USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İngiltere'de Ferrero çikolatalarının satışındaki kısıtlama devam ediyor

İngiltere'de Ferrero çikolatalarında salmonella bakterisinin belirleme edilmesinin ardından, market raflarından kaldırılan mamüllerin satışındaki kısıtlama devam ediyor. Market yetkilileri satıştan kaldırılan mamüllerin yenilerinin daha sektöre sürülmediğini söyledi.

İngiltere'de Ferrero çikolatalarının satışındaki kısıtlama devam ediyor
01-08-2022 10:05

İtalya merkezli Ferrero çikolata fabrikasının mamüllerinden bazılarında salmonella bakterisine rastlanmasının ardından, Nisan ayında mahsulat İngiltere'deki marketlerin raflarından kaldırıldı. Belçika'nın Arlon şehrindeki fabrikada imal edilen mamüllerin marketlerden çekilmesinden beri İngiltere'de şaşırtı husye şeklindeki çikolataların satışı yapılmıyor.

İngiltere'deki birtakım marketler bakteri şüphesi sıfır Ferrero çikolatalarının satışlarına devam ederken birileri ise hazırlık şartıyla topu topu Ferrero çikolatalarını satıştan kaldırdı. Yetkililer, acemi mamüllerin ne devir sektöre sürüleceğini daha bilmediklerini söyledi.

Nisan ayında mamüllerin banko satılmaması gerektiği söylendi"

İngiltere'nin Başkenti Londra'da mevcut Robin Food Marketinin Müdürü Cansu Özdemir, Ferrero çikolata fabrikasının yetkililerinden tahsil edilen evvela uyarıların mamüllerin tüketilmemesi hesabına sadece "tavsiye" zorunda bulunduğunu söylerken, endamsız birlikte müddet sonraları Gıda Standartları Ajansı'ndan (FSA), "ürünlerin banko satılmaması" gerektiği hesabına uyartı aldıklarını söyledi. Özdemir icra ettiği açıklamada, "Bizim düşüncesince proses Nisan ayında başladı. Firmadan meydana getirilen birlikte uyarıyla mevzuyu öğrendik. Uyarıda, ‘Belçika'nın Arlon şehrindeki fabrikamızda imal edilen şaşırtı husye ürününde salmonella bakterisi şüphesi mevcut. Fabrikamızdan çıkan mahsulat sınav yapılarak sektöre sürülüyor olsa da birtakım kuşkulu olaylar bulunduğu düşüncesince bu mamüllerin tüketilmesini kaynak etmiyoruz' biçiminde ifadeler arazi aldı. İlk adına bu ağız ağıza kaynak niteliğindeydi. Ancak 1 çağ sonraları firma, Belçika'daki fabrikamızdan çıkan şaşırtı yumurtalar bu kategoriye giriyor sanarak birlikte uyartı daha yayınladı. Bu mamüllerin tüketilmemesi ve elinde bulunduranların reddetme etmesi istendi. Daha sonraları 8 Nisan'da FSA'dan aldığımız uyarıda ise mamüllerin banko satılmaması ve tüketilmemesi gerektiği söylendi" dedi.

"Güvenli olduğundan sakıncasız oluncaya derece topu topu Ferrero ürünlerini kaldırdık"

Yetkililerin Ferrero ürünlerinin arka çekilmesi çağrısıyla bu arada markaya ilgilendiren topu topu çikolataların satıştan kaldırmaya değişmeyen verdiklerini kail Özdemir, "Haberleri evvela duyduğumuz anda arızi adına stoktan çektiğimiz ürünleri daha sonraları FSA'dan mevrut uyarıyla ağız ağıza kaldırdık. Sadece bakteri şüphesi bulunan ürünler ile sınırlanmış kalmayarak, süreci gözlemleyip Ferrero ürünlerinin güvenliğinden sakıncasız oluncaya derece topu topu ürünleri oyalamak istedik" biçiminde konuştu.

"Elimizdeki stoku imha ettik"

Belçika'daki Arlon fabrikasında imal edilen mamüllerin imha edildiğini kail Özdemir, Londra'da Belediyesinin de bu noktada iane ettiğini belirtti. Özdemir, satıştan kaldırmaya değişmeyen verdikleri mamüllerin Ferrero'ya arka reddetme edildiğini söyledi. Ferrero yetkililerinin Londra'daki marketlerden şaşırtı husye ürünlerini market satış fiyatlarından satın alarak topladıklarını kail Özdemir, birtakım zincir marketlerde ise öteki Ferrero çikolataları düşüncesince hususi satış stantları kurulduğunu belirtti.

"Henüz yayımlanan mahsul yok"

Özdemir, "Fabrika bakteri şüphesi oluştuktan sonraları kapatıldı. Haziran ayında esasen açılmasına müsaade verilmesinin peşi sıra bugünlerde ise üretime geçtiklerini duyduk. Ancak bunun daha düzen bağı denetimli olacağına inanıyorum. Öte taraftan şu anda yayımlanan mahsul yok" biçiminde konuştu.
Özdemir, olayların İngiltere'de ve Avrupa'da derin adına çikolata satılan dönemlerden bir tanesi bulunan Paskalya Bayramında gerçekleşmesinin felaket bulunduğunu belirterek, "Çünkü Paskalya Bayramı husye şeklindeki çikolatalarla kutlandığı düşüncesince herkeste birlikte telaşe oldu" dedi. Paskalya Bayramı çağında satışların etkilendiğini kail Özdemir, kişi marketinde ayrıksı çikolataların satışını ön plana çıkardıklarını belirtti.

İngiltere'de mecmu 101 olay kaydedildi

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) çeşidinden Mayıs ayında gösterilen akıbet bildiride, İngiltere'de salmonella bakterisiyle irtibatlı 101 olay bulunduğu ve vakaların çoğunluğunun 5 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğunu belirtmişti. UKHSA, salmonella bakterisinin belirtileri ortada göden bulantısı, ishal, kusma, döl yatağı krampları, efdal ateş, bitkin hissetme ve lerze denli belirtilerin bulunduğunu duyurmuştu.
UKHSA, salmonella bakterisi endişeleri dolayısıyla şahıslara kendini korumaları düşüncesince bereketli hazır para tüketmelerini kaynak etti. Salmonellanın insanoğlu ortada bulaşan olabileceğini tamlayan UKHSA, bu yüzden enfekte olunması yerinde dobra hıfzıssıhha uygulamanın ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı. Salmonella bakterisinin belirtilerinin başta muafiyet sistemi ufak tefek ıvır zıvır çocuklarda daha alevlenmiş olabileceğini aktaran UKHSA, "Salmonella bakterisi kişiden kişiye yayılabilir, bu yüzden etkilenen hacısı hocası ellerini birlikte güzel yumak ve semptomları varsa, mümkünse başkalarının yiyeceklerine dokunmaktan çekinmek denli hıfzıssıhha kurallarına uymalıdır" ifadelerine arazi verdi.

Gıda Standartları Ajansı ve Ferrero çikolata fabrikası, bu mamüllerin gelişigüzel birlikte versiyonunun gizil birlikte zılgıt olmadığına ilgi etmenin ehemmiyetli bulunduğunu belirtirken, riziko gerçekleştiren mamüllerin 11 Temmuz ve 7 Ekim 2022 akıbet istimal tarihleri ortada bulunduğunu belirtmişti.

Üretim arızi adına durdurulmuştu

Ferrero çikolata fabrikasının Belçika'nın Arlon şehrinde mevcut istihsal tesislerinde salmonella bakterisine rastlanması dolayısıyla Belçika Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu (FAVV), fabrikanın istihsal ruhsatını arızi adına silme etmişti. Gıda Standartları Ajansı (FSA), çikolataları toplatma kararının yasaklayıcı birlikte hazırlık bulunduğunu açıkladıktan sonraları ürünler, İngiltere, Belçika, Fransa, Almanya, İrlanda ve Lüksemburg'da Paskalya bayramından doğrudan evvela arka çekilmişti.

Aylin Albayrak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler