USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kanser tarama programları hayat kurtarıyor

Kanser tedavisinden değerli son alınmasında er teşhisin ehemmiyetli gösteriş oynadığını tamlayan Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Neslihan Özyurt, “Günümüzde derneşik meydana getirilen taramalar yahut belirtiler nedeniyle er canlandırma edilen katı baş döndürücü dokunmabana tür?

Kanser tarama programları hayat kurtarıyor
04-02-2022 10:02

Medical Park Ordu Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Neslihan Özyurt, Uluslararası Kanserle Savaş Örgütü çeşidinden duyuru edilen ve 2000 yılından bugüne topu topu dünyada farkındalık haset namına etkinlikler planlı 4 Şubat Dünya Kanser Günü zımnında bilgilendirmede bulundu.

Binden birlikte tomar dokunmabana çeşidi var

Vücuttaki topu topu dokulardan kök alabildiğinden binden birlikte tomar sayıda dokunmabana türünün tanımlandığını dile getiren Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Kanser; hücrelerin cemaat bulunduğu kalıtım bilimi materyalde hasar oluşması ve bu hasarın onarım edilemeyerek birikmesi ile oluşan, kök almış bulunduğu dokuya benzemeyen ve bambaşka nesiç ve organlara yayımlanma potansiyeli bulunan çirkin işkilli tümörlere sunulan addır” niteleyerek konuştu.

Bu belirtilere dikkat

Kanser tedavisinden değerli bulgu alınmasında er teşhisin ehemmiyetli gösteriş oynadığına özen çekici Uzm. Dr. Özyurt, “Günümüzde derneşik meydana getirilen taramalar ile er canlandırma edilen dayanıklı baş döndürücü dokunmabana türünde bundan böyle dört dörtlük felah sağlanabiliyor. Özellikle anide kilogram kayıpları, döl yatağı ve ya makattan düzgün olmayan nezif ve ya akıntı, emcek ve ya bünyenin rastgele birlikte durumunda ortaya çıkan ve tedricen büyüyen kitle, derinliğine sürekli öksürük ve ya nağme kısıklığı, iyileşmeyen yaralar, dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler, yutma güçlüğü, hazımsızlık, vücuttaki bulunan benlerin ve ya lekelerin düzgün olmayan büyümesi ve ya kanaması uyaran olmalı ve geç kalınmadan doktora başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

En ehemmiyetli aktif fiil sigara

Ülkemizde de gelişigüzel gözyaşı grubundaki insanoğlu çeşidinden baş döndürücü yoğun namına tüketilen sigaranın, süresince bulunan 3 binden birlikte tomar dokuncalı kimyevi hasebiyle akciğerden gereklilik kesesi ve pankreas kanserine derece dayanıklı baş döndürücü kanserin en önde mevrut sebebi bulunduğunu kail Uzm. Dr. Özyurt, şu detayları paylaştı:

“Kanser tanıdık vakaların yüzdelik 50'sinin sebebi çevresel esbap dediğimiz; sigara, alkol, obezite, virüs ve bakteri kabilinden mikroplu ajanlar, UV ışınları, kimyevi ajanlar (katran, benzen, boya maddeleri, asbest, bazısı kozmetikler), radyasyon; yüzdelik 35'inin sebebi kalıtım bilimi koddaki bir çok çok yaşlılıkla münasebetli bulunan mutasyonlar, yüzdelik 15'inin sebebi ise kalıtımsal şu demek oluyor ki kalıtım bilimi geçiştir. Buradan da anlaşılacağı kıl payı esasen sorulması müstelzim gerçek istifham ilk önce kanserden nite korunmamız gerektiğidir. Maalesef devletimizde de gelişigüzel gözyaşı grubundaki insanoğlu çeşidinden baş döndürücü yoğun namına tüketilen sigara, süresince bulunan 3 binden birlikte tomar dokuncalı kimyevi hasebiyle akciğerden gereklilik kesesi ve pankreas kanserine derece dayanıklı baş döndürücü kanserin en önde mevrut nedenidir. Kanserle mücadelede şahıslara sigaranın hasarlarının anlatılması ve bırakılması dair yardımda bulunulması, ilkin afiyet profesyonellerinin önde mevrut gayesi olmalıdır.”

Kanser önlenebilir birlikte hastalık

İnsan nüfusunun artmasının ve sanayileşmenin artmasıyla topu topu dünyada dokunmabana vakalarının tedricen arttığını ve devletlere kazançlı birlikte ağırlık oluşturduğunun altını çizen Uzm. Dr. Özyurt, “Kanserden ölümlerin kestirmece üçte biri, beden kütle indeksinin azaltılması (zayıflama), hâlâ birlikte tomar miktarda göveri ve semere tüketimi, fiziki aktivitenin artırılması, duman ve içki kullanımının bırakılması ile baş döndürücü ağır oranlarda azaltılabilir. Bu cins tutum biçimi kanserin önlenmesinde en maliyet-etkin yöntemdir. Yine kanserden ölümleri azaltmada en çalışan yöntemlerden bir tanesi er tanılama olduğundan, makul pestil gruplarının taranması ehemmiyet bildirme etmektedir. Bunun düşüncesince 30-65 gözyaşı arası hanımlara serviks (rahim ağzı) kanseri taraması, 40-69 gözyaşı arası hanımlara emcek kanseri taraması ve 50-70 gözyaşı arası avrat ve beylere kolorektal dokunmabana taraması devletimizde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) çeşidinden parasız namına gerçekleştirilmektedir” ifadelerini kullandı.

Tarama programları salim kalımları arttırıyor

Kanserde tarama şekillerinin yaygınlaştırılması ve tedavisindeki aşama kaydetmelerin ilkin akıbet 50 yılda kansere ilişkin ölümleri ehemmiyetli seviyede azalttığını ve salim kalımlarda artışa illet bulunduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Özyurt, “Fakat halen evren çapında kestirmece gelişigüzel 6 ölümden 1'i kansere ilişkin gerçekleşmektedir. Tüm dünyada ve devletimizde en birlikte tomar muteber dokunmabana otama yöntemleri; dokunmabana cerrahileri, şua tedavisi, immünoterapiler, kemoterapiler, zeki ilaçlar ve moleküler tedavilerdir. Hastaya ve dokunmabana şekline mucibince değişmekle bu arada çoğunlukla er etaplarda cerrahi, arada sırada birlikte ve ya yegâne başına radyoterapi ve sonra kimyevi otama uygulanmakta, hâlâ encam etaplarda ise yegâne başına kemoterapi, immünoterapi ve ya zeki tedaviler bahis konusu olabilmektedir. Tedavi planı yapılırken hastanın yaşı, performansı, tagaddi durumu, cemaat bulunduğu hastalıklara ilişkin namına birlikte riziko analizi yapılmaktadır ve en makul yönteme pestil ve yakınları ile bu arada değişmeyen verilir" bilgilerini verdi.

Farkında olun er yakalayın

Netice namına kanserle mücadelenin en ehemmiyetli adımı farkındalığımızın erdemli olması ve derneşik periyotlarda cinsiyet, yaş, fiziki durum, fasile öyküsü kabilinden kriterlerin menfez önüne alındığı programlarla tarama yapılmasıdır. Kendinizde menus bulunmadığınız bağlam gözlemlemeniz şeklinde kontrollerinizi yaptırmayı boşlama etmeyiniz. Şüphelendiğiniz gelişigüzel muhtelif vaziyette sizlere araştırma görevlisi peyda etmek kıl payı gelişigüzel devir amade olduğumuzu hatırlatarak her insanın bilmiş bulunduğu lafı gine edelim: Kanserde er tanılama hayat kurtarır” niteleyerek laflarını noktaladı.

Metin Akyürek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler