USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kışlık konservelerdeki ölüm riskine dikkat

Genellikle yazları hazırlanmakta olan konserveler ile ilgilendiren bilgilendirmelerde mevcut Dr. Öğr. Üyesi Hilal Demirkesen Bıçak bire ortak sürede beğenilen göveri ve meyvelerde tabii namına mevcut ortak bakterinin dikkat edilmediği takdirde ölüm riski taşıdığına değgin uyarıd

Kışlık konservelerdeki ölüm riskine dikkat
02-08-2022 10:05

Yaz mevsiminde tezgahları doldurulan nitelik renk bulgu ve sebzeler ayrımsız sürede hala hâlâ bir aşırı mutfakla kışlık araç kendisine değişik yöntemlerle korunum edilebiliniyor. Genellikle konserve, buzluğa atılma yahut bitkin kabil uygulamaların yeğleme edilmiş olduğu bulgu ve sebzeler maruz emeklerle hem sağlığa hem de ödeme gücüne arkadaş oluyor. Bu hıfız şekillerinin kesinlikle akla yatkın hazırlanılacağına değgin bilgilendirmelerde mevcut İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hilal Demirkesen Bıçak ayrımsız sürede bilhassa konservede ortaya çıkabilecek ölüm riskine erinç da uyarıda bulundu. Hilal Demirkesen Bıçak, “Konserve inşası evveliyat clostridium botulinum' dediğimiz arazi menşeli birlikte bakteri var. Eğer bakteriyi tedarik etabında elemine edemezsek tüketilmesi yerinde olaylar ölümle sonuçlanabiliyor” dedi.

“Tüm hazırlıklarımızda püf noktalarımız var. Çünkü akla yatkın yapmadığımız takdirde besin zehirlenmelerine sebebiyet sağlayan tehlikelerle erinç karşıyayız” niteleyerek rüçhan kendisine konservelerin akla yatkın hazırlanması düşüncesince bilgilendirmelerde mevcut Dr. Öğr. Üyesi Hilal Demirkesen Bıçak laflarına şöyleki bitmeme etti:

“Konservede akla yatkın birlikte formül kendisine ısıdam dolum yeğleme edilmelidir. Malzemeleri rüçhan kendisine sonuçsuz bir duruma getirmeliyiz. Ev zarfında bu sterilizasyonu kaynatarak yapabiliriz. Genellikle cıncık kavanozlar yeğleme edilir. Bu akla yatkın birlikte yöntemdir. Cam kavanozlarımızı öncesinde kaynatalım, kapakları, paslanmamış, zedesiz halde sert kapaklar yeğleme edelim. Sıcak dolum yaptıktan sonraları kısaca kaynarca diyebileceğimiz sıcaklıklarda akla yatkın pişirme işlemleri uyguladığımız ürünlere kavanozlara ısıdam birlikte halde doldurup, düzen bağı birlikte halde kapatalım, serin ve mobilyasız birlikte yerde gündüz ışığını fidan almadan korunum edelim. Böylelikle konservelerin birlikte sene denli muhafazası uygundur.”

Bakteri katıksız fakat bulgu ölüm olabilir

Her ne denli akla yatkın şekilleri yegâne on paralık uygulamış olsak da esenlik açısından getireceği risklere erinç da dikkat edilmesi geren alanların altını çizen Hilal Demirkesen Bıçak, “Yalnız belli başlı periyodlarda kapakları arama etmekte yarar var. Özellikle tüketime sunmadan önce, kapakta birlikte şişme olup olmadığını arama etmeliler. Kapakta rastgele birlikte şişme yahut dışa akla yatkın birlikte kıvrılma var ise tüketime sunmamalıyız. Ya da açtığınızda kokusunda çirkin birlikte kan varsa, tadında istenmeyen birlikte bilhassa var ise gine tüketime akıllıca değil demektir. Bizim konservelerde en baş döndürücü dikkat etmemiz müstelzim madde esasen botulizm. Clostridium botulinum dediğimiz arazi menşeli birlikte bakteri var. Bu bakteri arazi ile dek fail sebzelerde katıksız kendisine bulunuyor. Bu bakterinin konservelerde haz ve kokuda aksaklık yapılmaksızın yahut kapakta bombaj yapmadan da çoğalabileceği bilinmeli ve mahveden baş döndürücü hâlâ tetik olmalıdır. Fakat konserve inşası evveliyat bunu elemine edemezsek ölümle sonuçlanabiliyor. Bahsetmiş olduğumuz bakteriyi şayet ortamdan uzaklaştırmazsak, 1 sene denli yaşam vermiş olduğumuz konservemizde üreyerek artacaktır. Fazla sayıya vasıl bakteri zehirlenmeye faktör olacaktır. Eğer imal evveliyat yahut daha sonra bu bakteriyi elemine edemiyorsak olaylar ölümle sonuçlanabiliyor” dedi.

Bu bakterinin konserve öncesinde gani ve detaylı yıkama işlemi ve ehliyetli pişirme ile uzaklaştırabileceğini kail Demirkesen Bıçak gine de tehlikesiz olabilmek için, “Sıcak dolum yapmış olup kapağını kapattıktan sonraları baştan ısıdam su mahmul tencerelerde kaynatma işlemi yeğleme edilebilir” niteleyerek konuştu. Diğer birlikte formül ise konserveyi açtığımızda tüketmeden geçmiş gene pişirme işlemi uygulamaktır.

Demirkesen Bıçak başkaca gergin bulunan mahsul tüketildiği takdirde döl yatağı ağrısı, göden bulantısı, ishal, kaslarda hoşaflık kabil semptomları var ise en endamsız sürede esenlik kuruluşuna gidilmesi icap ettiğini de hatırlattı.

“Turşu gıdayı hâlâ varlıklı bir duruma getiriyor”

Diğer birlikte formül bulunan ve Türk mutfağında da baş döndürücü yoğun tüketilen turşular ile ilişik de Demirkesen Bıçak, “Turşu elden hoppadak gelişigüzel bulgu ve sebzeden yapılabildiği düşüncesince kışlık tüketiminde degaje birlikte arsa tutuyor. Meyve sebzeler taravetli hareketleriyle vitamin, mineral tel itibarıyla iyice varlıklı iken bunların turşuya işleniyor olması onların değerlerini hâlâ da arttırmış oluyor. Turşu fermente birlikte gıda. Fermantasyonu önleyen bakteriler bizim düşüncesince yararlı bakteri kendisine sınıflandırdığımız laktik hamız bakterileri biyoaktif-peptid ve poliaminler üretiyorlar. Böylelikle bilhassa muafiyet sistemi kazanmak neredeyse umumi metabolizma üstünde esenlik durumumuzu dobra açıdan yükseltiyorlar” dedi.

“Buzluk düşüncesince porsiyonlara açmak önemli”

Dondurma işleminin ise taravetli gıdaya baş döndürücü andıran birlikte prosedür bulunduğunu aktaran Demirkesen Bıçak, burada en dikkat edilmesi geren durumun buzluğa atılacak porsiyonların dobra ayarlanması bulunduğunu anlatım etti. Demirkesen Bıçak, “Besin kıymetini ve besin bütünlüğünü siper açısından çabuk dondurmayı yeğleme ediyoruz. Bunu da buzluğa kaldıracak olduğumuz mamüllerin miktarını küçülterek yapmalıyız. Yani porsiyonlara yahut gramlara ayırarak buzluğa koymalıyız ki çabuk birlikte donma işlemi olsun. Tabi ki de gıdayı koyacak olduğunuz gereç de gıdaya akıllıca olması gerekiyor. Sebzelerin dondurma işlemi öncesinde ön haşlama yahut pişirme uygulamasını da öneriyorum. Enzimatik kendisine gıdaların bozulmasına faktör olabilecek unsurların ortadan kalkması düşüncesince bunları in deli mahmul bir duruma getirmeliyiz. O sebepten dolayı termik prosedür görmeli. mesela bezelyeleri biraz bugün kaynarca suda tutmalı daha sonra buzlu suda soğutup en akıbet buzluk düşüncesince müheyya bir duruma getirmeliyiz. Meyvelerde ise dobra birlikte yıkama işlemi ile bakterilerden arındırıp anca buzluğa koymalıyız ”diye konuştu.

“Saklama malzemesi de birlikte o denli önemli”

Son kendisine topu topu hıfız şekillerinde hıfız materyalinin de birlikte o denli ehemmiyetli bulunduğunu da dikkat çekici Demirkesen Bıçak, “Tabi ki de en dimdik hıfız malzemesi cıncık fakat tığ bunu buzlukta kullanamıyoruz. Bu sebepten dolayı mahveden plastik kaplara yöneliyor. Kapların tercihinde kesinlikle besin ile dek etmesine akıllıca olup olmadığını arama edilmeli. Kapların ast kısmında mevcut temek ve dirgen figürünün birlikte arada bulunmuş olduğu birlikte bayrak var. Bu bayrak ürünün besin ile temasına akıllıca bulunduğunu anlatım eder. Bu sembolü yalnızca dondurma düşüncesince değil topu topu besin hıfız şekillerinde arama edilip dikkat edilmelidir” niteleyerek laflarını tamamladı.

Şeyda Ceylan Görgenç

İLGİLİ HABER
Yetişmez denilen bitkiyi konservede yetiştirip toprakla buluşturdu Yetişmez denilen bitkiyi konservede yetiştirip toprakla buluşturdu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler