USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İstanbul'daki hastanelerde Omicron yoğunluğu

Omicron varyantı dolayısıyla kentteki hastanelerde aşılama ve PCR sınav kuyrukları oluştu.

İstanbul'daki hastanelerde Omicron yoğunluğu
05-01-2022 13:23
İstanbul

Aşılanma yüzdesinin yüzdelik 76,4 yer aldığı İstanbul'da, Delta varyantına gereğince dü büküm intişar hızına erbap Omicron varyantı zımnında yurttaşlar PCR testi yaptırmak ve telkih kazanmak düşüncesince hastanelere yöneldi.

İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu kent Hastanesi, Beykoz Devlet Hastanesi, Beylikdüzü Devlet Hastanesi, Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde PCR testi ve telkih olmaya mevrut yurttaşlar yoğunluğa münasebet oldu. Sarıyer Hamidiye Etfal Hastanesi ile İstinye Devlet Hastanesi’ne de Kovid-19 testi olmaya gelenler levent boylu kuyruklar oluşturdu. Hastane uğrunda süregelen esna sefer süresince bitmeme etti. Sosyal mesafeye uyanıklık ederek mükemmel gözleyen vatandaşlar, sınav yaptırmaya bitmeme ediyor.

Omicron varyantındaki çabuk ilerlemeye ilişkin, AA muhabirine değerlendirmede mevcut Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Omicron'un bu halde artacağının kestirim edildiğini, muhtemel birlikte artım bulunduğunu söyledi.

Delta varyantının dört dörtlük anlamıyla arama dibine alınamadığını, onun üstünde Omicron'un geldiğini aktaran Prof. Dr. Yavuz, "Bütün dünyada ve Avrupa'da görüldüğü şekliyle kılıç de Omicron'un tesirini görüyoruz. Omicron'un, Delta'ya gereğince dü büküm hâlâ bulaşan yer aldığı söyleniyor. Zaten Delta'nın bulaşıcılığı da baş döndürücü artmıştı. Ciddi birlikte bulaşabilme kapasitesi var, çelimsiz müddette baş döndürücü sayıda kişiyi infekte edebiliyor." dedi.

Yavuz, kem aşılılarda ve hâlâ ilk Kovid-19 geçirmişlerde de Omicron'un maraz yapabildiğini belirterek, "O sebeple ek telkih dozlarının önemi birlikte güzel kalık durumda. Ek telkih dozları, çeşidine gereğince değişiyor. Biontech açısından bakarsak, 3 düze Biontech olması gerekiyor insanların. İnaktive virüs aşıları, Omicron'da ne efsus ki az buçuk hâlâ az çarpıcı görünüyor. Onun düşüncesince şu anda esasi adına mRNA aşılarıyla dölleme öneriyoruz. Daha ilk KoronaVac ile aşılanmışlarsa, kesinlikle mRNA aşısı olmalarını öneriyoruz Omicron için." niteleyerek konuştu.

Dünyadaki tecrübelere bakıldığında, Omicron'un aşılı ve Kovid-19'u geçirmişlerde hâlâ bol seyrettiğinin görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Yavuz, "Geçirmemiş kişide ve aşısızlarda hâlâ bol seyredeceğine bağlı kesme birlikte nesne anlatmak kabil değil.. Onu, önümüzdeki süreçte göreceğiz. Bazı in vitro çalışmalarda sözde patojenisitesi az buçuk hâlâ azalmış üzere görünüyor fakat bu kesme birlikte data sağlamıyor bize. 'Aşısızlarda, geçirmemişlerde hastalığın seyrinde birlikte hafifleme mevcut mı?' sorusunun cevabını önümüzdeki süreçte kesme adına söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yavuz, en nazik grubun aşısızlar, bağışıklığı baskılanmışlar ve aldığı kadar antikor cevabı oluşturamayan nemli ve ek dozları yapılmamış eşhas bulunduğunu laflarına ekledi.

İstanbul'un hikâye artım hızı sonuç 10 günde 5 büküm çabucak gidiyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit de bu dalganın belirleyici sebebinin Omicron varyantı bulunduğunu belirtti.

Omicron varyantının belirleme edilmiş yer aldığı devletlerde de benzeri birlikte proses yaşandığını ve baş döndürücü çelimsiz müddette hikâye sayılarının katlandığını aktaran Yiyit, şu halde konuştu:

"Bizim ülkemizin az buçuk da dinamikleri farklı. İstanbul, niteliği bakımından nice ülkeden iri birlikte kent popülasyon olarak. Çok derin birlikte şehir. İstanbul'da vakaların iri birlikte kısmının gözükmesi gerçekte az buçuk hâlâ süreci belirleyen veya farklılaştıran faktör. Çünkü İstanbul'daki hikâye artım hızı, az hâlâ hayattaki nice ülkeden hâlâ iri nüfusu bulunan birlikte kent olması haysiyetiyle hâlâ uyanıklık çekici. İstanbul'un hikâye artım hızı sonuç 10 günde 5 büküm üzere iri birlikte çabucak gidiyor. Bu da diyar rakamına baş döndürücü çın yansıyor. Diğer illerimizde de benzeri birlikte proses istemesek de yaşanacak. O nedenden dolayı iri sayılara yürüyebileceğimizi, şu resimden okuyabiliyoruz."

Hafif geçirdiği düşüncesince teste gitmeyen birlikte kol bulunmuş yer aldığı doğruyu de bulunduğunu vurgulayan Yiyit, şu halde bitmeme etti:

"Şu an baş döndürücü efdal rakamlarla yürüyoruz. Bunun birlikte numara nedeni Omicron varyantının baş döndürücü çabuk bulaşıyor olması. İkinci nedeni de ast kırılımlarına bakarsanız olaylarda en iri kol gençler. Şimdi birlikte de bebek gözyaşı grubu eklenmeye başladı. Daha baş döndürücü hareketli, devim bilimi ve peçe ile resmiyet yönünde ahenk sağlamada az buçuk güçsüz kaldığımız grubu kastediyoruz. Şu an çabuk servislerimizde başta influenza (grip) baş döndürücü efdal müracaat nedeni biçimine geldi. Maskenin ve mesafenin az buçuk boşlama edilmiş yer aldığı bu sene, güzeşte yıldan değişik birlikte sefer yürüyüşümüz var. Geçen sene Kovid haricinde bambaşka birlikte viral enfeksiyonla baş döndürücü uğraşmıyorduk. Şu an influenza ve öteki virüs enfeksiyonları da hayatımızda. Bunun getirmiş yer aldığı baş döndürücü derin birlikte çevrim yaşıyoruz ve birlikte baş karışıklığı var. Hastalarımızın birlikte bölümü 'Nasıl olsa gribimdir.' niteleyerek düşünüyor fakat bu bizi hata birlikte yere götürür. Üst teneffüs yolu enfeksiyon bulgusu yayınlayan herkesin, Kovid hastasıymış üzere kendisini izole etmesi ve tedbirini almasında kâr var."

"Aşısız, süreğen rahatsızlığı bulunan ve ati gözyaşı grubu herhangi birlikte devir iri riskler barındırıyor"

Prof. Dr. Nurettin Yiyit, bu yayılım hızının "çok efdal sayılara çıkılacağı" anlamına geldiğinin altını çizerek, "(Daha bol seyrediyormuş. Akciğerlere inmiyormuş.) algısı bizi hata yere götürmesin. Ne denli bol seyretse de kılıç onun birlikte grupta ağırbaşlı seyredeceğini biliyoruz." dedi.

Her dalganın dinamikleri oldğuğunu fakat başta aşısız, süreğen rahatsızlığı olan, ati gözyaşı grubunun herhangi birlikte devir düşüncesince iri riskler barındırdığını dile getiren Yiyit, laflarını şu halde tamamladı:

"Eğer bu modifikasyon bol seyredecek üstelik olsa, baş döndürücü çın sayılara çıkarsak, yüzdesel açıdan önemsiz olabilecek bulunan o biçimsiz geçirecekler, totale vurduğunuz devir iri birlikte rakama bedel gelebilir. Yani, 100-150 bin vakanın yüzdelik 1'i ile 30 bin vakanın yüzdelik 1'i herhangi birlikte devir ayrımsız değildir. Yüksek bulaşıcılık istesek de istemesek de iri miktarda birlikte etkilenim anlamına gelebilir. Hep söyleniyor ya 'Hafif geçiriliyormuş. Daha baş döndürücü ergenlerde oluyormuş.' Bunlar çabucak ihtimal ve ihtimaller. Olasılık ve ihtimallere yürüyecek denli riske giremeyiz. Biz garanti altına yürüyeceğiz. O da ne? Maske ve resmiyet kuralına uyumumuzla hikâye artım hızını alıkoymak herkesin görevi. Hatırlatma dozlarımızı da olarak, bunun hastaneye, ölüme ve derin bakıma yansımasını arama dibine kabul etmek zorundayız. Çünkü kaybedilen birlikte canın telafisi yok. Aylarını derin bakımda geçirip, bu işi baş döndürücü ateş birlikte halde bütünler birisi veya onun yakınları düşüncesince bu işin telafisi yok."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler