USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Göz tansiyonu cerrahisinin tesirini zait teknikle 100 hastayı sağlığına kavuşturdular

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Baykara ve ekibi, glokom hastalarının tedavisindeki "GATT" cerrahisine kattıkları işlemle kalburüstü neticelere ulaştı.

Göz tansiyonu cerrahisinin tesirini zait teknikle 100 hastayı sağlığına kavuşturdular
24-09-2022 17:00
Bursa

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Hastanesinde, glokom (göz tansiyonu) hastalığının tedavisinde geçer not cerrahiye katılan teknikte kalburüstü neticeler elde edildi.

İlk kat ABD'de tanımlanan mestur formül "gonyoskopi yardımlı transluminal trabekülotomi" (GATT) ile meydana getirilen minimum girişimsel glokom cerrahisi, gözü muhasır konjonktiva (saydam zar) ve skleraya (göz akı) dokunulmadan dikişsiz gerçekleştiriliyor.

Fakültenin Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Baykara ve ekibince meydana getirilen pratikte ise alışılmış yöntemden ayrımlı yerine GATT cerrahisi esnasında oluşturulan schlemm kanalının (göz sıvısı akaçlama kanalı) iç duvarı ve işlevsel sıfır trabeküler acı soyuluyor. Bu sayede dokuların gine yapışması engellenerek cerrahinin seneler boyu can alıcı olması sağlanıyor.

Bu yöntemin 5 salname cerrahi neticeleri sabık sene Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahi Kongresi'nde (ESCRS) sunuldu.

Detayları arsıulusal müşterek göz dergisinde de arazi meydan ve 7 yılda 100'den müşterek tomar hastaya geçerli teknikte kalburüstü neticelere ulaşıldı.

Prof. Dr. Baykara, AA muhabirine, glokomun, göz içi basıncının gözün sinirine hasar verecek kurda olmasını tabir ettiğini söyledi.

Hastalığın elden gelişigüzel yaşta görülebildiğini tamlayan Baykara, evren genelinde 65 gözyaşı boyun şahısların gözsüz olma nedenlerinde evvel tam mevrut glokomun bebeklikte ayrıca ana karnında caba başlayabildiğini anlattı.

Küçük yaşlarda, dünkü doğan dönemindeki glokomlarda çocuğun ışıktan kendini sakınarak, ağrısı bulunduğu düşüncesince feryat figan kendini tabir edebileceğini dile getiren Baykara, "Bu dönemden sonraları ortaya çıkan glokomların iri kısmında baş döndürücü gösterge vermez fakat 'akut glokom krizi' dediğimiz göz içi basıncının baş döndürücü aceleci müşterek halde yükseldiği hallerde gene ağrı, müşahede azalması, bulantı ve kusmayla revan çöküntü tarzı ile tabela görebiliyoruz. Büyük müşterek kısmında müşahede azalması başlayana derece 'açık açılı glokom' dediğimiz türlerde genel anlamda müşterek gösterge ortaya çıkmıyor." dedi.

Glokom hastalarına geçerli tedaviler

Baykara, glokomun tedavisinde ilaç, sekte ve lazer kullanılabildiğini, ilerlemenin durdurulamayacağı hastalarda behemehâl cerrahiye yöneldiklerini bildirdi.

Uygulanan cerrahiye bağlı bilgelik veren Baykara şu halde konuştu:

"Bunlar baş döndürücü serbest spektrumda meydana getirilen ayrımlı cerrahiler. Burada esas amaç; göz içerisindeki sıvının hariç boşaltılmasıyla göz içi basıncının göz sinirinde hasar mümteni yada mevcud hasarın şimdi müşterek tomar ilerlemeyeceği müşterek değere düşürülmesini sağlamak. Göz süresince hazır para üretimini azaltmaya müteveccih birtakım lazer yahut cerrahi tedaviler de mevcut fakat esas otama çeşidi cerrahide, göz içerisindeki sıvıyı rahatlıkla hariç boşaltıp gözün içini rahatlatacak, göz altı dokulara, göz arası dokulara boşaltacak sistemler yapılmaya çalışılıyor."

Prof. Dr. Baykara, göz içi basıncını azaltmaya müteveccih esas cerrahi yönteminin "trabekülektomi" yerine adlandırıldığını belirtti.

Bu işlemde, gözün alkan kısmının üstündeki konjonktiva dokusunun açıldığını aktaran Baykara, "Beyaz kat müşterek alanda kaldırılıp ve oradan gözün içerisine girilerek mülevven kısımdan da müşterek zerre çıkarılarak meydana getirilen ve sonraları dikişle mülga müşterek yöntem." açıklamasında bulundu.

Baykara, trabekülektomi dışında apayrı cerrahi formül ve tulum sistemlerinin de glokom tedavisinde kullanıldığını tabir etti.

Gözün içerisindeki hazır para boşaltımı düşüncesince trabeküler ağ schlemm kanalına dâhilen ve dikişsiz yapılan, bu bölgedeki sistemlerin gine meşgul bir duruma getirilmesini sağlayıcı yöntemlerin bulunduğunu özetleyen Baykara, "Bunlardan birisi de akıbet senelerde yaptığımız 'dikişsiz gonyoskopik' cerrahi dediğimiz yöntem. Bu formül 7-8 senedir dünyada var. Biz de kısaca 7 senedir uyguluyoruz. Biz bu cerrahide alışılmış cerrahi yöntemine müşterek adım şimdi arttırma ettik ve bunu dergilerde de yayımladık. Gerçekten şimdi can alıcı müşterek halde göz içi basıncını düşürebiliyoruz."

Bu yöntemle sevinme donör neticeler aldıklarına yer veren Baykara, glokomun behemehâl otama edilmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler