USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Etlik Şehir Hastanesi 6 bin depremzedeye otama hizmeti sundu

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, şu anne derece deprem bölgelerinden getirilen 6 bin hastaya işlev verdiklerini bildirdi.

Etlik Şehir Hastanesi 6 bin depremzedeye otama hizmeti sundu
21-02-2023 18:06
Ankara

Kayıpmaz, AA muhabirine, 6 Şubat'ta yaşanmış bulunan Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi esna Etlik Şehir Hastanesi'nde otama dibine tahsil edilen yaralı depremzedelerin durumlarına bağlı detayları paylaştı.

Hastanede hava, kara ambulanslarıyla getirilen depremden aracısız etkilenen yaralıların yanında vasıtalı namına etkilenen depremzedelerin de bulunmuş olduğu özetleyen Kayıpmaz, "İki haftalık süreçte 6 bin hastamıza afiyet hizmeti sunduk. Bu hastalarımızdan 3 bini acele serviste acele afiyet hizmeti aldı. Yatarak otama edilen hastalanmış sayısı ise 1600'ü önceki durumda. Halihazırda tahminî 600 hastamız yatarak otama görüyor, bu hastalarımızın dörtte bir tanesi derin hizmet ünitesinde." ifadesini kullandı.

Deprem bölgelerinden irsal edilen hastaların en önce acele tababet kliniği çeşidinden değerlendirildiğini, kaynak ve laboratuvar tetkiklerinin hızlıca sonuçlandırıldığını tamlayan Kayıpmaz, otama süreçlerinin ortopedi, bellek cerrahisi, plastik cerrahi, döş ve önsezi alışkanlık cerrahisi üzere birimleri içerisine düzlük multidisipliner birlikte yaklaşımla yürütüldüğünü vurguladı.

Hastalara derneşik psikososyal dayanaklık etmek veriliyor

Doç. Dr. Kayıpmaz, enkazdan çıkarılan şahıslarda bilhassa ezilme (crush) sendromu ile adale ve asap dokularında işlev yitirilmesine hastalık bulunan "kompartman" sendromuyla karşılaşıldığına ayraç ederek, hastaların bu yüzden böbrek fonksiyonları, hazır para ve elektrolit dengelerinin yakından izlendiğini söyledi.

Hastalarda başkaca hemodiyaliz programlarının yürütüldüğünü, hiperbarik müvellidülhumuza tedavilerinin uygulandığını dile getiren Kayıpmaz, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Hastanemizde psikologlarımız ve psikiyatrlarımız, başkaca bebek ve akil baliğ denyo sağlığı uzmanlarımız depremzede hastalarımızı günce derneşik değerlendiriyor. Bu kapsamda psikososyal destek sunar de veriliyor. Eşi benzeşim az görülür, iri birlikte felaket bu. Psikososyal dayanaklık etmek de otama periyodunun eğer olmazsa olamaz birlikte parçası.

Ayrıca hastaların iyileştirme süreçleri de baş döndürücü önemli. Bu bölgede Avrupa'nın en mütekâmil hastanesi diyebileceğimiz, 300 yataklı vagon vagon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizde tıbbi süreçleri tamamlanan, bilhassa ampute hastalarımızın toy yaşamlarına adaptasyonlarına müteveccih tedavileri bitmeme ediyor."

"Şu anne denli 680 cerrahi müdahale gerçekleştirildi"

Depremin peşi esna baş döndürücü sayıda hastanın da ameliyatını gerçekleştirdiklerine dikkati çekici Kayıpmaz, "Cerrahi ekiplerimiz deprem bölgelerinden irsal edilen insanlara müteveccih şu anne denli mecmu 680 cerrahi müdahale gerçekleştirdi. Bunun içinde amputasyonlar ve fasyotomi dediğimiz ameliyatlar, başkaca ortopedi, bellek cerrahisi, kalp-damar, döş cerrahisi dalında ameliyatlar var." dedi.

Kayıpmaz, avrat mevlit ve umumi cerrahi kliniğinde acele ameliyata tahsil edilen depremzede hastaların da olduğunu söyledi.

Fotoğraf ve DNA analizleriyle etiket tespitleri yapılıyor

Doç. Dr. Kayıpmaz, yaşanmış bulunan depremlerin peşi esna bilhassa Adana, Mersin, Elazığ, Konya, Kayseri üzere mekân vilayetler ile Ankara ve İstanbul'daki site hastanelerinin yaralıların tedavisinde ehemmiyetli birlikte gösteriş üstlendiğine dikkati çekti.

Depremde enkazdan çıkarılmasa bile bölgeden mevrut onkoloji, diyaliz hastaları yahut ayrımlı vakayiname rahatsızlıkları mevcut insanların tedavilerine de dayanaklık etmek sağladıklarını vurgulayan Kayıpmaz, başkaca Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığıyla afetzede hastaların kimliklerinin belirlenmesine bağlı de kuma birlikte düzentileme yürüttüklerini dile getirdi.

"Bebeklerimizin umumi afiyet halleri iyi"

Bu çerçevede fotoğraflı ve DNA analizlerini de içeren taramalar gerçekleştirildiğini ve buna mucibince afetzedelerin kimliklerinin saptandığını aktaran Kayıpmaz, "Hastanede otama gören yenidoğan bebeklerimizin de umumi afiyet halleri iyi. mühim birlikte bölümü taburcu edildi. Tüm bebeklerimizin taburculuk öncesinde cezaevi muayenesi de müdahale dört başı mamur yenidoğan devri tetkikleri yapıldı." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler