USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Dr. Mehmet Yavuz: 'Terapi dededen değil senden başlar'

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, sağaltım ve fasile dizimi ile ilgili, “Terapilerde modanın ardına düşmek, müstelzim derinliği zedeleyebilir” dedi.

Dr. Mehmet Yavuz: 'Terapi dededen değil senden başlar'
10-11-2022 17:10
Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, terapi, familya dizimi ve bilinçaltına müteveccih bilgiler aktardı. “Aile Dizimi, fakat öteki tedavi türleri ile sorunları çözülememiş, aşırı az sahn meselesi için derde ilaç olabilir” diyen Yavuz, “Ona da bilirkişi terapistin değişmeyen vermesi elan akla yatkın olacaktır. Bir insan günce hayatında yaşamış bulunduğu mesail hesabına yapması müstelzim herhangi ortak şeyi yapmış olup kâffesi tedavi süreçlerini strateji etmiş olması durumunda son alamadıysa, familya diziminden faydalanabilir. Sorunun muhtevasına uyarınca aşırı az danışanda hakkıyla Aile Dizimi tekniğinin gerekliliğinden uydurma edebiliriz. Bunun dışında, eğitimi ve deneyimi kifayetli sıfır kişilerin, sandalyelere bayağı kullanmakta olanları oturtarak sentagma yapmaları, bir fazla aşırı devir esas sorunları görmezden gelmiş şekilde karın çalkalamak kabil istenmeyen neticeler verebiliyor.

Terapi kabil derinlik talip konularda, moda akımlara sürüklenmek faydadan aşırı dokunca getirir. Diziler ile bulunduğu için ayrımlı yayınlanan ve olgun sıfır eşhas çeşidinden uygulanmaya başlanan teknikler, esasta psikolojiden yarar görebilecek şahısların hayatında zayiat ile sonuçlanacaktır. Bir dizide kahin kabil bilgiler aktaran kişiler, esasta öğrenilebilir ve zımnında öğretilebilir bulunan Aile Dizimi'ni, kıraathane falı düzeyine indirerek düşkünlük uyandırmaktadır. Ancak sağaltıcı açısından bilgelik ve deneyim, danışan açısından da ciddiyet, derinlik, dayanak talip süreçlerin bu yevmi düşkünlük ile örtüşüp örtüşmediğine ilişkin yoğun şüphelerim var. Dolayısıyla Aile Dizimi'nin ulama sunmuş bulunduğu insan ve süreçleri onama ederek lakin işe nereden başlanacağına klinik psikoloğun yahut doktorun görüşlerine uyarak genişlemek elan akla yatkın olacaktır. Danışan bu aşamada 'Ben de Aile Dizimi isterim' erişmek yerine, 'Hayatımda bu alanda, şu janr mesail yaşıyorum. Hayatımı baştan kararlı bir duruma ne getirebilirim?' sorusu ile deneyimli, dalında bilgelik sahibi bilirkişi terapistlere yönelmelidir” halinde konuştu.

“Aile dizimi tedavi tekniği, gündeş ortak dizinin peşi sıra aşırı moda bir duruma geldi” ifadelerini de kullanan Dr. Mehmet Yavuz, “Psikoloji ve psikiyatri bizlere insanın günce yaşamda bozulan uyumunu baştan gerçekleştirme etmeye müteveccih sert aşırı fen ve alternatif sunuyor. Hangisinin kullanılacağı, insanın zat hikayesine ve yaşamış bulunduğu probleme uyarınca değişir. Terapide geçmiş tercih, gidip 5 göbek geçmiş atanıza beslemek değildir. Bugünkü pop haliyle Aile Dizimi, danışanın zat yaşamının sorumluluğunu atalarına atıp sıyrılması biçimine tahavvül kılmak üzere.. Bu, insanın zat hayatına iri ortak farkındalık getirmesi müstelzim ve derinlik talip tedavi periyodunu yüzeyselleştirir ve insanın seçimlerinin sorumluluğunu almasına bariyer olabilir” sanarak konuştu.

“Kişinin familya büyükleri üzerine bilgelik sahibi olması, bir fazla aşırı devir yeterlidir”

Dr. Yavuz, insanın familya büyükleri hikayelerine ilişkin ise, “Vaka örneklerine baktığımızda, tek familya dizimi yapılmadan alışılagelen tedavi süreçleri ile bir fazla aşırı insanın yaşamını ve ilişkilerini düzenlemekte enine boyuna kalburüstü neticeler aldığını görüyoruz. Aynı sürede işe familya dizimi ile başlayıp oradan tek yarar görememiş, yersiz yere gereksinim duyan çözümleri geciktirmiş ve durduk yerde kafası dağılmış danışanlarımız da var. Ataların hayatımızdaki önemini onama ederiz lakin yaşamda sıfır büyüklerimizin hikayelerini deşip mesuliyeti onlara yüklemek, geçmişi şereflendirmek değildir. Bunu gerçekleştirmek namına evinizde aileniz ile enformasyon oluşturmayı deneyebilirsiniz. Daha evvela familya öyküsünü tek öğrenmemiş kişilerin, zat soyağaçlarını çıkartıp ortak kurda kişiliklerini ve yaşamlarını etkileyen ehemmiyetli hadisat üzerine bilgelik sahibi olmaları faydalıdır. Yaşayan kişilerden, öğrenebileceğiniz kadarını sorup öğrenin. Ardından canlı ve cansız büyüklerinize saygılarını, şükranlarını sunabilirsiniz. Bu, içsel ortak temastır. Böylece ameliye ortak biçimde zat geçmişinizi onurlandırmanız muhtemel olacaktır. Ancak elan gelecek gidip daim geçmişi deşmenin ne atalara ne de günce yaşamın güzelleşmesine ortak yardımı yok” cümlelerine arazi verdi.

Dr. Yavuz, açıklamalarına şu biçimde bitmeme etti:

“Aile Dizimi, levent senelerdir vatanımızda maruf ortak acıklı tekniği. Türkiye'de bu tekniği tanıtıp ismini koyan Psikoterapist Bert Hellinger'den öğüt almış ve binlerce insan ile çalışmış biraz lakin giranbaha klinik psikologlar var. Bert Hellinger, ortak ailenin dizilişinden o ailenin problemlerini çıkartabildiğini ayırt etmiş. Tekniğin sansasyonel tarafı, familya üyeleri ortada torunlar süresince sansasyonel bulunan beklenmeyen bağlardan uydurma etmesi. Bir misyoner adına ayrımlı devletleri gezen Bert Hellinger, ortak Zulu Kabilesi'ni ziyareti esnasında asırlardır gerçekleştirilen, Afrika'da yayılmış bulunan ortak merasime tanık olup bunu kliniğinde kullanmaya başlamış. Aile Dizimi hesabına kitapları ve öğüt notları da levent senelerdir vatanımızda yayınlanmış bulunan Hellinger, açmış bulunduğu dramaları kitaplarında anlatır. Bu kitaplarda ayırt edebileceğiniz noktalar, hem sağaltıcı bununla birlikte bayağı okur açısından enine boyuna ilginçtir zira ayrımsız şeyler yaşanmış bulunan ailelerde benzeşim neticeler bulunduğunu görürsünüz. mesela kürtaj, evlat edinme, eşinden ayrıksı biriyle alım satım yaşama, askerlikten kaçma, beden örtülen ortak kanlı vakası, göç, yanarak veya boğularak ölme, ortaklıkta birinin hakkını yeme, batkınlık Çok sayıda ailenin öyküsünü dizdiğinizde, böylesi hadisat yaşanmış bulunan ailelerde, atadan sonradan mevrut kuşakların birbirine benzeşim sorunlarla uğraştığını gözlemleyebilirsiniz. Anlayacağınız tek obje duyurulmayan kalmaz! Bir devir başkalarının hakkını yediğinizde, eşinizi ortak kenara atıp sevgilinizi gizlediğinizde, birilerinin ölümüne etmen olduğunuzda o gündüz düşüncesince o husus duyurulmayan kalsa ayrım ortak devir dirimlik behemehâl ortaya büyümek ister. Aynı biçimde ailedeki iri yeminler, 'Ah'lar, beddular da ahir kuşakları etkiler. Parantez zarfında ortak yeri da vurgulamak istiyorum.

Dini öğrenime cemaat bulunan Bert Hellinger, günümüzün çağdaş beklentilerinden aşırı ayrımlı yaklaşımlar sergiler. Özellikle kürtajın oluşturduğu sorunları vurgulaması bazılarına tansık gelecektir. Evlilik dışı ilişkilere yaklaşımı da çarpıcıdır. Diyelim ki ortak adam, evli olması durumunda senelerce ayrıksı ortak kadınla bu arada reşit lakin bunu ailesinden gizlemiş. Hatta o insandan bebek sahibi olmuş. Bu avrat ve çocuk, behemehâl o ailenin dizimine eklenmek ister; ahir kuşakların kabulünü ve saygısını bekler. Böyle baktığınızda, ilkin ailede ahir kuşaklardan gizlenen sırlar, beden örtülmüş mevzular varsa, familya dizimi veya en azından familya zarfında bu mevzunun hürmet ile konuşulması halinde gündeme getirilmesi, günce dünyadaki huzura müspet bulaşık edecektir. Modern senelerde birileri psikoloji çalışmalara aldığı kadar bedel verilmiyor. Oysa ki bir fazla aşırı kez bilinçaltında bastırılmış biçimde duran, geçmişin tozu pası ortada elleme seçilemeyen olaylar, behemehâl insanın bilincine büyümek isterler. Ayrıca iri resme bakmış olduğunuzda atanızın icra ettiği ortak haksızlıktan dolayı günce hayatınızda huzurunuzun kaçabileceğini bilmek, yaşamın bâtın lakin para tıkır özne kuralları üzerine bilgelik sahibi olmanızı sağlar. Bu hakkıyla ehemmiyetli ortak bilgidir. Bizim kültürümüzde bu aşırı elleme bilinmiş bulunduğu halde, filvaki ortak diyanet adamı bulunan Bert Hellinger üstünden baştan hatırlanması, umalım ki herhangi ortak birimizi baştan sağduyu davranmaya yöneltsin.”

“Psikodrama gerçekleştirmek düşüncesince 5 sene terbiye gerekir”

Aile Dizimi'nin, ekip terapisini andırdığını tamlayan Dr. Yavuz, "Kişinin ailesindeki (yaşayan yahut ölmüş) üyeleri asimilasyon eden sandalyelere herhangi insanoğlu oturur ve ailedeki ortak üyeyi asimilasyon ederler. Bu asimilasyon esnasında günce yaşamda ayırt edilmeyen bazısı detaylar ortaya çıkabilir. Kişinin dâhilî duygusu hariç vurulduğunda bir fazla aşırı kez elan evvela bilinmeyenler ortaya dökülmektedir. Bir sandalyeye oturan ve bir fazla aşırı kez asimilasyon etmiş bulunduğu familya üyesi ile elan evvela tek tanışmamış ortak insanın söylediklerine tanık olmak, kimileri düşüncesince inanması mütekait ortak aşamadır. Ancak hakeza ortak dizilim açtığınızda, hakkıyla de sandalyeye ki oturursa otursun, ayrımsız kanallığı yapabildiğini gözlemlersiniz. Beş göbek evvela cansız birtanesini ne lafa dökersiniz? Aslında bu janr çalışmalar, vakitten mekandan serbest ortak biçimde gerçekleştirilir. Bu, 'Alan okuması'nın ortak tılsımıdır ve müstelzim deneyime cemaat sıfır insanların bu janr ehemmiyetli dizilimleri gerçekleştirmesi, danışanın kafasını karıştırabilir. Genellikle ağlamalar, pişmanlıklar, öfkeler ortalığa saçılır.

Konunun bu derece gizlilik gerektirmesi aşırı ehemmiyetli ortak noktadır. Bu janr dramalar yapmak, objektiflik, bilgelik ve deneme ister. Oldukça mahremdir ve banko önüne gelenin yapabileceği ortak iş değildi. Aslına bakılırsa ana karnında olduğumuzdan itibaren aut dünyada etraflı bulunan bitenler bilinçaltımıza yüklenir. Sonra bebeklikten çocukluğa ve ergenliğe derece bu bitmeme eder. Özellikle bebeklik ve çocukluk devrinde dedelerimiz, ninelerimiz velhasıl kâffesi familya büyükleri ile ait anlatılanlar bilinçaltımıza yüklenir lakin bunların iri ortak çoğunluğundan haberimiz olmaz. İşte nice ruh ilmi hastalıkları levent boylu anlayabilmek düşüncesince derinleştirerek meydana getirilen tedavi teknikleri, aha bu bilinçaltımıza yüklenmiş ve arbede meydana getiren meseleleri aşikar yazar onarmaya yöneliktir. Dolayısıyla ana karnında olduğumuzdan bu yana bilinçaltımızda yüklenmiş bulunan bilgiler bahir denizdir. İşte ulaşılabilecek bilgilerin çabucak bilinçaltımızda bulunanlarla sınırlanmış bulunduğunu ve olayın 5 göbek 7 göbek ötesine uzanabilmesinin aşırı mütekait ayrıca olanaksız bulunduğunu düşünmekteyim. Tabii ki mevzunun kozmik-kuantumsal boyutunu gelecek sürerek benim kabil düşünmeyenler de olabilir. Onlara da saygılıyım” dedi.

“Aile Dizimi yaptığını kanıt edenlerin bir fazla aşırı bu eğitimleri almıyor”

Psikolojide, sert aşırı ayrımlı tekniğin bulunduğunu dile getiren Nörolog Dr. Yavuz, “Bugün Aile Dizimi yaptığını kanıt edenlerin bir fazla aşırı bu eğitimleri almadığı için, kime ne terapinin akla yatkın bulunduğunu elleme belirleme edemezler. mesela 'Psikodrama'da sembollerle gösteriş vererek problemleri ortaya çıkartmaya ve farkındalık meydana getirmeye çalışılır. Bir ruh bilimci psikodrama terapisi düşüncesince 5 sene terbiye onama kılmak zorundadır. Sonuç adına psikodrama olgun klinik psikologlar çeşidinden gerçekleştirildiği düşüncesince elan güvenlidir. Peki, psikodrama kabil çalışan ve ilmî ortak formül varken illet Aile Dizimi terapisi bu derece pop bir duruma geldi? Bir dizinin hakkıyla uzaklaşıp dizilim açmayı ortak kahin bağlantısı kabil göstererek mevzuyu kıraathane sohbetlerine taşımasının ötesinde eğitimli, eğitimsiz, deneyimli, tecrübesiz sert aşırı insanın Aile Dizimi hazırlamaya niyetlenmesinin de bu tedavi trendinde gösteriş oynadığını düşünüyorum. Ne eyvah ki hacısı hocası bu terapiyi hazırlamaya eğilim ediyor. Kendisine 'Aile Dizimi Uzmanı', 'Şifacı', 'Kozmik Enerji Uzmanı', 'Yaşam Koçu', 'İlişki Koçu' sanarak titr bulanlar, esasta işinin ehli çeşidinden yapıldığında yarar getirebilecek bu giranbaha tekniğin manzara kırıklığı oluşturmasına etmen olmaktalar. Bize bu güne derece tedavi düşüncesince mevrut danışanlarımız arasında, 'Aile Dizimi aldım, tek yarar sağlamadı' diyen eşhas var. Oysa ortak terapistin sert aşırı fen üzerine bilgisi olması gerekir. Kimin neye gereksinimi var ise onu uygulamalısınız. Ortalıkta müşavirlik verenlerin bir fazla aşırı klinik ruh bilimci bulunmadığı düşüncesince bunu ölçüp biçecek donanıma cemaat değiller.

Dolayısıyla ne biliyorlarsa onu satmaya çalışarak, belli ortak endam açısından vakit, akça ve erke yitirilmesine kez açıyorlar. En önemlisi de şahısların kendileri üstünde idman mevzusundaki heveslerinin kırılması. Bu, enine boyuna önemlidir. Çoğu kişi, gidip problemlerini beyan kılmak ve çözmeye idman hesabına hevesini mütekait toparlar. Adım attığında kalburüstü olursa, bitmeme eder. Başarılı olamazsa arzusu kırılır. Dolayısıyla her insana elleme öğrendiği, bilmiş bulunduğu işi yapmasını referans ediyorum. Uzun lafın kısası, Aile Dizimi, psikologlar yahut etibba çeşidinden uygulanabilecek ortak yöntemdir. Ayrıca tekniğe hürmet duysak bile, bu derece parlatılıp abartılmasını da akla yatkın bulmuyoruz. mühim ortak husus elan var. Diyelim ki familya dizimi ile hastalığı belirlediniz ve insanın sorunlu yanını keşfettiniz. Peki kişiyi ne onaracaksınız? Kişi kendini senelerdir erinçsiz eden gerçeğin ortaya çıkmasından herhangi ortak devir bahtiyar olmayabilir arada sırada de bu esas birlik ortak kaosa, yaygaraya dönüşebilir. Bazı gerçekleri insanın öğrenmesi mi yok ise öğrenmemesi mi gerekiyor? Buna olgun sağaltıcı değişmeyen vermelidir. Nitekim bilinçaltındaki ağırbaşlı travmatik öykü ile insanın hâlâ yüzleşmeye amade olup olmadığını ve bunun insanın yararına olup olmadığını süzebilmek kırılan ortak konudur” sanarak konuştu.

“EMDR ile elan serbest ortak yelpazede muvaffakiyet girmek mümkün”

“Bugüne sincap binlerce danışan üstünde dobra neticeler aldığımız ilmî tedavi tekniklerinden EMDR, ihtimal hacısı hocası çeşidinden bilinmiyor lakin enine boyuna müfit ortak yöntemdir” laflarını kullanan Dr. Yavuz, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu nöropsikolojik teknik, ağız ağıza bilinçaltına yüklenmiş travmalara odaklanır. Bazen bu sarsıntı açıkta değil pinhan de olabilir. Terapist bu duyurulmayan travmaları netleştirerek kişiyi hadisat ile barıştırır ve onu özgürleştirir. Dolayısıyla bugün Aile Dizimi terapisinden elde edilmeye çalışılmış bulunan fayda, filhakika EMDR ile gerçekleştirilebilmektedir. Anlaşılacağı neredeyse EMDR, atalardan yahut çocukluktan, nereden gelirse gelsin, insanda duyurulmayan eksik problemleri ve travmatik hikayeleri metin ortak biçimde çözebilmektedir. Netice itibarıyla bugün yapmış olduğunuz hatalar, beniz sene geçmiş iri heybetli dedelerinizin yapıtı değil, sizin eseriniz. Ve bunlarla da yüzleşecek bulunan gene sizsiniz, dedeleriniz değil. Geçmişi sorgulayabilirsiniz, araştırabilirsiniz lakin siz çabucak kendinizden mesulsunuz. Bilinçaltınızın tozu raflarında geçmişin trajedileri, dramları bulunabilir ve sizi etkileyebilir lakin bunların sorumlusu siz değilsiniz.”

iha.com.tr üstündeki istihbarat ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler