USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Dr. Uyaroğlu: 'Nezle ve grip ayrımını yapmak çok önemli'

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Genel Dahiliye Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Üyesi Oğuz Abdullah Uyaroğlu, “Soğuklar başladı, şita aylarına yaklaşıyoruz. Üst teneffüs yolu enfeksiyonu zımnında

Dr. Uyaroğlu: 'Nezle ve grip ayrımını yapmak çok önemli'
25-11-2022 15:07
Dr. Oğuz Abdullah Uyaroğlu, covid-19 süreci, influenza (grip), influenza aşısı ve immün sisteminin kuvvetlendirilmesine bağlı bilgileri İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlattı. İnfluenzanın yukarı teneffüs yolu enfeksiyonuna illet bulunan ortak virüs bulunduğunu anlatım fail Uyaroğlu, “Soğuklar başladı, şita aylarına yaklaşıyoruz. Üst teneffüs yolu enfeksiyonu dolayısıyla de hastanelere başvurularda çok açık ortak artma var. Nezle ve grip ayrımını yapmak çok önemli. Her ikisini de ‘Nezle oldum' ve 'Grip oldum' sanarak beraberce söylüyoruz. Nezle henüz çok rhinovirüs (nezle virüsü) ve gayrı virüslerle beraberce yukarı teneffüs yolu enfeksiyonu yapıyor. Hastalar; halsizlik, yorgunluk, öksürük, adale ağrıları ve koku derç organı akıntısı kabil semptomlarla bizlere başvurabiliyorlar. Ama bunların etkeni influenza değil. Nezle düşüncesince ‘paçavra hastalığı' da diyoruz. Çoğu devir o da hakkıyla hastaları yatırabiliyor lakin influenzadan farkı var. İnfluenza, bire ortak biçimde yukarı teneffüs yolu rahatsızlığına illet olabileceği kabil ast teneffüs yolu enfeksiyonlarına da etken olabiliyor. Yani zatürreye, akciğer tutulumuna ve şayet yaşlıysanız, süreğen hastalığınız var ise batar dolayısıyla çok ağır komplikasyonlara (istenmeyen etkiler) illet olabiliyor. Yoğun ihtimam yatışlarına ayrıca ölümlere de illet olabiliyor” sanarak konuştu.

“Eylül ayından itibaren hastaların aşılanmasını öneriyoruz”

Her sene dünyada 3 ile 5 milyon bireyin influenzaya yakalandığını ve 300 ile 500 bin bireyin influenzadan yaşamını kaybettiğini anlatım fail Uyaroğlu, “Kuzey ve Güney Yarım Küre'de grip mevsiminin ayları dönmek hemen hemen vatanımızda ilkgüz ayının başlangıcından itibaren görüyoruz ve bu müddet mart ayına kadar, ayrıca april ayının başlarına derece bitmeme ediyor. O nedenden dolayı bizler, ilkgüz ayından itibaren hastaların aşılanmasını öneriyoruz, ilkin riziko grubundakilerin. Bunlar; 65 gözyaşı üzerinde bulunan herkes, lakin 65 yaşın altında da süreğen akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, duygu hastalığı, diyabeti olanlar ve aşırı kiloluluk kabil süreğen rahatsızlığı olanlar riziko grubundadır. Gebeler gene ağır ortak riziko grubu. Ayrıca ayrıntılar da gene influenzadan ağır ortak biçimde etkileniyor” dedi.

“Özellikle riziko grubunda olanların rastgele sene kesinlikle aşılanması gerekiyor”

Uyaroğlu, hastalığın önüne geçebilmek düşüncesince influenza aşısının can alıcı ortak formül bulunduğunu vurgulayarak, “Özellikle riziko grubunda olanların rastgele sene kesinlikle aşılanması gerekiyor. Sağlıklı gözyaşı kabul etme kapsamında da rastgele sene aşılama olmamız gerekiyor. Artık halkımız da varyantları öğrendi. Covid-19 pandemisi bizlere virüsler erinç nice nesne öğretti. İnfluenza virüsü de esasta rastgele sene değişime uğruyor ve bizim olduğumuz aşılar ortak sene ilk tanıdık influenza virüs varyantından oluşan aşılar. İnfluenza virüs aşıları enerjik aşılar değil, inaktif aşılar adına geçiyor ve vatanımızda de bu aşılar vuruluyor. Aslında bu aşılar içinde virüsün kendisi yok. Virüsün hastalığa illet bulunan parçacıkları var. Bunları vücuda vererek, influenza virüsüne erinç muafiyet oluşturuyoruz ve böyle de muafiyet nail oluyoruz. Koruyuculuk yüzdelik beniz değil tabii, aşılama olanlar gene hastalanmış olabiliyor. Ama aşılama olursanız hastaneye yatışınız engellenebiliyor. Hastalığı çok henüz geniş ortak biçimde geçirebiliyorsunuz. Dolayısıyla aşıları peyda etmek hem maşer sağlığı açısından bununla ortak ferdî sağlığımız açısından yarayışlı olacaktır” halinde konuştu.

“İnfluenzadan sakınmak düşüncesince faziletkâr düze C ve D vitamini kullanması yahut gayrı minerallerin kullanımının ek ortak faydası olmayacaktır”

Takviye gıdaların immün sistemini takviye dair influenza aşısı derece can alıcı olmadığının altını çizen Uyaroğlu, laflarına şu biçimde bitmeme etti:

“Uyku kalitesi dosdoğru dirim düşüncesince çok önemli. Sağlıklı ve kararlı beslenmenin faydası var. Ama bunun haricinde influenzadan sakınmak düşüncesince faziletkâr düze C ve D vitamini kullanması yahut gayrı minerallerin kullanımının ek ortak faydası olmayacaktır. Bunun yanı sıra, içki ve sigara kullanımının azaltılması, kararlı beslenmeyle beraberce hab düzenimize uyanıklık etmek, spor ve egzersiz; esasta dosdoğru dirim düşüncesince en önemli faktörlerdir. İnfluenza kabil aşılama ile önlenebilen hastalıklardan korunabilmek düşüncesince aşılama kesinlikle yaşamımıza olmalı ve rastgele sene grip aşısını olmalıyız.Uyaroğlu, influenza semptomlarının görünmesiyle beraberce hastaların antibiyotik tedavisine başvurmalarının yazık bulunduğunu ve antibiyotiklerin akla yatkın ortak otama yöntemi olmadığını kaydetti. Uyaroğlu ayrıca, semptomların görülmesiyle beraberce hekime başvurulmasını ve onların önerilmiş olduğu otama şekillerinin izlenmesi icap ettiğini ekledi.

“Covip-19 da emektar düşmanımız influenza da baştan yaşamımıza döndü”

Covid-19 pandemi süreciyle beraberce maske, ara ve hıfzıssıhha kurallarına çok çok uyanıklık edildiğini ve bu sayede influenzanın sonuç 2 yılda az henüz tek görülmediğini hatırlatan Uyaroğlu, “Okullar açıldı. Çocuklar esasta hem riziko grubunda bununla ortak rahatsızlığı taşıyıcılar. Risk faktörü grubunda olmasalar da evlerine influenzayı taşıyorlar. Anneler, babalar yahut evde bulunan yaşlılar da bundan etkileniyor. Covid-19 da emektar düşmanımız influenza da baştan yaşamımıza döndü. O nedenden dolayı ne olursa olsun maske, ara ve hıfzıssıhha kurallarına uymakta kâr var” değerlendirmesinde bulundu.

Muhammed Musab Gümüşer - Gürkan Sayın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler