USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kışın hareketsiz kalmak eklem ve kas ağrılarına davetiye çıkarıyor

Bitlis'in Tatvan ilçesinde misyon sağlayan Fizyoterapist Başak Ayyıldız, şita aylarında hareketsiz kalmaktan çevre eklem ve kas ağrılarının oluşabileceğini belirtti.

Kışın hareketsiz kalmak eklem ve kas ağrılarına davetiye çıkarıyor
16-02-2022 09:57

Kış aylarında evlere kapanmak, hariç çıkıldığında da boğunuk mekânları yeğleme geçirmek ve masa başı işlerde idman hareket alanlarını kısıtlarken, eklem ve kas ağrılarını da arttırdığını tamlayan Fizyoterapist Ayyıldız, evde yahut dışarıda yapılabilecek biraz dağlı hareket ile bu ağrıların giderilebileceğini belirtti.

Hareketsizliğin topu topu vücudu negatif yönde etkilediğini dile getiren Fizyoterapist Başak Ayyıldız, “Hareketsizlik çabucak kas, teşrih sistemini değil bunun haricinde kardiyovasküler meslek (dolaşım sistemi), teneffüs sistemi, gastrointestinal sistemi (ağızdan anüse revan hazım sistemi yolu), emanet durumunu etkileyebilir. Özellikle vakayiname hastalarda, yaşlılarda ve engellilerde extra riziko yapılanma etmektedir. Kas, teşrih sisteminde kasların kitlesi azalır, zayıflar. Günlük hayat aktivitelerinde eşhas zorlanmaya başlarlar. Kemik mineral yoğunluğu da azalmaya adım atar ve osteoporoz (kemik erimesi) kişide gelişebilir. Eklem sorunları oluşabilir. Uzun müddet hareketsizlikte eklemler donuklaşır ve eklem ağrıları oluşabilir. Kardiyovasküler meslek ilkin şahısların hareketsizlikte azami müvellidülhumuza tüketimi artar. Düzenli antrenman eden birlikte kişiyi 3-4 günce birlikte döşek istirahatine alıyoruz. Sonrasında yine ayrımsız yoğunlukta antrenman verdiğimiz de nabzının arttığını gözlemliyoruz. Bu müvellidülhumuza tüketiminin arttığını gösteriyor. Ayrıca hareketsizlikten ötürü kaslar çalışmadığı düşüncesince damarlara pompaj yapmaz ve damarlarda pıhtılaşmaya etken olabilir” dedi.

“Egzersizlere başlamadan geçmiş kesinlikle istinas ve antrenman bittikten sonradan soğuma yapılmalıdır”
Evde de antrenman yapılabileceğini tamlayan Ayyıldız, “Egzersizlere başlamadan geçmiş kesinlikle istinas ve antrenman bittikten sonradan soğuma egzersizleri yapmamız gerekiyor. Ardından da kesinlikle germe egzersizleri yapmamız gerekiyor. Bunlar kaslarımızı yaralamadan antrenman yapmamızın püf noktalarıdır. Egzersizleri yaparken kesinlikle dem vermemiz gerekiyor. Yani diyaframı da enerjik birlikte halde çalıştırmamız gerekiyor. Özellikle sabahleyin uyandığımızda evden çıkacak imkanımız olmadan odalar ortada tempolu birlikte halde gidiş yapabiliriz. Evimizin etrafı mümkünse veya merdivenler müsaitse limon bahçesi inme, çıkacak yahut ev etrafında volta egzersizleri yapabiliriz” biçiminde konuştu.

“Vücudumuzun sarp durmasını sağlayıcı hareketler yapmalıyız”

Plank egzersizi yapılabileceğini de tamlayan Başak Ayyıldız, “Plank düşüncesince dirsekler çiğin kadar açık, dirsekler ve pus uçları üstünde beniz üstü yatıyoruz ve sırtımız dağlı olacak halde durduğumuz birlikte egzersizdir. Bu kestirmece 30 saniye ve 1 ahit ortada yapılabilecek birlikte egzersizdir. Daha sonradan balans ve göt kaslarını kuvvetlendirmesi açısından squat egzersizi en baş döndürücü önerdiğimiz egzersizdir. Bu antrenman ayakta yapılır. Ayaklar çiğin kadar açıkça ve arkamızda birlikte tabureye oturur halde çömelip kalktığımız antrenman çeşididir. 10-15 yeniden ortada yapabiliriz ve kesinlikle çömelirken dem vermemiz gerekiyor. Daha sonradan fevk beden ve meşime kaslarını perçinlemek düşüncesince uzay gemisi dediğimiz, öne akla yatkın doğrulup kalkma egzersizleri yapılabilir. Özellikle yaşlılar evde antrenman yaparken beraberinde kesinlikle birinin olması gerekiyor yahut düzenlilik önlemlerinin düşmemesi düşüncesince ağız ağıza katılması gerekiyor. Evde ip atlama egzersizleri yapılabilir. Bunun haricinde ayrımsız sürede hareketliliğimizi yükseltmek düşüncesince iş namına yayan gidip gelebiliriz yahut şişko transfer kullanıyorsak ayakta yolculuk edebiliriz. İki yahut 3 durak öncesinden binip er inebiliriz. İş durumunda kesinlikle 30 ahit kesintisiz oturduktan sonradan kesinlikle kalkıp gidiş yapmamız dobra olabilir” dedi.

Fizyoterapiste şita aylarında hâlâ baş döndürücü arzu bulunduğunu kail Elif Kayaalp; “Fizyoterapist kliniğinde lüzum alamet ağrısı, çiğin ağrısı, diz ağrısı düşüncesince lazım tedavileri uyguluyoruz. Tabi ki birlikte hekim dâhilinde, hekim eğer olmazsa da kendimizde fizyoterapist dâhilinde asistan olabiliyoruz. Genellikle hastalarımız şita aylarında hâlâ baş döndürücü arzu gösteriyor. Çünkü başıboşluk hâlâ baş döndürücü ve şita aylarında hâlâ nanemolla olduğumuz ve baş döndürücü birlikte bilinçlilik yapmadığımız düşüncesince belimiz, sırtımız, omuzumuz ağrıyor. Bunların lazım tedavilerini burada uyguluyoruz” biçiminde konuştu.

 

Mücahit Tarlan-Hakan Okay
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler