USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İşte Bursa'nın korona bilançosu: 732 bin kişi covid oldu, 5 bin kişi hayatını kaybetti

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa'da 2 salname pandemi dönemini değerlendirdi. Bursa'da 2 salname süreçte 732 bin bireyin kovid olduğunu, kestirmece 5 bin bireyin vefat ettiğini tamlayan Doktor Yavuzyılmaz,. "4 milyon sınav yaptık. Testlerin 5'te birisi artı ç

İşte Bursa'nın korona bilançosu: 732 bin kişi covid oldu, 5 bin kişi hayatını kaybetti
04-05-2022 10:36

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa'daki 2 salname pandemi periyodunu değerlendirdi. Milyonlarca korona testi, beniz binlerce zait olay ve onların temaslı oldukları insanların sağlıklarına kavuşmaları düşüncesince hepsi sağlıkçıların canla başla çalıştığını tabir fail Yavuzyılmaz, “Salgın başladığından buyana 2 yılı geçti. Ben bunun 1,5 yıldan fazlasını Bursa'da yaşadım, artık önceki apayrı yan yana kentte görevimiz vardı. Bugüne denli tahsil edilen tedbirler, muteber yöntemler, döllenme süreciyle muhtemelen noktaya geldik. Umarım artık gine yan yana itila yaşamayız. Hemen elden pandemi evveliyat hale yaklaştık diyebiliriz. Bunun nice nedeni mevcut insanoğlu bilinçlenmesi var. Alınan tedbirler, meydana getirilen koruyan hizmetler ve bunun başlangıcında aşılama geliyor. Biz Bursa'da 4 milyon düze aşılama yaptık. Bu dobra yan yana sayı. Bursa'nın 3 milyon 100 bin denli mukayyet nüfusu var. Tabi bu sayıda muhtemelen yan yana gözyaşı grubu da 12 gözyaşı altında. 12 ile 18 gözyaşı arasındaki süreçte de ailelerin tercihi ile aşılama yapıyoruz. 18 gözyaşı üzerinde insanların zat tercihleri ile döllenme yapıyoruz. Bu sayıya baktığımızda Bursa'nın 4 milyon aşılama düşünmek amaç nüfusun minimum 2 bitirme aşılanması düşünmek oluyor. Yaklaşık 700-800 bin yöresinde 18 gözyaşı altı kişi vardır” dedi.

Zor eyyam geçirildiğini, keyif topluluğunun 2 yılda iri fedakarlık gösterdiğini dile getiren Yavuzyılmaz, “Pandeminin yıkmacı etkisinden insanlarımızı ırak tutmaya çalıştık. Bunda da kalburüstü olduğumuz kanaatindeyim. Birçok mütekâmil onama edilen ülkelerdeki az daha hastalarımızı ‘Artık meydana getirecek yan yana bilinçlilik yok. Ölen ölür, artan sahalar bizimdir' az daha yan yana anlayışa tek devir bırakma etmedik. Huzurevlerimizde, bakım evlerinde, alışılagelen yurttaşlarımıza da ayrımsız şekilleri uyguladık. Çocuk ve gençlere de ayrımsız şekilleri uyguladık. Ben Bursa özelinde söylüyorum. Günlük 7 bine DOĞRU olayımız bulunduğu eyyam oldu. Bunun tahminî yüzdelik 10'u yatış mucip hastalardı. Bu da 700 eder. Bu sayının yüzdelik 2'si kadarı da dip bakım gereksinimi hissetti. Bu da 140 kişi eder. Hastaneler açısından hazırlop ve güdülebilen sayılar değil. Biz tek hastamızı Bursa'dan apayrı yan yana şehre toprak yokluğundan veya doğacak otama amacıyla göndermedik. Gönderdiğimiz ihtimal 50-100 marazlı olmuştur, bunların da gerekçeleri ailelerin apayrı vilayetlerde yaşamasıdır. Hiçbir hastayı kılıç burada otama edemiyoruz öne sürülen nedeni ile apayrı şehre göndermedik” sanarak konuştu.

“4 bin 200 az daha sayılardan 150'ye indik”

Bazı zamanlarda hastanelerde covid-19 haysiyetiyle 3 bin 500- 4 bin bireyin yatmış bulunduğu fasıl bulunduğunu kail Yavuzyılmaz, “Bunu bizim mutluluk hastaneleri, darülfünun ve hususi hastaneler edinmek az daha mecmu adına söylüyorum. 700-800 hastamızın yalnızca covid haysiyetiyle dip bakımda yatmış bulunduğu dönemler oldu. Bunun indinde gidiş geliş kazaları, his krizleri, felçler, dip bakım gereksinimi duyan ameliyatlar durmadı. Bunları gine bitmeme ettirdik. Bizim yalnızca covid yüzünden 700'e DOĞRU dip bakım 3 bin 500 denli da yatan marazlı yükü geldi. Sadece Bursa özelinde. Ama alnımızın seyelan ile bu süreci yürüttük. Şu an etraflı hastaneler düşüncesince söylüyorum. Toplam 150 denli covid nedeni ile yatan marazlı var. Bunların 50 tanesi dip bakımda ötekiler servisler de yatmaktadır. 3 bin 500 alışılagelen yatak, 700 dip bakım mecmu 4 bin 200 az daha sayılardan 150'ye indik” ifadelerini kullandı.

“Tüm keyif çalışanlarına minnettarlık borçluyuz”

“Şu an bizim keyif yükümüzde aşırı iri yan yana hafifleme olmadı. Çünkü, bugüne denli ertelediğimiz, pandemi öne sürülen nedeni ile acile sıfır keyif problemlerini demin yapmaya çalışıyoruz. Şu an merkezde doluluklarımız aşırı ağırbaşlı miktarda yüksek. Hiçbir dip bakım veya yatış gözleyen hastamız yok” niteleyerek laflarını sürdüren Yavuzyılmaz, “Hastaneler boşaldı diyemeyiz. Diğer sebeplerle hastanelerimize başvurular bitmeme ediyor. Sağlık çalışanlarına, en yukarıdan madun kademede fariza karşılayıcı arkadaşlarıma hepsine minnettarlık borçluyum. Ciddi yan yana fedakârlık ile çalıştılar. Şunu aşırı açık gördük, hastanedeki işi bitmemişse, ‘Benim mesaim bitti' niteleyerek kez yerini kimesne bırakma etmedi. Ne devir şerait olgunlaştıysa, mesaisini bitirdi. Bu söylediklerimin ortamında hepsi hastanelerde fariza karşılayıcı sağlıkçıları kapsayarak söylüyorum. Bu grup işidir. Sizin müvellidülhumuza sisteminizde yan yana sorun, tıkanıklık varsa, teknik adam oraya karışma edemezse dilerseniz 20 hekim, 500 bacı olsun ancak teknik adam o problemi çözemiyorsa, işler aksamış demektir. Bu topluluğun yukarıdan tırnağa her insana minnettarlık borçluyuz” biçiminde konuştu.

4 milyon test, 732 bin hasta

Bursa'da tahminî 4 milyon denli sınav yaptıklarını bu testlerin elden yalnızca 5'te bir tanesi zait çıktığını altını çizen Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Tabi burada yinelenmiş olanlar da var. Yani iyileştim mi sanarak sınav yaptıran da oldu. Yaklaşık 732 bin kişi zait hastamız oldu. Çeşitli zamanlarda bunlardan yüzdelik 10 kadarı hastanelerde yatarak otama gördü. 3 bin 500 denli çıkan sayılar beli ancak boşluk aralık zamanlarda farklılıklar oluştu” dedi.

1 milyon 800 bin insana filyasyon hizmeti

Sadece 730 bin hastayla değil, temaslı olduklarıyla da ilgilendiklerini tamlayan Yavuzyılmaz, “Biz yalnızca hastaları değil, onların dek oldukları kişiyi de izlem ettik. Bunlar filyasyon ekipleriyle yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi filyasyon hizmeti verildi. Hastaların tahminî 3 katına DOĞRU yan yana temaslı profilimiz vardı. Değişmekle bu arada en dip olduğumuz fasıl 750 ekiple baş başa 750 grup diyorum burada yan yana sürücü 2 de sağlıkçı dost bulunuyor. Bir grup 3 insandan oluşuyor. 2 bin 250 kişi sahada fariza yaptı. Bunu sabahleyin 8'den şeb 12'ye kadar, birtakımı gruplar da şeb 12'den sonradan tedbir etabını sabaha denli sürdürdüler. Sabah mevrut ekiplere gidecekleri adresleri ve donanımlarını hazırlıklarını yaptı. 24 vakit esasına uyarınca arkadaşlarımız fariza yaptılar. Hastalarımızı evlerinde görüp derman vermemiz gerekiyorsa ilaç, sınav almamız gerekiyorsa testlerini aldık ve bilgilendirmeler yaptık. Aynı anda 750 grup değil, dü posta oldukları düşüncesince bu biçimde süreci götürmeye çalıştık. Bunun geri ihtimam aşırı önemliydi. Başta Valimiz Yakup Canbolat edinmek az daha onun da katkılarıyla iş dünyasından talepler oldu. İş dünyasındaki insanoğlu bizlere araç, sürücü destekleri oldu. Bunlar yapılırken, rutin işlerimizde bitmeme etmesi gerekiyor. İçilen suyun denetimi edilmek zorunda. Doğan evlatların aşılarını gerçekleştirmek zorundasınız. Yine rutin marazlı olup sizden ihtimam bekleyenlerininkini gerçekleştirmek zorundasınız. Bu sebepten dolayı evcil yönetimlerin ağırbaşlı destekleri oldu. Herkes seferberlik duygusu ortamında bu işler yürütüldü. Biz üçüncü ramazanı yaşıyoruz. Çevremizde bizlere kemirmek dağıtımından tutun apayrı gereksinimlerin karşılanması noktasında aşırı destek sunar gördük” sanarak konuştu.

Bursa'da mecmu 4 bin 985 kişi ölüm etti

Bursa'da 4 bin 985 bireyin virüsten çevre ölüm ettiğini tamlayan Yavuzyılmaz, “Türkiye averajı ile elden yalnızca koşut gitti. Şöyle yan yana ayrımlılık var. Bu vefatların yaşla aracısız birlikteliği var. 65 gözyaşı üstü insanların ek problemleri artık fazla. Buna ilişkin adına da vefatlar arttı. Mesela benim emektar fariza yaptığım toprak Balıkesir'de nemli kantite yüzdelik 18'di. Ama Bursa'da yüzdelik 9. Dolayısıyla marazlı olana erinç ahiret yolculuğu payı o kentte artık yan yana tomar görünüyor. Nüfus ve zayıflık ile akilane uygun yan yana sayıdır. Nüfus piramidini delik arkası ederek bu sayıları kıymetlendirmek gerekiyor. Nüfusu nemli bulunan şehirlerin ölümleri az buçuk artık fazla” dedi.

“Normal vatandaştan dü kıvrım yan yana tomar keyif çalışanı bu hastalığa yakalandı”

“Bizim de korona virüsten kaybettiğimiz keyif çalışanlarımız var. Sağlık çalışanlarında 6 bin 615 covid olayı görüldü. hususi hastaneler ve darülfünun karışma mecmu 30 bin keyif çalışanımız var. Bunlar arasında 6 bin 615'i zait olmuş” diyen Yavuzyılmaz, “Kamuda bizim 21 bin personelimiz var. Özeldekilerin kayıtlarını aşırı tutamıyoruz. Bu 6 bin 615 sayısı bizim kamudaki sayılarımızla alakalıdır. 21 bin üstünden hesaplarsak tahminî 3'te yan yana yapıyor. Bizim 4 bin testte kantite 700 şu demek oluyor ki 5'te yan yana yapıyor. Sağlıkçıların korona'dan artık aşırı etkilendiğini açıklamak düşüncesince bu sayıyı söylüyorum. Biz zira aracısız covid'in göbeğindeyiz. Biz bu toplumda yaşıyoruz, riskimiz mevcut ancak esas riziko tabiî ki de emek hasretmek ortamımızla ilgilidir. Normal vatandaştan dü kıvrım yan yana tomar keyif çalışanı bu hastalığa yakalandı” ifadelerini kullandı.

“Covid-19'da müvellidülhumuza gereksinimi 10 katına çıktı”

Bursa kent Hastanesi'nin aşırı iri yardımı olduğunu, zira bu hastanenin fiziksel manada transformasyon yapmaya, cereyan sahası açısından aşırı amelî seçenekleri bulunduğunu ayraç fail Yavuzyılmaz, “Bu bizim elimizi aşırı güçlendirdi. kent Hastanesi kadrosuyla de dip bakım sayılarını ağırbaşlı miktarda arttırdık. Çekirge, Kestel, Gürsu ve Yüksek İhtisas'ta ayrımsız süreçleri yaşadık. Binaları emektar bulunan hastanelerde önünüze değişik mesail çıkıyor. Mesela, müvellidülhumuza sisteminde anca yan yana çatı mevcut ki; müvellidülhumuza sistemleri borazan ile mobilyalı hastanenin yan yana terminalinden geliyor. Oraya müvellidülhumuza tankı ile müvellidülhumuza depolanıyor. Oradan da hususi sistemle baş başa hastanenin hepsi hastalarına dağıtılıyor. Covid-19'da anca yan yana müvellidülhumuza gereksinimi mevcut ki normalin 10 sert diyebiliriz. Dolayısıyla etraflı efdal atımlı müvellidülhumuza yüklemesi yapılması lazım. Siz ne denli dip bakım açmaya çalışırsanız çalışın oradaki borazan sistemi müvellidülhumuza yükünü kaldırmıyorsa açamıyorsunuz. Girişteki tazyik ile hastaya sunulan basıncın ayrımsız olması lazım. Bu efdal müvellidülhumuza cihazını işletmek düşüncesince o basıncın oluşması lazım. Eski hastanede borazan sistemi o yükü kaldırması belkili değil. Normal marazlı yükünü kaldırıyor ancak 10 kıvrım gerekseme yerinde müvellidülhumuza hasretmek yerinde kalınca bunu taşıyamıyor. kent Hastanesi bu aşamada elimizi güçlendirdi. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi yan yana dü düzlük dip bakıma çevrildi. İlçelerdeki hastaneler yapacaklarını yaptılar. 20 günde amme hastanelerinde 300 arttırma dip bakım yatağı oluşturduk. Toplam 1100'lere çıktı. Şu an bu yataklar enerjik ve kullanılıyor. Covid düşüncesince ayrılan dip bakımının temizliği yapılmış oldu ve alışılagelen dip bakıma dönüştürüldü. Servislerde de bunu yaptık. kent Hastanesi'nin hikmet otama bloğunu o fasıl dönüştürdük. Fizik otama çabuk hastalarını İlker Çelikcan'da çözdük” biçiminde konuştu.

“Şehir Hastanesi salgında Bursa'nın amiral gemisi oldu”

Bursa kent Hastanesi'nin salgında Bursa'nın amiral gemisi olduğuna aksan karşılayıcı Yavuzyılmaz, “Bizim şehrimizin amiral gemisi oldu. kent Hastanesinin mecmu döşek kapasitesi bin 350. Ama bunda bebek dip bakımı, servisler, onkoloji az daha ertelenmeyecek hizmetler de var. Onları gine yürüyor. Acil ameliyatlar bitmeme etti. Yüksek İhtisas da iri hastanemiz. Kalp alışkanlık cerrahisi yatakları caba muhtemelen fasıl zorunlu sıfır ameliyatları az buçuk artık geciktirerek Covid'de kullandık. Çekirge hastanesi dip bakımlarını arttırarak merkezdeki yükü toparladı. Bunun indinde ilçedeki Gürsu, Kestel az daha hastanelerimize karışabilme niteliğine uyarınca hastalarımızı aktarım ettik. İnegöl, Yenişehir, İznik'e aktarım yaptık. Hiçbir hastayı döşek bekler halde tutmak düşüncesince Mudanya, Karacabey az daha ilçelerimize hastalar verdik. Bu dönüşümü daima yaptık” dedi.

Hastalığın 3 fasıl maça yaptığını ve gelinen noktada Bursa'da günce 4 bin 950 olaya ulaştığını laflarına ekleyen Yavuzyılmaz, “Ondan ahir pikte de o denli yükselmedi, az buçuk artık rahat geçti. Ama bu en sonuç Omicron varyantı ile bu arada 7 binli sayıları aştığımız eyyam oldu. Şunu diyebiliriz, 7 bin olayda yatış ve dip bakım sayısı 4 bin 950'deki seviyeye çıkmadı. Bunun bence Omicron varyantı geniş deniyor ancak aşılama ve tedbirler sürece yardım sağladı. Aşıya karşın zait hastalar beli ancak seyri aşırı artık geniş geçirdiler. Aynı hastalar aşılama olmasaydı dip bakım kullanması olacak ve zayiat artık aşırı olacaktı. Bu manada aşının bizlere ağırbaşlı yardımı var” ifadelerini kullandı.

Günde 70 bin aşıdan 700 aşıya

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, laflarını şu biçimde tamamladı;
“Şu an e-nabız sistemi üstünden aşılama hakkı gelenlerin aşıları yapılıyor. Ama orada da ağırbaşlı düşüşler var. 70 bin aşılama yaptığımız devir vardı, şu an maatteessüf 700 aşılama yapıyoruz. Artık Turkovac da var. Bu aşıyı da yapıyoruz. Öncesinde Sinovac veya Biontech olması ayırt etmez. Hatırlatma dozlarını Turkovac da olabilirler. Vatandaşımızda şu biçimde yan yana idrak oluştu; ‘Zaten bu iş bitti'. Sürecin hekimler adına bitmediğini görüyoruz. Nereye gideceğini de yüzdelik 100 öngörmemiz belkili değil. O sebepten dolayı tedbirlik tetik olabilmekte yarar var. Peyderpey tedbirler sıkıydı, demin gevşetiyoruz. Açık düzlük peçe hali kaldırıldı. Şu zihin şahısda oluştu, cıvıl cıvıl ortama girildiğinde tepke adına maskesini takıyor. Maske yalnızca Covid'de değil, teneffüs yolu ile bulaşıcı öbür hastalıklardan da koruyuculuğunu açık biçimde gördük. Bunu başta Dörtçelik Çocuk Hastanesinde aşırı açık gördük. Çünkü teneffüs yolu ile bulaşıcı dönemsel çocukluk rahatsızlıkları aşırı artık az karşımıza geldi.”

İhsan Altıkardeş-Samet Doğru
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler