USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Görme engellilerin yol arkadaşı 'rehber köpekler'

Görme engellilere araştırma görevlisi peyda etmek şartıyla eğitilen rehber köpeklere üzerine farkındalık kurmak şartıyla meydana gelen etkinlikte mütekellim Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı ve kendisi de müşahede engelli bulunan Av. Nurdeniz Tunçer, “Türkiye'deki bu an

Görme engellilerin yol arkadaşı 'rehber köpekler'
21-06-2022 16:04

Görme engelli aşırı sayıda vatandaş, zatî işlerini muktedir olmak ve ortak noktadan ortak apayrı noktaya kullanmak düşüncesince birtakımı devir yakınlarına gerekseme duyuyor. hususi öğrenimden geçirilen ve dünyanın nice durumunda münteşir kendisine beğenilen rehber köpekler müşahede engellilere yol arkadaşlığı yapıyor. Bu çerçevede Bezmialem Vakıf Üniversitesi Ekodost Kulübü ve Ergoterapi Kulübü'nün kolektif düzenlemiş bulunduğu “Rehber Köpeklerle Engelleri Aşın” etkinliği üniversitenin Fatih Merkez Kampüsü'nde gerçekleşti.

Etkinliğe Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı ve kendisi de müşahede engelli bulunan Av. Nurdeniz Tunçer, Rehber Köpek ve Hareketlilik Eğitmeni Burcu Bora ile darülfünun temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte Türkiye'nin önceki rehber köpeği bulunduğu tabir edilen “Kara” ve ortak gayrı rehber köpek “Cherry” de toprak aldı. Programda rehber köpeklere erinç toplumda farkındalığın oluşmasının önemine ilgi çekilirken, rehber köpeklerin yaygınlaşması düşüncesince desteklerin artırılması gerektiği vurgulandı. Rehber köpeklerin yetişek sürecine bağlı bilgelik verilirken bu mevzuda ortak meslek projesinin bulunduğu da tabir edildi.

“Bu sayının artarak yaygınlaşması lazım”

Köpeklerin müşahede engelli vatandaşlara bedelsiz kendisine verildiğine ilgi çekici ve bu mevzuda ortak meslek projeleri bulunduğunu tabir fail Derneğin Kurucu Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer, “Türkiye'deki bu anlamdaki önceki çıplak maşer kuruluşu, topluluk kendisine önceki el tığ bu emek vermeyi başlattık. Rehber köpeklerimiz yurttaşlarımıza ağız ağıza bedelsiz kendisine veriliyor. Verildikten sonradan da yaşam boyu sağlığı, maması, eğitimi topluluk çeşidinden gerçekleştirme ediliyor. Tabi bu aşırı iri ortak sorumluluk, bu sayının artarak yaygınlaşması lazım. Yasal güçlükle de az buçuk henüz artarak yaygınlaşması gerekiyor, bunların rehber köpek bulunduğu domestik efsanevi olmadığı, amacının serbest cereyan düşüncesince yol arkadaşına dayanaklık etmek çıkmış bulunduğunu tığ aşırı defalar tekrarlıyoruz. hususi ortak kanun olursa aşırı henüz şen olacaktır. Derneğe başvuran nice göremeyen vatandaşımız var, destekçilerimiz mevcut ancak adam olmak düşüncesince henüz aşırı insana seslenme edebilmek düşüncesince desteklerin artarak yaygınlaşması lazım. Duvarların kalktığı, saydam ve saydam ortak meslek projesi var, gelişigüzel şeyimiz anık ancak dernekevi dalavere ve mülki amirlerden bu mevzuda dayanaklık etmek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gözlerim boğunuk yürüdüğümde köpeğin anık olup olmadığına değişmeyen veriyorum"

Yaklaşık 3 yıldır eğitmenlik yaptığını tabir fail Rehber Köpek ve Hareketlilik Eğitmeni Burcu Bora, “Köpeklerin eğitimi 3 etapta gerçekleşiyor. evvel süt kuzusu seçimiyle başlıyoruz, rahatlık ve heyecanlanmamasını bekliyoruz. Gönüllü falcı ailelerimize veriyoruz, tahminî 1 yıl onlarla beraberce yaşıyorlar. 2 haftada ortak derneşik kontroller yapılıyor. Ailelerimize ne ortak öğrenimden geçmeleri icap ettiğini gösteriyoruz. Sosyalleşme emek harcamaları yapılıyor, metro, vapur kabil dolgun taşımalara biniyorlar. Bu yetişek bittikten sonradan da benimle beraberce 3 ila 6 ay yaşıyorlar. Aslında gerçek mesleklerini seçtikleri toprak bu yetişek oluyor. Ben gözlerimi kapatarak yürümeye başladığım devir köpeğin olup olmadığına değişmeyen verebiliyorum. Gözlerimi ağız ağıza kapatıp uğur boncuğu nesne görmediğimde beni a noktasından b noktasına götürebiliyorsa o devir diyorum ki bu köpeğim bundan sonradan hazır. Benden yetkilendirilmiş mümkün ve ortak engellinin hayatına dokunabilir. Biz önemsiz ortak derneğiz benimle beraberce yetişek düzlük asgari 2, azami 4 köpeğimiz oluyor. Yurt haricinde bu dizge henüz ayrımlı henüz aşırı eğitmen var. Bizim vatanımızda şu an biricik eğitmen benim. Umarım eğitmen sayımız artar” dedi.

“En önemlisi hayvanların bireylere ne asistan olduklarını göstermek”

Üniversitenin Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, rehber köpek çalışmasının müşahede engelli yurttaşlar düşüncesince ehemmiyetli kazanımlar sağladığını, toplumda rehber köpeklere erinç farkındalığın oluşmasının iri ehemmiyet taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Özdemir, eğitilmiş köpeklerin engelli vatandaşların toplumsal dünyasına sunduğunu katkının faziletkâr bulunduğunu tabir ederek laflarını şu şekilde sürdürdü: “Rehber Köpekler Derneği'ni tığ çağırma ettik, en önemlisi de gerçekte hayvanların insanlarla ne derece arkadaş olduklarını, onlara ne asistan olduklarını göstermek. Kişi görmese üstelik ortak rehber köpek eliyle yaşamını ne derece alışılagelen sürdürebilir bulunduğunu açıklamak düşüncesince hakeza ortak aktiflik düzenledik. Adım aşama bu farkındalığı yükseltmek gerek” halinde konuştu.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler