USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Enfeksiyon uyarısına 'sahra tuvaleti' önerisi

Afetzedelerin güçlü hayat koşullarının muhtelif enfeksiyonlara döşeme oluşturabileceğini anlatım fail Prof. Dr. Faruk Aydın, enfeksiyon yönetiminin önemine ve önleme yollarına değindi. Prof. Dr. Aydın başkaca büyük abdest vasıtasıyla bulaşıcı enfeksiyonların önüne devrol

Enfeksiyon uyarısına 'sahra tuvaleti' önerisi
16-02-2023 10:06
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da iri müşterek yıkıma kere açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depreme değgin şekilde Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Aydın, bu günlerden itibaren oluşabilecek esenlik problemlerine değindi.

Bölgede canlı afetzedelerin sıkıca hayat koşullarının, muhtelif enfeksiyonlara da mefruşat oluşturduğunu anlatım fail Prof. Dr. Faruk Aydın “Öncelikle afete uğrayan insanların sarsıntı sebepli esenlik problemlerine çabuk katılım edebilen mikrobiyal ajanlar karşımıza çıkarken sırası ile tagaddi bozukluğu, hıfzıssıhha koşullarının yetersizliği, şişko ve aşırı yaklaşan temas, muhtelif taşıt ve gereçlerin şişko kullanılması zımnında bazısı tehlikeler bizi beklemektedir” dedi. Hekimler ve esenlik personellerinin bu mevzulara dikkatinin hem kamusal hem sivil polis polis organizasyonlarla çekilmeye çalışıldığını kail Prof. Dr. Faruk Aydın, yapılması gerekenlerin ve önerilecek yöntemlerin ışıntı bilgiler biçiminde zelzele alanında görev verici doktor ve esenlik çalışanlarına ulaştırıldığını anlatım etti.

Enfeksiyonlara özen edilmeli

Afet esnasında vurulan bireylerin tetanoz, gazlı gangren, çıban enfeksiyonları ve aspirasyon pnömonisi riski bulunduğunu kail Prof. Dr. Faruk Aydın, açıklamalarını şöyleki sürdürdü:

“Bu enfeksiyonların önlenebilmesi düşüncesince ilk önce yaraların akıllıca biçimde antisepsisi ehemmiyet sunma etmektedir. Aynı sürede ait bireylerin en yaklaşan esenlik kuruluşunda tetanoz aşısı olması gerekmektedir, zira sanılanın bilakis herhangi müşterek gözyaşı grubundan insanoğlunun tetanoz aşısı yaptırmaya gereksinimi vardır. Çadır şehir ve taşımalık alanları denli afetzedelerin müşterek arada yaşamış olduğu ortamlar teneffüs yolu rahatsızlıklarına gönül rahatlığı riziko oluşturmaktadır. Çalışmalar göstermektedir ki afetlerden sonraları en yoğun teneffüs yolu enfeksiyonlarına değgin salgınlar görülmektedir.”

Maske kullanmak ve hıfzıssıhha aşırı önemli

Bu süreçte teneffüs yolu hastalıklarının önüne devrolmak düşüncesince peçe kullanımına da özen çekici Prof. Dr. Aydın, “Solunum yolu etkenleri damlacıklar ve iklim yolu ile bulaşmakta olup peçe kullanmak bu etkenlerin bulaşını önlemektedir, bundan dolayı alanda canlı afetzedelerin hassaten müşterek arada bulundukları ortamlarda peçe kullanmak önemlidir. Ayrıca alanda görev verici esenlik çalışanının kendisini, hastaları ve başka düzentileme dostlarını koruması namına peçe kullanmak önerilmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarında müstevli oluşturmasından akıl ettiğimiz etkenlerin başlangıcında Influenza, Respiratuar Sinsityal Virus ve SARS-CoV-2 gelmektedir. İlgili virüsler lipid müşterek belirteç tabakası ile çevrilmiş olup akıllıca antisepsi ve dezenfeksiyon şekilleri ile bulundukları yüzeyden bulunmayan edilebilmektedir. Bu amaçla içki bazlı antiseptikler elde mevcut virüslerin lipid tabakasını eritmekte, sabun kullanmak virüslerin etrafını sarmakta ve su ile ortadan kaldırılmalarını sağlamaktadır. EPA'ya mukayyet dezenfektanlar ise yer dezenfeksiyonunda kullanılmaları yerinde ait virüslerin çevreden uzaklaştırılmasında sansasyonel olmaktadır. Bu virüslere ek şekilde kızamık virüsü iklim yolu ile yayılan aşırı bulaşıcı müşterek virüstür. Hasta bireyin etrafındaki herhangi müşterek gözyaşı grubundan herhangi müşterek 9 insandan 10'u şayet affedilmiş değiller ise enfekte olur. Bu sebeple çocukluk çağlarında kızamık aşısının yapılması aşırı önemlidir. Aynı zamanda, müşterek teneffüs yolu enfeksiyonu bulunan tüberkülozun kurnaz müşterek biçimde başlayarak kıyamet hemen sonra ilerleyici çağda karşımıza çıkabileceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

“Sahra tuvaleti öneriyoruz”

Özellikle insanların en aceleci gereksinimlerinden birinin tuvalet bulunduğunu ve hıfzıssıhha açısından Sahra tuvalet önerisinde mevcut Aydın, “Bu amaçla hıfzıssıhha açısından tam tuvaletler alana kurulana kadar, iveğen çağda gereksinimi giderebilecek ‘sahra tuvaletleri' kurulmasını önerebiliriz. Uygun alanlara 25 cm eninde 75 cm derinliğinde hendeklerin açılması ve dü ucuna tahtalar yerleştirilmesi tam olacaktır. İhtiyacını gideren eşhas trap içerisine arazi atarak alanın kapatılmasını sağlayabilir. Bu biçimde iri abdest vasıtası ile bulaşıcı enfeksiyonların önüne devrolmak beklenir olur. Çünkü ilerleyici çağda de su ve besin kaynaklı enfeksiyonlar beklemekteyiz. Dışkı ile kirlenen ellerin müşterek biçimde ağza götürülmesi ile kolera, norovirus ve rotavirus iktisap etmek kıl payı nice ölümsek ihtimalî bakteriyel ve viral enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Kolera kâffesi yaştan fertleri etkileyebilmekte alevli dehidrasyon ve otama alınmaz ise ölüme kere açabilmektedir. Bu vaziyette hızlıca en yaklaşan esenlik kuruluşuna ulaşılmasını öneriyoruz. İlgili kuruluşa ulaşana derece ağızcıl rehidratasyon sıvısı (ORS) hazırlanarak insanların dehidrasyon durumunun geç kalınmadan minimuma indirilmesi gerekmektedir. ORS hazırlanması düşüncesince müşterek litre kaynatılmış suya, müşterek çorba kaşığı türap şeker, müşterek çay kaşığı tuz, müşterek çay kaşığı karbonat ilave edilerek karıştırılması tam olacaktır. Bununla bu arada rotavirus ilkin bebekler ve kollar iktisap etmek kıl payı derinlemesine devam eden cır cır ve kusmalara bozukluk olmaktadır bu manada evlatların da hıfzıssıhha dair şuurlu olması gerekmektedir.
Sinekler enfeksiyon riskini arttırıyor

Aydın başkaca alanda sineklerin artarak çoğalması yerinde da uyarılarını şu laflarla sonlandırdı:

“Afet sonrası elan da ilerleyici dönemde, alanda sineklerin artışına değgin şekilde artropod kaynaklı sıtma, riketsiya, lekeli humma denli enfeksiyonlar artmaktadır. Bu sebeple vektörlerle mücadelesi menfez arkası etmememiz gerekmektedir. Ayrıca ilerleyici zamanlarda kıyamet alanında canlı insanların karakabarcık ve uyuzlu denli ten enfeksiyonlarına gönül rahatlığı da riskleri bulunmaktadır. Çadır şehirler denli şişko hayat alanları ait etkenlerin yayılımına bozukluk olmaktadır. Tüm bunların birlikte hayat koşullarına değgin şekilde efsanevi kaynaklı leptospiroz ve kuduruk denli enfeksiyonlar da menfez arkası edilmemelidir. Afet sonrası geç çağda Hepatit A, E ve bebek felci vakalarının sayısının arttığı bildirilmiştir. Sonuç şekilde kıyamet sonrası enfeksiyon yönetimi derinlemesine müşterek süreçtir ve halis muhlis elemanları ile dikkate alınmalıdır. Her müşterek enfeksiyon düşüncesince ait enfeksiyon arama önlemleri alınmalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler