USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Genetik yatkınlık, prostat kanseri riskini 5 kat kadar artırıyor

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, rical ortada en kalın tanıdık kanser çeşidi bulunan prostat kanserinin biricik müşterek nedene ilişkin olmadığına ve kanser gelişiminde ayrışık risk faktörlerinin bulunduğuna ilgi çekti. Prof. Dr. Önder, müşterek numara adım akrabalardan 2 insanlarda

Genetik yatkınlık, prostat kanseri riskini 5 kat kadar artırıyor
28-01-2023 16:09

Dünyada ve vatanımızda adamların en kalın karşılaşmış bulunduğu kanser türlerinden birisi bulunan prostat kanseri, çevresel etkisinde bırakır kadar kalıtım bilimi nedenlerle de ortaya çıkabiliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, babasında prostat kanseri bulunan ortak insanda ayrımsız hastalığa yakalanma riskinin 2,2 kat, kardeşinde olanlarda 3,4 kat ve ortak numara aşama akrabalarından 2 insanda bulunanlarda ise bu riskin 5,1 kat arttığını söyledi.

Doymamış yağların ortak tomar tüketimi prostat kanserine yakalanma riskini artırıyor...

“Prostat kanserinin rical ortada en kalın tanıdık kanser bulunduğunu kail Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Önemli risk faktörlerinden birisi yağ tüketimidir. Doymamış yağların ortak tomar tüketimi ve aşırı kiloluluk hem prostat kanserine yakalanma bununla müşterek çirkin işkilli kanser gelişimi riskini artırıyor” ifadesini kullanıyor. lider başkaca sigara, al et ve hayvani yağ tüketimi Prostat kanseri riskini artırırken lycopene (domates, başka al göveri ve meyveler), selenyum (tahıl, balık, et-kümes efsanevi eti, yumurta, mazot ürünleri), omega-3 yağ asitleri (balık), D ve E vitamininin prostat kanseri riskini azaltıcı tesiri bulunduğunu söylüyor.

İdrar yaparken yaşanılan teessürat prostat kanserine ayraç ediyor olabilir

Dr. Ali Ulvi Önder, prostat kanserinin gereklilik amacında meydana getirmiş bulunduğu tıkanıklığın derecesine uyarınca hastada gereklilik ika zorluğu, gereklilik yaparken yanma, kalın idrara gitme, şeb idrara kalkma, gereklilik kaçırma, çatallanma, gereklilik destekleme zorluğu kabilinden yakınmalara illet bulunduğunu dile getirdi. Önder, encam aşama yahut metastatik prostat kanseri varlığında, hastalığın tutulduğu alana uyarınca ilkin bel kemiklerinde de ağrının görülebildiğini söyledi.

Prostat kanserinin değişmez teşhisi prostat biyopsisi ile konabilir...

Prostat kanserinin değişmez tanısının, prostat biyopsisinden elde edilmiş dokunun işlemeyen incelemesi ile konduğunu özetleyen Önder, “Biyopsi neticesinde düşüncesince en ehemmiyetli belirleyiciler prostatın parmakla makattan meydana getirilen muayenesi (DRE-Digital Rectal Examination) ve kanda bakılan PSA (Prostate Specific Antigen) testidir” biçiminde konuştu.

Ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan şahıslar 40, olmayanlar ise 50 yaşından itibaren PSA testi yaptırmalıdır...
Prostat kanserinin rical ortada en kalın tanıdık kanser çeşidi olması ve gözyaşı arttıkça görülme riskinin artarak çoğalması dolayısıyla belli yaştan sonradan adamların mevkut kontroller yaptırması akıbet aşama önemli. Dr. lider , “Ailesinde Prostat kanseri öyküsü bulunan şahısların 40, olmayanların ise 50 yaşından itibaren PSA testi ve DRE ile araştırmaları önerilmektedir. Bu sade ve ehven kanser tarama şeklidir. Hasta, tek yakınması olmasa caba prostatında kanser barındırabilir” biçiminde konuştu.

Evreleme düşüncesince görüntüleme şekillerinden yararlanılır...

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Günümüzde prostat biyopsisinde ölçün uygulama, makattan ultrason (TRUS - transrectalultrasound) yardımıyla biyopsi yapılmasıdır. Bu pratikte ultrason ile prostat görüntülenir ve biyopsi işlemi hususi enjeksiyon ve silah yardımıyla sistemli adına gerçekleştirilir. Genel adına hep 8-12 skor biyopsi alınır ve işlemeyen tetkik düşüncesince laboratuvara gönderilir. Biyopsi işlemi anestezisiz yahut tercihan dernekevi duyum yitimi altında yapılır. Biyopsi neticesinde Prostat kanseri teşhisi konursa otama neticesinde verebilmek düşüncesince hastalığın etabı belirlenir. Evreleme düşüncesince bilgisayarlı tomografi yahut MRI, topu topu beden mızrap sintigrafisi yahut PET kabilinden muhtelif görüntüleme şekillerinden yararlanılır” dedi.

Ali Ulvi lider “Tüm kanser rahatsızlıklarında bulunduğu kabilinden prostat kanserinin tedavisi de hastalığın aşamasına uyarınca yapılır. Prostat kanseri aşamasını büyükçe 3 anne gruba ayırabiliriz. Organa hudutlu hastalık, dernekevi encam aşama ve encam evre. Prostat kanseri otama neticesinde hastalığın evresi, biyopsi verileri, hastanın keyif durumu, parasız yaşı kabilinden faktörlere bağlıdır” sanarak konuştu.

Evrelere uyarınca ölçün otama seçenekleri; izlem, çalışkan izlem, şua tedavisi, ameliyat...

Hastalığın evrelerine uyarınca uygulanabilen ölçün otama alternatifleri ile ilgilendiren de detayı bilgiler aktaran lider “Kanserin organla hudutlu bulunduğu hallerde rastgele ortak otama uygulanmaksızın parasız izlenir. Genel adına az inkişaf potansiyeline sahip, elan encam yaşlarındaki hastalarda ise çalışkan izleme uygulanır. Düşük inkişaf potansiyeli, az PSA kıymeti bulunan ve biyopsisinde 1 yahut en ortak tomar 2 parçada kanser saptanan hastalarda belli ortak müddet sonradan gine biyopsi yapılır. Daha encam olaylarda ise Işın Tedavisi uygulanır. Bu tedavide prostatın haricen yahut içerisine şua etkin çekirdekler yerleştirerek tümörün kuvvetsiz bir vaziyete getirilmesi amaçlanır. Seçeneklerden birisi de cerrahi müdahaledir. Prostat kanseri ameliyatı, prostatın tümünün dikel kesesi ve dikel kanalı akıbet bölümü ile beraberce çıkarılmasıdır. BPH dolayısıyla meydana getirilen ameliyattan aşırı ayrımlı ortak uygulamadır. Açık yahut gizli yapılabilir. Kapalı cerrahi müdahale laparoskopik yöntemdir ve ölçün yahut robot yardımlı laparoskopik prostatektomi iktisap etmek kıl payı dü seçeneği vardır. Radyoterapi, açıkça ameliyat, ölçün laparoskopik ve robot yardımlı laparoskopik prostatektomi tedavilerinin onkolojik neticeleri vardır” dedi.

Lokal encam hastalıkta otama seçeneklerinin cerrahi ve şua tedavisi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Ali Ulvi lider “Radyoterapi ve cerrahi uygulamaları organa hudutlu hastalıktaki gibidir fakat hastalığın tekrarlama riski faziletli bulunduğu düşüncesince çoğu kez bu aşamada toplanmış tedaviler infaz etmek gerekebilir. Radyoterapi ile beraberce yahut önceleri hormonal tedavi, cerrahi önceleri ve/veya sonrası hormonal otama yahut cerrahi sonrası şua tedavisi otama alternatifleri olabilir” sanarak konuştu. Prof. Dr. lider “İleri aşama hastalıkta ölçün otama seçeneği hormonal tedavidir. Hormonal otama yiğitlik hormonu testosteronun tesirini engelleyen, bundan dolayı prostatın alışılagelen ve kanser hücrelerinin gelişimini engelleyerek ağırlık eden, enjeksiyon yahut komprime biçiminde geçerli ilaçlardır. Sistemik kimyasal otama kabilinden ağır taraf tesirleri yoktur” dedi. lider akıbet olarak, prostat kanseri ile ilgilendiren topu topu tanılama ve evreleme şekillerinin yanı sıra, topu topu otama seçeneklerinin Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde muvaffakiyet ile uygulandığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler