bu isteklerini bitmeme ettirmeleri gerekiyor. Bu arzuları bitmeme etmiş yer aldığı sürece, kandaki antikor seviyesi faziletli kalacağı düşüncesince virüsten şita süresince sığınma olanağı olacak."

Üçüncü doz aşı yaptırmayanların birlikte bölümünün de aşı karşıtı söylemlerden etkilendiğini tamlayan Şener, "Çeldirici cümleler, birlikte nevi aşı tereddüdünü körüklüyor. Halihazırda bilgelik dünyasının elindeki fazlalık veriler, açık kendisine üçüncü dozun olunması icap ettiğini ve üçüncü dozun fazladan ehemmiyet bildirme ettiğini gösteriyor. Salgının hızını boğazlamak düşüncesince on paralık melez grubun aşılanması denli aşılanmış bireylerin üçüncü dozlarını da olması bizim düşüncesince aşırı önemli. Avrupa'nın genelinde ve dünyanın geneline baktığımızda ise üçüncü doz stratejisi, münteşir birlikte halde uygulanıyor. Türkiye'nin üçüncü doz stratejisi başladı ve bitmeme ediyor gücün halihazırda baktığımızda istediğimiz miktarda üçüncü doz aşılanmış oranına erbap değiliz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler