USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İstanbul’da evde diyaliz hizmeti: Hem hasta hem devlet kazanıyor

Dünyada münteşir bulunan ev diyalizi uygulaması İstanbul'da da başarıyla sürdürülüyor.

İstanbul’da evde diyaliz hizmeti: Hem hasta hem devlet kazanıyor
15-02-2022 12:37
Türkiye'de aşırı sayıda merkezde hizmet düzlük kestirmece 70 bin diyaliz hastası bulunduğu anlatım edilirken hastaların diyalize kavuşması dirimlik ehemmiyet taşıyor. Bu kapsamda dünyada münteşir kendisine geçer ev diyalizi uygulaması Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi hastaları çeşidinden kıvançla kullanılıyor. Uygulamayı kullanmaya akla yatkın bulunduğu belirlenen hastalar düşüncesince keyif personelleri evvela muktezi bilgilendirmeyi yapıyor peşi sıra ise hastaya evde diyaliz kullanması düşüncesince 8 haftalık pedagoji bilimi veriliyor.

Evde kullanılması diyaliz süresini uzatıyor

Eğitimleri bütünler şahısların evlerine sistemin kurulumu sağlanırken, belli aralıklarla hasta evde arama ediliyor. Evde diyaliz sebebiyle gittikleri merkezlerde haftada 3 kez, 4'er ahit diyaliz düzlük hastaların bu süresi evde 8 saate çıkıyor. Kimi devir geceleyin saatlerinde cihaza bağlanan diyaliz hastaları hem vakitten artırım ediyor bununla beraber pandemi sürecinde bulaş riskinde ırak kalıyor. Öte taraftan araştırmalara uyarınca evde diyaliz uygulayıcı hastaların çıkar yol giderleri gayrı hastalara uyarınca şimdi az olurken ömürleri de gayrı hastalara kıyasla şimdi derinlemesine oluyor.

“Pandemi çağında şimdi da avantaj”

Evde diyalizin başta pandemi sürecinde hastalar düşüncesince iri ortak üstünlük olduğuna nazarıitibar çekici Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. hür Yiğit: “Birçok kolaylıklar mevcut esasen fakat hastalığın tedavisi gereği gine de insanoğlu haftada 3-4 kere ortak merkeze gidiyorlar. Böbrek yetmezliği hastaları düşüncesince sıkkın ortak iş, Türkiye'de kestirmece 70 bine andıran diyaliz hastası var. Özellikle kadavradan verici sayısının çoğalması lazım. Böbrek transplantasyonu genişliğinde olmasa da en azından böbrek hastalarının hastaneye boyut gelişlerini ve ya diyaliz merkezlerine gidişlerini önleyecek toy ortak manzume var. Aslından toy demeyelim, kestirmece 10 senedir muteber ortak manzume var: evde diyaliz tedavisi. Hastaneye, diyaliz merkezine gelmeden eşhas evinde diyaliz makinesine bağlanarak tedavilerini evlerinde sürdürebilirler. Üstelik şems aşırı çağ masraftan ve şimdi ortak tomar diyaliz makinesine ilişkin kalmış şekilde bunu yapabilirler. Böbrek transplantasyonu genişliğinde olmasa da konforlu ortak otama metodu; evde diyaliz. Umarım Türkiye'de bunun sayısı artar. Hala evde diyaliz rakamları aşırı ceninisakıt ümit ederim bu tedaviden diyaliz hastaları faydalanır. Covid, pandemi çağında şimdi da avantaj, kişi evinde dışarıya çıkmadan ortak bulaş riski olmaksızın bunu hastalarımız kişi evinde yapabilir. Daha derinlemesine müddet diyaliz aldıkları düşüncesince ömürlerinin de şimdi derinlemesine olabileceği söyleniyor” dedi.

“Hemen doğrudan hiçbir çıkar yol kullanmıyorlar"

Hastanenin Nefroloji Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Abdülkadir Ünsal, evde diyaliz sebebiyle hastaların merkezlerden şimdi derinlemesine müddet cihaza ilişkin kalabildiğini anlatım ederek: “Bir merkezde, diyaliz merkezinde olsun fakat haftada 3 devir 4 ahit yapabiliyorlar. Evde diyaliz sisteminde bu hastaların tedavilerini kendileri ve ya yakınları yapıyor. Dolayısıyla bu hastalar düşüncesince ortak personel, diyaliz hekimi, hemşiresi gerekmiyor. Diyaliz esnasındaki komplikasyonların bir aşırı görülmüyor. Bu hastalarda bir aşırı kere anemi sorunu olmuyor. Kan ilaçları kullanmıyorlar, potansiyel farkı problemleri bir aşırı kere olmuyor. Hemen doğrudan hiçbir çıkar yol kullanmıyorlar. Evde yapmanın bu bakımdan pozitif yanları aşırı büyük. Genç hastalar geceleyin diyaliz yapmış olup sabahleyin işe gidip gelebiliyorlar. Bir merkezde diyalize girecek olsalar şems 4 ahit giriyorlar. Bir de gelmesini gitmesini düşünürseniz haftada 3 devir bu hastalar işlerine gidemeyecek. Süreç 2 ay bir aşırı kere 8 hafta yöresinde pedagoji bilimi veriyoruz. Hastanın niteliğine uyarınca arada sırada uzayabiliyor arada sırada er de olabiliyor. Evde meydana getirecek duruma vardığında bundan sonra bununla ilişik doküman düzenliyoruz. Evinde hem alet hem su sistemi kurulumu yapılıyor. Hasta evinde diyalize girmeye başlıyor” dedi.

“Hastanemiz kamuda ev diyalizi meydana getirilen evvel ve tek”

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin evde diyaliz uygulamasında İstanbul'da amme sektöründe evvel bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Abdülkadir Ünsal: “Bizim hastanemiz kamuda ev diyalizi meydana getirilen evvel ve bildiğime göre halen de biricik amme diyaliz merkezi. 16'ncı hastamıza pedagoji bilimi vermekteyiz şu anda. Kış şartlarında, yağışlı koşullarda reviş geliş aşırı şimdi üst üste olabiliyor, onların diyaliz merkezine ulaşması, diyaliz sonrası eve gitmesi maslahat olabiliyor. Dolayısıyla evde diyaliz olması halis muhlis bu problemleri ortadan kaldırıyor. Sadece ayda ortak kat bizlere kanlarını getirip tetkit ediyoruz. Bir de 3 ayda ortak diyalizle ilişik ortak teknikçi ve şvester arkadaşımız evde arama ediyor. Bu ilaçların maliyeti bir aşırı kere diyaliz maliyeti genişliğinde ayrıca arada sırada ortak tomar da olabiliyor. Dolayısıyla evde 7-8 ahit diyalize giren ortak hasta çıkar yol maliyetini doğrudan sadece ortadan kaldırmış oluyor. Bu devlet yönünde da aşırı ağırbaşlı ortak iyon ortadan kalkması anlamına eğliyor. Hastalar ve yakınları çekinirler evde yapmaktan alışkanlık girişi yapmaktan fakat bu dünyada derinlemesine senelerdir meydana getirilen ortak tedavi. Salgın çağında evde yapıyor olması hastanın hem kişi hastalanmasını karşılamak açısından aşırı akla yatkın ortak de diyaliz merkezine de bulaştırmamış oluyor" niteleyerek konuştu.

"Benim düşüncesince aşırı iri avantajlar sağlayacak"

Evde diyaliz dair pedagoji bilimi etabında bulunan diyaliz hastası 30 yaşındaki Cengiz İşeri: “1,5 sene evvela az buçuk halsizleşmiştim meydana getirilen tetkitler sonra böbrek yetmezliğim bulunduğunu öğrendim. Doktorlarıma başta altını çizerek söyledim çalışabilecek miyim, şimdi gencim, idman istiyorum, nite yapabilirim gibisinden. Ben reprezantım. Sürekli ortak koşturma ortamında oluyorum. Haftanın 3 iş gününde bulunduğu düşüncesince aşırı iri teessürat yaşayabiliyoruz. Evde diyalizin hakkıyla benim düşüncesince biricik depar belgesi yolu bulunduğunu gördüm. Şu an bu yola girdim, şimdiden ümitliyim icap iş hayatında olsun, icap değerlerimin şimdi derneşik olması, çıkar yol kullanımının azaltılması olsun. Benim düşüncesince aşırı iri avantajlar sağlayacak. Hatta ortak iki insandan ‘diyalize girdiğimi ayrım ayırt etmiyorum” diyenler duyuyorum. Pandemi çağında bu hastalığa yakalandım. Covid çağında evde kazanmak güvenilmez dobra ortak nesne olacağını düşünüyorum” dedi.

“Herkes hakeza ortak nesne bulunduğunu bilse katılacağını söylüyor"

Salgın sürecinde evde otama seçeneğinin aşırı iri üstünlük sağladığına nazarıitibar çekici diyaliz hastası 54 yaşındaki Metin Yavuztürk: “3 senedir diyalize giriyorum 2 senedir da evde kişi başıma diyalizimi yapıyorum. Yolda rastgele ortak müddet geçirmiyorum, o riskleri atlatmış olduk. Kimsenin haberi yok, hepsi hakeza ortak nesne bulunduğunu bilse katılacağını söylüyor, inanmayan da aşırı olmaktadır fakat hakeza ortak hizmet var. Devletimiz halis muhlis imkanlarını sağlıyor, malzemelerini de kapımıza genişliğinde getiriyor. İnsan, geceleyin uykuda sabık tarihi diyalizde değerlendirip sabahleyin da kalkıp işine ve ya o haset kendine kullanabilir. Eğitimler verildi, öğretildi, kendimiz antre depar belgesi yaptık” niteleyerek konuştu.

“Her nesne devletimiz çeşidinden ödenmekte”

Eşinin evde diyalize girmesinin kâffesi eş düşüncesince iri kolay bulunduğunu anlatım fail Şerife Yavuztürk: “Son aşama haber mektubu ediyorum iri ortak kolaylık, bunu fakat kendileri yapınca anlayacaklar. Kendi yatağında arı sili kimselerle değinme şeklinde bulunmadan bu süreci evde geçirdi. Her nesne devletimiz çeşidinden ödenmekte. Beni gördüklerinde hastanede filan ‘siz bu makineyi nite aldınız gücünüz yetti mi yahut malzemeleri nite karşılıyorsunuz' diyorlar” ifadelerini kullandı.

Hasibe Karadağ - Emre Baba

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler