USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kolunuzu kaldırdığınızda omuza vuran ağrıya dikkat

Hemen değme yaşta görülebilen omuz sıkışması sendromunun başta 40 gözyaşı ve giysi düşüncesince en kalın rastlanan omuz ağrısı sebebi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Kolumuzu başımızın hesabına kaldırdığımızda birlikte ağrı oluşuyorsa bu omuz sı

Kolunuzu kaldırdığınızda omuza vuran ağrıya dikkat
17-09-2022 10:03

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, omuz sıkışması sendromu ile ilgilendiren ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, elin oldu kaldırıldığı hallerde omuz etrafında ortaya çıkan ağrının omuz sıkışmasının belirtisi olabileceğinin söyleyerek, “Omuz tekâsüf rahatsızlığı Omuz eklemimizi akım ettiren adale ve tendonların omuz kemeri denen kemiğin altında sıkışması kararında ortaya çıkan ağrıdır. Sendromun karakteristik belirtisi bulunan eli üst tahammül sırasında oluşan ağrı en bariz özelliğidir. Omuz sıkışmasında gündüzleri fazla ağrı olmayabilir. Yer çekiminin etkisiyle saf başıboş pozisyondayken omuz eklemi aşağıya akıllıca indirilmiş olduğu düşüncesince omuzdaki boşluk genişler. Dolayısıyla orada rastgele müşterek tekâsüf kalmaz. Özellikle kolu üst kaldırınca yada gece olduğunda yattığımızda bu boşluk daraldığı düşüncesince ağrı ortaya çıkar” diyerek konuştu.

“Her yaşta görülebilir”

Omuz sıkışmasının nice sebeple oluşabildiğine ayraç fail Prof. Dr. Avcı, açıklamalarına şöyleki bitmeme etti: “Omuzu fazla kullanmak, sistem ve spor aktiviteleri omuz sıkışmasına illet olabilir. Ortaya çıkan tendon iltihaplanmaları şu demek oluyor ki tendinitler, kemiklerde omuz aralığını daraltan birtakımı strüktürel değişiklikler, adale yırtıkları, akım bozuklukları ve boğunuk omuz rahatsızlığı omuz tekâsüf sendromuna illet olabilir. Omuz ağrısı bulunan hastaların behemehâl ortopedi hekimine başvurmasında yarar var. Çünkü meydana getirilen spora ve aktiviteye mucibince değme yaşta görülebilir. Öte taraftan en fazla görüldüğü gözyaşı grubu itidalli gözyaşı grubudur. Orta gözyaşı grubunda omuz kaslarının yıpranması ve omuz mafsal aralığının daralması sebebi ile omuz tekâsüf hastalığını elan fazla görüyoruz. Bazen de travmaya ilişkin şu demek oluyor ki müşterek ekipman zorlanmalar neticesinde adale iltihaplanmaları, kanamaları ve ödemleri oluştuğu düşüncesince de tekâsüf görülebilir.”

“Tanıyı radyolojik tetkiklerle koyuyoruz”

Prof. Dr. Avcı, omuz ağrısı şikâyetiyle mevrut hastaların ilkin araştırma edildiğini ayraç ederek şu detayları verdi: “Bunun haricinde teşhis düşüncesince evvel kendisine röntgen çektiriyoruz. Röntgende omuz tekâsüf rahatsızlığı bulgularını değerlendirmek mümkündür. Özellikle aralıkta daralmalar, mızrap yapısında müşterek ekipman dejeneratif şu demek oluyor ki yıpranmaya ilişkin tadilat röntgenle görülebilir. Onun haricinde tanıda en fazla tercih ettiğimiz görüntüleme yöntemi de MR'dır. MR ile hem tekâsüf sendromunun sebebini bununla birlikte var ise engelleme müstelzim müşterek ekipman yırtıkları, kaslarla ilgilendiren değişimleri değerlendirmek mümkündür. Dolayısıyla tanısını araştırma ve radyolojik tetkiklerle koyuyoruz. Tedavide evvel etap cerrahi engelleme dışı yöntemlerdir. Ameliyat dışı yollar ilaçlar, enjeksiyonlar ve hikmet tedaviden oluşuyor. İlaçlarla omuz bölgesindeki adale iltihaplarını bertaraf etmek kabil oluyor. Test ve otama hedefi ile omuz mafsal boşluğuna müşterek ekipman enjeksiyonlar yapıyoruz. Bu enjeksiyonlar genellikle dernekevi anestezik maddeler ve kortizon içeriğinden oluşuyor. Bunlar bu bölgedeki iltihaplı değişimleri gidermekte can alıcı oluyor. Dolayısıyla tedavilerde enjeksiyonlardan fazla yararlanıyoruz. Bunun haricinde hikmet otama de fazla can alıcı oluyor. Fizik tedaviden sonradan bölgedeki akım bozukluğuna ilişkin müşterek ekipman sıkışmaya illet bulunan faktörlerde ortadan kalkmış oluyor.”

“Hastaların yüzdelik 90'ı cerrahi dışı yöntemle kurtuluyor”

Çoğunlukla hastaların yüzdelik 90'ında ameliyatsız yöntemlerin muvaffakiyet sağladığına dikkati çekici Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Eğer ağrının altında yatan bambaşka müşterek illet parçalanmış ise yada 6 aydan etraflıca müddet bitmeme fail hikmet otama ve ilaçlara karşın ağrılar geçmezse cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi yollar ortamında de artroskopi kullanılarak bölgedeki aşınmış tendonlar temizlenir, mızrap uçları düzleştirilir, mafsal aralığı genişletilerek ameliyat sonrası ağrının doğrudan ortadan kalkması sağlanır. Tedavi sonrası sıkışmaya illet bulunan etkinlik yada hale bitmeme edilirse hastalığın yineleme riski yükselir. Özellikle sporcularda bu vaziyeti fazla görüyoruz. Ağır spor yapanlarda, halter, voleybol, sepet topu ve el topu sporcularında hastalığın tekrarladığını görüyoruz. Altta yatan müşterek parçalanmış varsa, o yırtıklardan oluşan iltihaplı tepki dolayısıyla de gine yineleme görebiliriz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler