USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Fil Hastalığı yaşayanlara önemli uyarılar

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, el ortada fil rahatsızlığı adına bilinen, tababet dilinde ise lenfödem bulunan hastalıkla ilişik önemli bilgiler verdi.

Fil Hastalığı yaşayanlara önemli uyarılar
07-03-2022 09:55

Fil hastalığının tanımıyla bilgilendirmesine başlamış olan Uzm. Dr. Nurhan Barutçu, rahatsızlığı lenfatik sistemin bozulması kendisine tanımladı. Santral asap sistemi, mızrap iliği, menfez küresi, saç el ve fut tırnakları dış kâffesi aza ve dokularda lenfa damarları olduğunu anlatım fail Barutçu, Lenfatik sistemin göze ve dokulardan hazır para ve atılan maddeleri topladığını, hücreleri temizleyerek vücudu hastalıklardan koruduğunu ve bedenin hazır para dengesinde fariza aldığını anlatım etti. Barutçu, “Lenfatik sıvının lenfatik sistemin kapasitesini aşması yerinde yahut lenfatiklerin transfer kapasitesinin bozulması kararında lenfödem tablosu oluşur” dedi.

Barutçu ayrıca, “ Lenfödem hastalığından dünyada 140- 250 milyon ferdin etkilendiği kestirim edilmektedir. En yoğun lenfödem sebebi Filariazistir. Gelişmiş devletlerde ise en yoğun sebep emcek kanserli hastalarda cerrahi müdahale sonrası tanıdık lenfödemdir. Memede, gövdede, kolda, elde, yüzde, ayakta yahut bacakta izlenebilir” açıklamasında bulundu.

“Tedaviye er çağda başlanılması ince önemlidir”

Kolda sıkışma, hacim hissi, ağrı, karıncalanma, enflasyon ve kızarıklık, kol, el ve el bileğinde cereyan zorluğu, saat, yüzük oyunu oyunu yahut bileziğin sıkması, deride yüklülük hissi üzere durumların hastalığın belirtilerini oluşturduğunu anlatım fail Barutçu, “Lenfödem hastalığında vücutta dizi yahut bacaklarda hazır para birikimi kararı şişmeler meydana gelir. Tedaviye geç başlanması, çıtırbom yahut hata otama uygulanması kararı hastaların dizi ve vale şişmeleri değişik artar. Bu sebeple tedaviye er çağda başlanılması ince önemlidir. Herhangi ortak enfeksiyon göstergesi var ise (ateş, üşüme, ciltte kızarıklık yahut ısı artışı), rastgele ortak kaşınma, kızarıklık, yalan enfeksiyonu yahut ciltte rastgele ortak düzgün olmayan başkalık gözlemlerseniz, şişliklerde artım olursa, dert hissediyorsanız doktora başvurulmalıdır” dedi.

“Dünyaca onama görmüş otama karambol dekonjestif tedavidir”

Hastalığın tedavisine de yer veren Barutçu, şunları söyledi:

“Tedavide hastalanmış eğitimi, deri bakımı, kendiliğinden masaj, eğitilmiş kişilerce meydana getirilen elle lenfa drenajı masajı, baskı kıyafeti yahut bandajlama, tazyik pompaları ve egzersizler uygulanır. Kişinin özelliğine layıkıyla Fizik Tedavi hekimi çeşidinden belirlenerek bu tedavilerin bir tanesi yahut birkaçı uygulanabilir. Lenfödem tedavisi düşüncesince dünyaca onama görmüş kalburüstü ölçün otama karambol dekonjestif tedavidir. Kompleks Dekonjestif Tedavi; Manuel Lenf Drenajı , Kompresyon tedavisi, egzersizler, deri ve keski bakımını içerir.”

“6 ayda ortak kontrolü düşüncesince doktora başvurmalıdır”

Fil rahatsızlığı mevcut şahıslar düşüncesince de kimi önerilerde mevcut Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu hastaları titiz olmaya çağırma etti. Barutçu boşlama edilmemesi gerekilenleri şu laflarla özetledi:
“Cilt yaralanmalarından kaçınılmalı, sivrisineklerin bulunmuş olduğu ortamdan ırak durmalı, kabarık kolundan enjeksiyon yapılmasına müsaade vermemeli, sigara içmemeli, müteessir koldan kan basıncı ölçtürmemeli, yunak banyo ve duştan sakınmalı, tarih yanıklarından korunmalı, aşırı ters kıyafetlerden kaçınmalıdır. Bası kıyafeti tarih boyu giyilmeli, 6 ayda ortak kontrolü düşüncesince doktora başvurmalıdır. Uygun etkinlik ve egzersizler doktora danışılmalıdır. Yüzme, ferdî el kitabı lenfatik drenaj, yoga, su egzersizleri lenfödem düşüncesince yarayışlı aktivitelerdir. Obezite şişliğe aksi el edebilir. İdeal kilogram korunmalıdır. Az yağlı, az tuzlu, gani lifli kefaret lenfödem hastaları düşüncesince önerilmektedir.”

Güvenç Açaroğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler