USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Evlenirken ‘hastalıkta ve sağlıkta’ deyip, kocaları düşüncesince böbreklerini takas ettiler

Diyarbakır'da vakayiname böbrek yetmezliği canlı kocaların yardımına eşleri yetişti. Birbirini tanımayan çiftler, aykırı aktarım yaparak eşlerine soluk oldu.

Evlenirken ‘hastalıkta ve sağlıkta’ deyip, kocaları düşüncesince böbreklerini takas ettiler
02-08-2022 18:05

Diyarbakır'da böbrek hastalığı zımnında otama gören ve yaşamını diyalize ilişkin şekilde bitmeme ettiren Sedat Sümbül (33) ile Ömer Faruk Önegel'in (28) imdadına eşleri yetişti. Sümbül ile Önegel düşüncesince makul böbrekler hem eş içerisinden tıpkı zamanda hediye eliyle bulunamadığından, çıkar yol aykırı böbrek nakli oldu. 26 yaşındaki Ayşe Sümbül'ün böbreğini Ömer Faruk Önegel'e, 27 yaşındaki Şeyma Önegel'in de böbreğini Ayşe Sümbül'ün benzeri Sedat Sümbül'e vermesiyle güre çiftler eşlerine soluk oldu.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı, Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış; Sedat Sümbül ve Ömer Faruk Önegel'in elan evvel takibinde bulunan vakayiname böbrek hastaları bulunduğunu söyledi. Dr. Danış, “Sedat 10 yıla yakındır takibimdeydi. Faruk Önegel'i de müşterek açıklık acile yatırmıştık. Ve en sonuç böbrek yetmezliği tanısı koyduğumuz dü hasta. İki hastamız da genç. Son vakitlerde güre hastalar vakayiname böbrek yetmezliği 5 derece dediğimiz sonuç evredeki hastalık düşüncesince en dobra otama seçeneği böbrek naklidir. Bunu kendilerine anlattık, aileler ilgiliydi ancak müşterek dava yaşadık. Sedat Sümbül'ün benzeri namına hasretmek istiyordu. Faruk Önegil'in benzeri de eşine böbrek hasretmek istiyordu. Fakat koku grupları uymuyordu. Kan grupları uymayınca bu hastalarda nakli gerçekleştirmeme kabilinden müşterek durumla gönül rahatlığı karşıya kaldık” dedi.

“Üç aykırı naklimiz de kalburüstü ve takiplerde tek dava yaşamıyoruz”

Doç. Dr. Danış, “Yasalarda aykırı aktarım niteleyerek müşterek terim var. Aileler müşterek araya geldi. İki aileye görüngü anlatıldı. Sedat Sümbül'ün benzeri böbreğini Faruk Önegel'e verdi. Faruk Önegel'in benzeri de böbreğini Sedat Sembül'e verdi. Yaklaşık iptidai aydır takiplerde tek dava yaşamadık. Hastalarımız oldukça sağlıklı, kılıç de mutluyuz. Bizim merkezimizde bu üçüncü aykırı nakil, bölgemiz düşüncesince ilkleri gerçekleştirdik. Üç aykırı nakilimiz de kalburüstü ve takiplerde tek dava aşırı şükür yaşamıyoruz” niteleyerek konuştu.

“Güzel müşterek ülfet kurduk”

Sedat Sümbül'e böbreğini sağlayan Şeyma Önegel, eşinde böbrek hastalığı çıktığını ve endamsız da olsa sıkıca müşterek proses yaşadıklarını dile getirdi. Önegel, “Diyaliz süreci bizim düşüncesince aşırı çirkin müşterek süreçti. 7 ay diyaliz tedavisi gördü. Eşime böbrek hasretmek istedik. Ailede sağlık problemlerinden çevre muhtemel olmadı. Ben hasretmek istedim, koku grubu uymadı. Çapraz aza nakli bizim düşüncesince müşterek kader ve alternatifti. Hocamız ilkin anlattığında düpedüz korkutucu geldi. Tanımadığımız birine verip, tanımadığımız birinden almak. Doğrudan Sedat Bey'e verdim, boydak vasıtalı şekilde eşime verdiğim düşüncesince sıkıntı değil, ihsan diyebilirim” ifadelerini kullandı.
Ömer Faruk Önegel'e böbreğini sağlayan Ayşe Sümbül de eşinin böbrek rahatsızlığının 10 senedir bulunduğunu kaydetti. Sümbül, “Eşimle evlenmeden evvel de bu hastalık vardı. Evlenince, 'hastalıkta sağlıkta' bunu yaptık. İki ferdin yaşamını ayrımsız anda idare etmek elan dobra oldu; güzeldi” halinde konuştu.
Ömer Faruk Önegel ise, hastalığının başlangıcında öksürük şikayeti olduğunu, kovid-19 bulunduğunu düşündüğünü belirtti. Fazla ehemmiyet vermediğini aktaran Önegel, “Zaman ilerledikçe öksürük soluk darlığına faktör oldu. En sonuç acile geleceğim gündüz çetince yürüdüm. Tetkikler kararında böbrek yetmezliği bulunduğu tanısı konuldu. O tün diyalize girdim. 6-7 ay süresince diyalize bitmeme ettim. Çapraz aktarım kabil denildi. Çapraz nakile değişmeyen verdik ve olduk. 4 ayımız bitti, şu anne denli Allah'a şükür rastgele müşterek sorunla karşılaşmadık” dedi.

“5 aydır aktarım olduk, şu anne denli rastgele müşterek dava yaşamadık”

Sedat Sümbül ise 10 sene süresince Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde takipte bulunduğunu hatırlattı. Sümbül, “Herhangi müşterek dava yaşamadık ta ki güzeşte sene çağımızda bundan böyle böbrek aktarım sürecine geldiğim anlaşıldı. 5 aydır aktarım olduk. Şu anne denli rastgele müşterek dava yaşamadık” halinde konuştu.

Rıdvan Kılıç

İLGİLİ HABER
Şeker hastaları dikkat, böbrek yetmezliğine faktör olabilir Şeker hastaları dikkat, böbrek yetmezliğine faktör olabilir
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler