USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İşgalci şekile bürünen “Streptokok A” bakterisinde ölüm riski

Geçtiğimiz günlerde 3 yaşındaki Aras Sönmez'in vefatına etmen namına bildik strep A (A grubu Streptokok) bakterisi ile ilgilendiren Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Nadiren de olsa bu bakteri çeşidi invaziv yada işgalci (invaziv) diyerek adlandırdığımız şekile bürünerek öl?

İşgalci şekile bürünen “Streptokok A” bakterisinde ölüm riski
27-01-2023 15:06

Avrupa'da Strep A bakterilerinin ne bulunduğu ölümsek illet vakaları, esbak yıllara layıkıyla asıl ortak artım gösterdi. Dünya çapında tedirginliğe ne bulunan bakteri, geçtiğimiz günlerde Ankara'da canlı 3 yaşındaki Aras Sönmez'in de vefatına etken oldu. Genelde Strep A bakterisinin oluşturduğu enfeksiyonların ferah geçit enfeksiyonu (ateş, geçit ağrısı) belirtileri ile seyrettiğini kail Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bakterinin seyrek de olsa vücutta işgalci şekile bürünerek ölüm riskini oluşturduğuna ilişkin uyarılarda bulundu.

En aşırı 10 gözyaşı altı çocuklarda görülüyor

Strep A'nın dünkü ortak bakteri türü olmadığını kail Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Aslında tanıdık ve rastgele devir da enfeksiyona defa açan ortak bakteridir. En aşırı görüldüğü kadro ise çocuklardır. Özellikle anaokulu, yetiştirme yurdu ve ilkokuldaki çocuklarda yayılmış adına enfeksiyon önleyen ortak bakteri çeşididir. Yaptığı enfeksiyon çoğu kez ferah oluyor. Yani geçit ağrısı, ateş, halsizlik, yüzdelik kızarma ve vücutta çer çöp kadar ortak tabloya defa açmaktadır. Olağan beklediğimiz vaka bu. Ancak seyrek bu bakteri boğazda kalmayıp vücuda yayılabiliyor. Akciğerleri, kanı, özelikle et yiyici bakteri adına bildiğimiz şeklinde bünyenin öbür alanlarını pimpirik fail ortak duruma dönüşebiliyor. Buna invaziv yahut işgalci şekil diyoruz. İşte bu ölüme etken bulunan fenomen Streptokok'un eşsiz tanıdık invaziv kısaca işgalci şekli” dedi.

Viral enfeksiyonlar bakterinin işgalci şekile bürünmesine etken oluyor

Özellikle Eylül 2022'den itibaren Avrupa'daki 10 gözyaşı altı çocuklarda bakterinin işgalci şeklinde artım görüldüğünü ve bunun da en iri nedeninin viral enfeksiyonlardaki artım bulunduğunu anlatım fail Prof. Dr. Şerefhanoğlu, “Covid pandemisi ile baş başa viral enfeksiyonlarda ortak eksilme olmuştu. Fakat geçtiğimiz seneden itibaren viral enfeksiyonlarda gine ortak artım var. Viral enfeksiyonlarla birlikle bu Streptokok'un defa açmış bulunduğu enfeksiyonda da ortak artım var. Özellikle influenza (grip) virüsü ile A grubu Streptokok enfeksiyonu baş başa olduğunda bu bakteri enfeksiyonu hâlâ ağırbaşlı seyredebiliyor. Bu işgalci seçimi dediğimiz enfeksiyon seklini alabiliyor. Yani pandemiden sonradan viral enfeksiyonlarda ortak artım olması Streptokok'un işgalci şeklinin ortaya çıkmasına döşeme hazırlamış olabilir” şeklinde konuştu.

Yakın sürede fevk teneffüs yolu enfeksiyonu geçirmiş füru dikkat

Tamamen metin çocuklarda ayrım bu bakterinin ölümsek adına seyredebileceğini ancak andıran sürede fevk teneffüs yolu enfeksiyonu nâkil çocuklarda fazladan uyanıklık edilmesi icap ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Şerefhanoğlu, “Bağışıklık sisteminin huzursuz bulunmasına tek lazım yok. Tamamen metin çocuklarda da olabiliyor. Ama başta andıran sürede fevk teneffüs yolu enfeksiyonu geçirmiş olanlarda risk az buçuk hâlâ fazla. İnflüenza virüsü dokuda değişikliğe ne adına bu bakterinin tutunmasını kolaylaştırmakta ve başkaca muafiyet sistemini bozabilmekte ve bu bakterinin işgalci türü almasını kolaylaştırmaktadır. Öncelikle aileler ve hekimlerde bu mevzuda ortak farkındalık oluşturulmalıdır. Özellikle fevk teneffüs yolu enfeksiyonu mevcut çocuklarda iyileşmenin olmaması yahut kötüleşme ayırt edilmesi şeklinde hemen doktora gidilmeli. Yüksek ateşle seyreden olgularda bu bakteri varmı diyerek imtihan yapılmalı. Boğazdan meydana getirilen ortak sürüntü testi ile ortak iki dakika zarfında ferah ferah belirleme edilebilir. Bakteri belirleme edilmesi şeklinde de çabucak antibiyotik başlanmalıdır” dedi.

“Grip aşısının direkt tesiri bulunduğu görülmedi”

Grip aşısının direkt çarpıcı olduğuna ilişkin ortak belirgi olmadığını da kail Şerefhanoğlu laflarını şu şekilde sonlandırdı:

“Grip aşısı inflüenzayı azaltabilir yalnız gene de bu işgalci bakteri grubunu azalttığı görülmemiş. Fakat enflüanza aşısı ile inflüeanzayı hâlâ ferah geçirirsek ortak belki Streptokok'u da azaltabilir. Ama enflüanza aşısı ile aralarında ağaç ortak alışveriş gösterilmemiştir. Bu bakterinin işgalci türü ortak vakitler bu yana olabilmekte idi. Sadece bu yıl ortak artım var. Bu artışın en ehemmiyetli nedeni de viral enfeksiyonlarda artım olması. Bu sebeple başta çocuklarda viral enfeksiyonların iyileşmemesi yahut çocuğun umumi yerinde kötüleşme olması şeklinde behemehâl hızlıca doktora başvurmalarını kaynak ederim.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler