USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

"Geçmeyen öksürük ve gripte hekime başvurulması" önerisi

Uzmanlar, solunum yolu enfeksiyonlarında artma yaşandığını, nice hastanın geçmeyen öksürük şikayetleri ile hastaneye geldiğini belirterek, başta çocuklar, hamileler ve riziko grubundakilerin grip belirtisi yerinde hekime başvurmasını önerdi.

11-11-2022 18:08
İstanbul

AA muhabirinin mevzuya müteallik sorularını cevaplayan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, sonuç 15-20 gündür yukarı solunum yolu salgını olduğunu, bunun kökenine bakılınca ABD ve Kuzey Avrupa'da tahminî 2 aydır müstevli yaşandığını anlattı.

Akkoyunlu, burada bilhassa çocuklarda madun solunum sistemini markajcı Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), grip etkeni bulunan influenza ve Kovid-19 virüslerinden meydana gelen "üçlü salgın"dan bahsedildiğini söyledi.

Üçlü salgının, bu virüslerin yanında insanlarda görünmesi anlamına gelmediğini fakat topluma üç koldan saldırdığını tamlayan Akkoyunlu, "Bizim gördüğümüz vakalarda, Türkiye düşüncesince RSV ve influenza şu anda asıl etken. Kovid kusursuz yanında salgına başlamadı gücün Avrupa ve Amerika'dan tahminî 1 ay sonraları bizde de umumi anlamda müstevli başlıyor. Muhtemelen bizde de bu hale gelecektir. mesela arkadaşınızda Kovid var sizde RSV var, bunların toplaşma ihtimali bulunan veya influenza ve RSV var, bunlar birleşebilir. Bu da hastalığın asıl geçebileceği, hem yukarı hem madun solunum sistemini vurabileceği ve baş döndürücü hâlâ derinlemesine sürebileceği anlamına geliyor. Esas korktuğumuz bu." değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Akkoyunlu, güzeşte 2 yılda Kovid-19 nedeniyle grip salgınının kusursuz manasıyla yaşanmadığını, bunun karşılığında defans sisteminin, sosyal muafiyet hafızasının gribe gönül rahatlığı direncini unuttuğunu dile getirdi.

Sonuç namına hastalığın derinlemesine müddet bitmeme ettiğini, madun solunum sistemini tuttuğunu, derinlemesine idame eden öksürük, dem darlığı, geçimsizlik denli hallere bozukluk olduğunu, astım veya KOAH'ı artırabildiğini aktaran Akkoyunlu, "O sebeple hakkıyla yanında müstevli ve hastaları derinlemesine müddet viran fail yanında resim mevcut." dedi.

"Öksürük 3-6 ayak tabanı genişliğinde uzayabiliyor"

İnfluenzanın koku alma organı ve geçit alanını hâlâ baş döndürücü tuttuğunu, ara esna alçak inerek ateş, halsizlik, iğbirar yaptığını, çoğu kez yanında hafta sürdüğünü, madun solunum sistemine inerse derinlemesine idame eden öksürüğe yol açtığını özetleyen Akkoyunlu, RSV'nin de bilhassa ıvır zıvır gözyaşı gruplarında görüldüğünü, hâlâ baş döndürücü madun solunum yolu enfeksiyonlarına yol açtığını, ateş, halsizlik, iğbirar tablolarıyla seyrettiğini, hırıltılı ve derinlemesine müddet bitmeme fail öksürüğe bozukluk bulunduğunu dile getirdi.

RSV'nin ara esna erişkinleri, bilhassa de anneleri hâlâ yanında tomar yakalayabildiğine dikkati çekici Akkoyunlu, Kovid-19'un da geçmiş ilkin alevli ateş, halsizlik, kırgınlık, ansızın grip tablosuyla başladığını, dünkü varyasyonların ise madun solunum yolu enfeksiyonlarını etkileyebildiğini söyledi.

Alınacak önlemler

Bu virüslere gönül rahatlığı katılması müstelzim önlemlere yer veren Akkoyunlu, "Maske leffetmek asıl duvar oluşturuyor. Bulunduğumuz ortamın derişik havalandırılması, canlı olmaması, el hijyeni önemli. Bu zamanlarda istikrarlı beslenmek, zaman sebzelerini tüketmek, yeteri kadar vitamin kabul buyurmak gerekiyor. En önemlisi hab düzenini sağlamak, yanında de derneşik alıştırma yapmak. Bunları sağlarsak defans sistemimizi güçlendirmiş oluruz." önerilerinde bulundu.

Akkoyunlu, "Şikayetler yanında hafta içinde azalmıyorsa, biberli derinlemesine müddet bitmeme ediyorsa, balgam sarıdan yeşile çıkmaya başladıysa, umumi halsizlik, iğbirar ve dem darlığı varsa, bu umumi önlemlerin yanında tomar yanında yardımı bulunmamakta ve meraklı yanında yardıma gerekseme var demektir. Bu halde doktora başvurulmalı." uyarısını yaptı.

"Gelen hastaların az hâlâ tamamında geçmeyen öksürük var"

Kendilerine mevrut hastaların az hâlâ tamamında geçmeyen öksürük şikayeti bulunduğunu aktaran Akkoyunlu, şu detayları verdi:

"Bu mekanik yanında hasara veya munzam tali yanında bakteriyel enfeksiyona müteallik olabiliyor. Buradaki belirtecimiz balgam. Balgam var ise ve mülevven çıkıyorsa, tali yanında bakteriyel enfeksiyon bulunmaktadır ve antibiyotik kullanılmalıdır. Bazen balgamın zevcelik etmediği döşenmemiş ve derinlemesine müddet bitmeme fail öksürükler de oluyor. Bu virüsler enfeksiyon yaptıklarında, akciğer zarının iç kısmında hasar oluşturuyor. Bu nedenle, açığa çıkan asap uçları öksürüğü sabah akşam tetikliyor, astım hassasiyeti oluşturuyor. Bu sümük doku hasarı düzelene genişliğinde öksürük bitmeme ediyor. Bazen 1-2 hafta ara esna de 3-6 ayak tabanı genişliğinde uzayabiliyor. Verdiğimiz hassasiyeti azaltıcı tedavilerle hasta kendisini toparlamış oluyor. Hastada tanıdık veya adsız sansız KOAH'ı, astımı var ise tetikleniyor, bunların tedavisinin de yapılması gerekiyor. Öksürük yanında haftadan derinlemesine sürüyorsa doktora bulunmak gerekiyor."

Solunum yolu enfeksiyonları güz ve kışla baş başa artıyor

Acıbadem Ataşehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke de herhangi yanında sene güz ve şita aylarında viral solunum yolu, ara esna de atipik veya karakteristik bakterilerin de işin içerisine katılmış bulunduğu solunum yolu enfeksiyonlarıyla karşılaşıldığını söyledi.

Sonbahardan şita aylarına geçilmiş bulunduğu bu süreçte, Kovid-19'un dünyada tesirini hala sürdürdüğünü, bunun yanı esna mevsimlik namına influenza A ile derişik karşılaşıldığını aktaran Büke, bunların haricinde rinovirüs, RSV, adenovirüs, parainfluenza denli virüslerin de solunum yolu enfeksiyonlarına bozukluk olabildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Çağrı Büke, bu viral etkenlerin, birtakımı riziko gruplarında, bilhassa encam yaşlarda, alttaki muafiyet sistemini baskılayacak türde vakayiname rahatsızlığı olanlarda tali bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkmasına da yol açabildiiğini belirtti.

Mevsimsel gribe dikkat

Mevsimsel gribin ilkgüz böylece başlayıp mart-nisan sonuna genişliğinde bitmeme edebildiğini, vakaların çoğu kez kasım, aralık, ocak, şubatta hâlâ koyu görüldüğünü özetleyen Büke, şunları kaydetti:

"Ekimin sonuç haftasından itibaren influenza olaylarında da bariz yanında artma olduğunu, bilhassa gençlerde, meslek çağındaki çocuklarda influenza vakalarının hâlâ derişik karşımıza çıktığını söyleyebilirim. Ancak bu Kovid bitti, azaldı, influenzayı görüyoruz anlamına gelmiyor. Kovid-19, solunum yolu enfeksiyonlarıyla karşımıza çıkabiliyor. Özellikle 65 gözyaşı üstü vatandaşlar, hamileler, dokunmabana denli hastalıklardan otama görenler, ek hastalıkları olanlar denli muafiyet sistemini direkt ait hastalıkları bulunanların, ne gözyaşı grubunda olursa olsun solunum yolu enfeksiyonuyla karşılaştıklarında hekime başvurmalarını öneriyorum. Çünkü birbirine benzeri belirtilerle ilerleyebiliyorlar gücün mevsimlik grip veya Kovid-19, riziko durumundakilerde hemen yukarı solunum sistemi değil, madun solunum sistemi enfeksiyonu halinde de seyredebiliyor. Dolayısıyla grip ve Kovid-19'a gönül rahatlığı makbul ilaçlar, er devirde başlanıldığında, virüs yoğunluğunu düşürmek açısından riziko grubundaki insanlara önerdiğimiz tedaviler."

Okul çağındaki kollar düşüncesince öneriler

Solunum yolu enfeksiyonlarının damlacıklarla veya gizli ortamlarda iklim kanalıyla bulaşabilen mikroorganizmalar bulunduğunu anımsatan Büke, bu virüslerden tevakki etmek düşüncesince geçmiş yapılması gerekenin bulaşı duvar olmak bulunduğunu söyledi.

Risk grubundakilerin aşılanmasının önemini vurgulayan Büke, meslek çağındaki kollar düşüncesince yapılması gerekenlere ilişkin, "Okul çağlarında olup da riziko faktörü taşıyanların peçe takmalarını öneririm. Sınıfların solunum aralarında havalandırılması sonuç aşama önemli. Etrafa dokunulduğu hallerde el temizliği önemli. Ama şu biçimde yanında nesne yok, 'Bir vitamin kürüyle bu enfeksiyonlara yakalanmayayım.' Bunları ağız ağıza eksikliği bulunduğu hallerde öneriyoruz." tavsiyelerini verdi.

Prof. Dr. Çağrı Büke, dünyada gündeme mevrut müselles müstevli kendince şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunlar değişik mikroorganizmalar. Birinin yanında biçimde bulaşması ötekinin bulaşmasına duvar oluşturmuyor. Sonbahar ve şita ayları nice virüsün enfeksiyon tablosuna yol açmış bulunduğu dönem. Ülkemizde de şu anda ıvır zıvır çocuklarda RSV'ye müteallik enfeksiyonlar gır konusu. Küçük çocuklardan veya okula dünkü başlamış bulunan çocuklardan familya bireylerine yayılma bahis konusu olabilir. Kovid-19 doğrusu bitmeme ediyor. İnfluenza olaylarıyla gönül rahatlığı karşıyayız. Bunun üçünün baş başa yanında insanlarda hastalık etme olasılığı az gücün tek namevcut denilemez. Geçen zamanlarda de Kovid-19 ile influenzanın baş başa görüldüğü olaylar dünyadan bildirildi. Burada koruyan önlemlere uyma etmek, hastalanmamak veya rahatsızlığı hâlâ ferah ekmek düşüncesince aşılanmak, gizli ortamlarda baş döndürücü yanında tomar çıkmak veya buralarda riziko grubundakilerin peçe kullanımı bulaşı engelleyebilecektir."

Virüse en duyar olanlar özen etsin

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Nurgül Ceran ise vakayiname rahatsızlığı bulunanların, 65 gözyaşı üstündekilerin, gebelerin ve 2 gözyaşı altındaki evlatların virüse en duyar takım olduğuna dikkati çekti.

Ceran, riziko grubundakiler ve hastalara hizmet hizmeti verenlerin grip aşısı olması icap ettiğini belirterek, "El hijyenine özen buyurmak lazım. 'Grip olabilirim. Etrafta grip virüsü olabilir.' farkındalığıyla cereyan edilmeli. İş depar belgesi saatlerinde metro, otobüs denli şişko taşımalar baş döndürücü canlı oluyor. Eskisi denli maskeyi bitmeme ettirirsek, bu hali azalacaktır." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler