USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Görmeniz arada bulanıklaşıyorsa dikkat

Günümüzde çoğunlukla karşılaşılan ve değme yaşta görülebilen şeker rahatsızlığı hastalığı zımnında değme sene ortak milyondan aşkın insan yaşamını kaybediyor. Hastalığın risklerine karşın ne efsus ki bir çok marazlı şeker rahatsızlığı olduğu için haberli ca

Görmeniz arada bulanıklaşıyorsa dikkat
14-11-2022 11:11

Her sene müşterek buçuk milyon kişi, aracısız şeker rahatsızlığı hastalığı problemine ilişkin sebeplerden yaşamını kaybediyor. Birçok hastalığın altında yatan sebeplerin başlangıcında bulunan diyabet; his krizi, inme, böbrek yetmezliği ve ayrıca frengi kabilinden neticelere etken olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) açıklamasına göre, değme 10 şeker rahatsızlığı hastalığı hastasından birisi müşahede engelli. Gözlerde frengi ile sonuçlanabilen diyabetik retinopatinin değme dü gözü de etkileyen müşterek maraz bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, er teşhisin önemini vurgulayarak, hastalığın belirtileri ve otama süreciyle ait değerlendirmelerde bulundu.

Her 10 şeker rahatsızlığı hastalığı hastasından birinde ağırbaşlı müşahede kaybı var

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) 2014 verilerine göre, evren çapında 422 milyon ad diyabetle yaşıyor. Bu nüsha 40 sene geçmiş verilerin dört katından fazla. Her sene minimum 1,5 milyon ad aracısız diyabete ilişkin nedenlerden yaşamını kaybediyor. Kandaki şekerin işlenememesinden meydana gelen şeker rahatsızlığı hastalığı yahut el arasındaki ismiyle şeker rahatsızlığı hastalığı, arama dibine alınmadığında his krizi, inme, böbrek yetmezliği ve ayrıca frengi kabilinden çirkin neticelere biçim açıyor.

Diyabet flaş nice hastalığın sebebi

Diyabetin katarakt, bulanık görme, gözün asap dokusu bulunan en derindeki ağ tabaka tabakasında hasar, glokom, müşahede sinirinde etkilenme, menfez kaslarında sekte ve eş müşahede kazanmak üzere, gözlerde ansızın baş döndürücü hastalığa niçin bulunduğunun altını çizen Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, hastalıkla mücadelede er kişileştirme ve tanının önemini vurguladı.

Gözlerde şeker rahatsızlığı hastalığı kaynaklı frengi riski

Özellikle dobra arama edilmeyen şeker rahatsızlığı hastalığı problemine ilişkin kendisine ortaya çıkan ve görmede ağırbaşlı kalımlı kayıplara biçim açabilecek müşterek menfez rahatsızlığı bulunan diyabetik retinopati ile ait uyarılarda mevcut Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Gözün ağ tabaka tabakası baş döndürücü dobra beslenmesi gereken, bellek kabilinden çapkın etkin kırılan müşterek dokudur. Kontrolsüz ve etraflıca kesiksiz diyabette retinanın çağ dolaşımı bozulur. Hem damarlardan nakit kaçağı adım atar ve solgun noktada ödem gelişir bununla müşterek uslu damarlarda tıkanmalar oluşur. Retinanın beslenmesi bozulunca beden acemi damarlar hazırlamaya çalışır, fakat bunlar acele kanayacak, düzgün olmayan damarlardır. Retina üstüne yahut menfez içerisine kanadıklarında çabucak retinada hasar, tereddüt ve görmede kalımlı kayıplara biçim açarlar. Retinanın etkilendiği topu topu bu bir hale ‘diyabetik retinopati' diyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Her 10 şeker rahatsızlığı hastalığı hastasından birisi müşahede engelli”

Diyabetik retinopatinin şeker rahatsızlığı hastalığında çoğunlukla karşılaşılan müşahede kaybının en ehemmiyetli nedeni bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Göçgil, “Şeker hastalığının gözleri etkileyen komplikasyonu kendisine karşılaştığımız diyabetik retinopati otama edilmediğinde ciddiyeti derece derece artıyor. DSÖ'nün (WHO) verilerine layıkıyla canlı değme 10 şeker rahatsızlığı hastalığı hastasından birisi müşahede engelli” dedi.

“Rutin menfez muayenesi baş döndürücü önemli”

Hastalığının değme dü gözü de etkileyen müşterek maraz bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Diyabetik retinopati, 2017 DSÖ verilerine layıkıyla Avrupa sahasında önlenebilen en konsantre müşahede kaybı ve körlüğün nedenidir. Hastalığın er tanısı fakat ayrıntılı müşterek menfez muayenesiyle mümkündür. Hasta görmesinde eksilme farkettiğinde ise devir kaybetmemelidir. Diyabetik retinopati hastalığında esas tanıdık şikayetler, bulanık müşahede ve derece derece bu bulanıklığın artması, görüşte yaşanmış bulunan dalgalanmalar, görüntüde lekeler ve çizgiler, uçuşmalar, enstantane ışık müşahede kayıpları, kavisli müşahede ve renkleri huzursuz müşahede halinde karşımıza çıkmaktadır” açıklamasında bulundu.

“Diyabet tanısı bulunan müşterek ad yılda minimum yılda müşterek kez ayrıntılı menfez muayenesi yaptırmalı”

"Tüm dünyada önerilen, şeker rahatsızlığı hastalığı tanısı konulduğunda hoppadak ayrıntılı müşterek menfez muayenesinin yapılıp retinanın da incelenmesidir" diyen Prof. Dr. Göçgil, “Diyabet tanısı konduğunda fark bir aşırı zaman, hastalığın müşterek geçmişi olabilmekte ve biz menfez doktorları kendisine arada müşterek rutin muayenede diyabetik retinopatiyi ve spesifik kataraktı görüp şeker rahatsızlığı hastalığı tanısı düşüncesince hastamızı iç salgı doktoruna yönlendirmekteyiz. Diyabet tanısı bulunan müşterek bireyin minimum yılda müşterek kez ayrıntılı menfez muayenesi yaptırması gereklidir. Erken tanılama er tedaviye ve görmeyi korumaya imkân sağlar” halinde konuştu.

Diyabetik retinopatinin tedavisi beklenir mü

Diyabetik retinopati tedavisinin, hastalığın çeşidine ve şiddetine ilişkin kendisine ayrım gösterdiğini tamlayan Göçgil, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Diyabetik retinopatik, hastalığın ciddiyetine layıkıyla karşımıza ayrımlı tablolarda çıkmaktadır. Erken diyabetik retinopatide maraz bol yada itidalli aşamalı seyreder; solgun noktada ekliptik yok ise hastanın görmesi dobra seviyededir. Retinanın derneşik takip edeni gereklidir. Kan şekerinin derneşik kontrolü ve dobra seyretmesi ile maraz gerileyebilir yada ilerlemesi yavaşlatılabilir. Gerektiğinde menfez içerisine ödemi musahhih çare enjeksiyonları yahut lazer tedavileri yapılır.

“En endamsız müddette akıllıca tedaviye başlanmalıdır”

Hastalığın ikinci sima bulunan encam ve proliferatif diyabetik retinopatide ise ağ tabaka uzmanı çeşidinden en endamsız müddette akıllıca tedaviye başlanmalıdır. Argon lazer tedavileri ömür boyu kalıcıdır. Göz içi çare enjeksiyonları ile beraberce uygulanabilir. Kan şekerinin ve var ise hipertansiyonun arama altında tutulması vazgeçilmezdir. Eğer lazer tedavisi yapılamayacak derece koyu menfez içerisine nezif yahut retinada çekintiler, kopma ve ayrılmalar olmuşsa devir kaybetmeden cerrahi otama gerekir. Vitrektomi dediğimiz ve ağ tabaka cerrahisinde uzmanlaşmış menfez doktorlarınca meydana getirilen bu ameliyatla, gözün geri boşluğuna reşit kanamalar temizlenir; retinaya tereddüt fail zarlar alınır ve ayrılan ağ tabaka hesabına yerleştirilir. Cerrahi esnasında hususi aletlerle dâhilen lazer yapılır, icabında çare enjeksiyonu uygulanır.

“Görme duyusu en ehemmiyetli duyumuzdur”

Vitrektomi, encam hızla gelişen teknolojinin kullanıldığı eksperlik mucip kırılan müşterek mikrocerrahi tekniğidir. Son zamanlarda hem teknolojideki çapkın gelişmeler bununla müşterek cerrahi tecrübenin artmasıyla vitrektomi cerrahisinde muvaffakiyet nispetle artmıştır. Ancak görmenin çoğalması düşüncesince dobra müşterek cerrahi ygulanmasının yanı sıra, ameliyatın zamanında, geç kalınmadan yapılması ve hastanın sistemik durumunun arama altında olması baş döndürücü şişman ehemmiyet taşır. Unutulmamalıdır ki, müşahede duyusu en ehemmiyetli duyumuzdur. Görme kaybı ve körlük, hem toplumsal bununla müşterek konuşu manada camianın verimliliği düşürmektei hastanın hayat standardını baş döndürücü ağırbaşlı azaltmaktadır.”

Gökşen Efe

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler