USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Eskişehir'e yerleştirilen depremzedelere uzmanlardan ruh bilimsel destek

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedeler, Eskişehir kent Hastanesinde açılan "Afet Psikolojik Destek Polikliniği"ndeki uzmanlar kabilinden geçerli tedavilerle yaşadıkları travmayı atlatmaya çalışıyor.

Eskişehir'e yerleştirilen depremzedelere uzmanlardan ruh bilimsel destek
24-02-2023 15:09
Eskişehir

6 Şubat'ta yaşanmış olan depremlerin peşi esna kente mevrut depremzedelere araştırma görevlisi edinmek üzere ortak hafta evvela açılan poliklinikte randevusuz keyif hizmeti veriliyor.

Psikiyatri uzmanı, ruhiyatçı ve içtimai ihtimam uzmanından oluşan ekibin fariza almış olduğu poliklinikte yılgı hallerde fertleri geçmiş şekilde tanıdık hayret aşamasından boşaltmak düşüncesince derin güç gösteriliyor.

Psikiyatri uzmanı Dr. Türkan Doğan, AA muhabirine, poliklinikte ortak haftada tahminî 200 depremzedeye ihtimam sunulduğunu söyledi.

Huzursuzluk, uykusuzluk ve anbean deprem oluyormuş hissi kabil durumların başvurularda en kesif karşılaşılan bağlam bulunduğunu tamlayan Doğan, "İnsanların yaşadıkları kayıpları olabiliyor. Evleri hasar almış olabiliyor. Onun getirmiş olduğu sıkıntı hali, bunalım ve ateş hissiyle başvurabiliyorlar. Acının insanoğlu hayatındaki etkileri, yaşama eskisi kabil katılamama, yaşamdan soğuma kabil nedenlerle başvurabiliyorlar." ifadesini kullandı.

Deprem zımnında nice bireyin yaşamış olduğu alanı bırakma kılmak yerinde kaldığını dile getiren Doğan, "O bölgeden gitmek, boşanmak gerekti. Bunlar da ortak yakınma durumuna gelebiliyor. Suçluluk, yetersizlik, yakınlarına araştırma görevlisi olamama vaziyetleri ortaya çıkıyor. Bu huzursuzluklar insanı zorladığında, biçarelik hissiyle başvuruyorlar." dedi.

Doğan, şahısların yaşadıkları acıyı saf ortak gidişat şekilde kavrama halinin devir aldığına dikkati çekerek laflarını şöyleki sürdürdü:

"Çok çelimsiz ortak müddet oldu. Şu anda yaşanılan nesne o düzgün olmayan travmaya maruz alışılagelen tepkiler. İster istemez insanı da zecrî şeyler. Her an deprem olacak korkusuyla yaşamak, anbean anlaşmazlık ve uykusuzluk insanı zecrî şeyler. Biz araştırma görevlisi oluyor, karışma ederiz ancak saf felaketlerin yaşamın ortak parçası bulunduğunu kavrama ve kavrama halleri elbette ki devir içerisindeki müdahalelerimizde gine yerini alacak. O müdahaleler düşüncesince az buçuk elan vakte ihtiyacımız var."

"Kabullenme kûhi baş döndürücü sonraları geliyor"

Travmayı kavrama ve kavrama halinin travmanın yaşanması genişliğinde çabuk olmadığını vurgulayan Doğan, "Öncelikle insanoğlu ne yaşadığını anlayabilme biçiminde ortak kaygı hisseder. Daha sonraları adım adım onu anlamlandırmaya başlar. Anlamlandırırken o travmanın getirmiş olduğu sıkıntılar olabiliyor. Travmanın getirmiş olduğu insanoğlu yaşamının değiştirici tarafı olabiliyor. Onlara uzlaşma sağlamaya çalışıyor. Kabullenme kûhi ise baş döndürücü sonraları geliyor. evvel öfke, suçluluk olabiliyor. Arkasından da kabullenme kûhi oluşuyor. O kabullenme kûhi bundan sonraları en akıbet aşamadır. Bir taraftan da yaşama uzlaşma sağlamış olduğu aşamadır. Onu adım adım kabullendiği devir bundan sonraları yaşama uzlaşma sağlıyor." niteleyerek konuştu.

Doğan, depremzedelerde tepkilerin düzgün olmayan gidişat karşısında maruz akıbet basamak alışılagelen tepkiler olduğuna değinerek, şöyleki bitmeme etti:

"Kişi düzgün olmayan ortak vakası geçmiş el görüyor. Bunları yaşarken anlamlandıramıyor. Bunları burada anlamlandırıp, bunların alışılagelen tepkiler bulunduğunu belirterek üstünden bu arada geçtiğimizde onu rahatlatan ortak nesne oluyor. Rahatlatıp yaşamına bitmeme edebiliyor. Bizler dem egzersizlerinin yanında yaşama karışma olabilmeleri düşüncesince dişini fırçalama kabil girintisiz çıkıntısız önerilerle kişiyi o hayret etkisinden sıyırmaya çalışıyoruz. Şu an yaptığımız nesne hevesli şekilde ortak bilirkişi yönlendirmesiyle kişiyi o hayret etkisinden düşürmek yahut yaşanmış olan durumun baş döndürücü alışılagelen ortak nesne bulunduğunu söylemek."

Basit önerilerle şoku atlatmalarına araştırma görevlisi olunuyor

Depremzedelere yaşadıkları anlaşmazlık ve uykusuzluk kabil durumların devir süresince azalacağı anlamında telkinlerde bulunduklarını aktaran Doğan, "Bu hayret aşamasının de ortak salah devri olduğunu, orada vakte ihtiyacımız olduğunu, huzursuzluk, uykusuzluk olabileceğini yalnız giderek düzelecek şeyler olduğunu, burada az buçuk namına devir tanıması icap ettiğini söyleyerek rahatlatma yönüne gidiyoruz. Bunu yaparken gine yaşamda tutabilmek namına girintisiz çıkıntısız önerilerde bulunuyoruz. Yakınlarıyla ortak arada olabilmek, yakınlarının desteğini kabul kılmak gibi. Yüzünü yıkamak, dişini fırçalamak kabil şu anda baş döndürücü girintisiz çıkıntısız önerilerle gidiyoruz. Tabii ki önerilerle onu yaşama tutamayacağımızı hissettiğimiz anda çare tedavisine de başvurduğumuz anlamış olur oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Depremzedelerden yaşadıkları travmayı anlatmalarını isterken ilgi edilmesi gerekenlere ayraç fail Doğan, şunları kaydetti:

"'Yaşadıklarınızı beyan kılmak size dobra geliyor mu? Paylaşmak icap misiniz? Ya da yaşadıklarınızı beyan kılmak sizi biçimsiz hissettiriyorsa anlatmayabilirsiniz yalnız sizi ne etkiledi? Nerede araştırma görevlisi olayım?' kabil yaklaşımda bulunulabilir. Bu insana gereğince baş döndürücü değişebilir ortak durum. Öncelikle dobra gelip gelmediğini sorgulayıp ona gereğince akıntı etmek. Zaten 'evet dobra geliyor, anlattıkça rahatlıyorum' derse anlattırdığımız devir baş döndürücü dobra ortak nesne yapıyoruz. Yok 'bana beyan kılmak baş döndürücü biçimsiz geliyor, beyan kılmak istemiyorum' söylediği devir ısrar eden olmakla da bu kez o insana dokunca veriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler