USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Diyabet hastalığı toplum sağlığını tehdit ediyor'

Diyabet hastalığının toplum sağlığı düşüncesince ehemmiyetli müşterek tehdit olduğuna aksan özne Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Esra Nur Ademoğlu Dilekçi, '' Diyabet hastaları bu hastalıkla hayat boyu yaşam sürmeyi ve onu arama etmeyi öğrenmelidir. Sağlıklı beslenmek, de

'Diyabet hastalığı toplum sağlığını tehdit ediyor'
14-11-2022 17:14

Tüm dünyada bulunduğu kabil devletimizde de şeker hastalığı hastalığı hastalığının görülme payı gün günden artıyor. Medicana Kadıköy Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Esra Nur Ademoğlu Dilekçi diyabetin çocuklardan yetişkinlere toplum sağlığını ehemmiyetli seviyede etkilediğine nazarıitibar çekerek açıklamalarda bulundu.

Diyabet çeşitleri

Diyabet hastalığını, ''Diyabet içki şekeri yüksekliği ile revan vakayiname ortak hastalıktır'' biçiminde tanımlayan Doç. Dr. Esra Nur Ademoğlu Dilekçi, hastalığa ilişik şu detayları verdi: ''Diyabet insülin hormonunun yetersizliğinden yahut etkisizliğinden meydana gelen metabolik ortak hastalıktır. İnsülin hormonu şekeri kandan hücrelere geçirmek ve yerleştirmekle vazifeli ortak hormondur. Başlıca 2 yüz şeker hastalığı hastalığı vardır. Tip 1 diyabette bedenin meydana getirdiği antikorlar pankreas hücrelerine saldırır ve insülin salgılayan hücreleri bozma eder. Bu halde pankreas yeteri denli insülin salgılayamaz. Tüm diyabetli hastaların kısaca adına yüzdelik 10'u yüz 1 şeker hastalığı hastasıdır. Tip 2 şeker hastalığı hastalığı hastalığında ise pankreas ziyadesiyle insülin salgıladığı biçimde salgılanan insülin hücreler üstünde ağırlık edemez ve içki şekeri yükselir. Burada çarpıcı mekanizması insülin direncidir. Bunların haricinde prediyabet kavramından da konuşmak gerekirse, prediyabette içki şekeri ortak şeker hastalığı hastası denli erdemli olmasa da normalden erdemli seyreder. Prediyabet hastalarının şeker hastalığı hastalığı hastası olma riski dimdik popülasyona mucibince artmıştır. Gestasyonel şeker hastalığı hastalığı (gebe diyabeti) ise gebeliğin başta 24. haftasından itibaren gelişen ve nesil kordonundan salgılanan hormonların etkisiyle oluşan insülin direnci kararı ortaya çıkar.''

Diyabet belirtileri

Diyabette en yoğun tanıdık belirtilere yer veren Doç. Dr. Dilekçi, ''Tüm şeker hastalığı hastalığı türlerinde en yoğun tanıdık belirtiler baş döndürücü yoğun su içme, yoğun idrara çıkma, dudak kuruluğu, baş döndürücü aşındırmak yeme, acele yorulma, ayaklarda yanma, uyuşma, karıncalanma ve iyileşmeyen yaralardır. Diyabet beylerde eşeysel isteğin azalmasına, başarım düşmesine ve kemikleşme sorunlarına de defa açabilir'' dedi.

Diyabet düşüncesince riziko faktörleri

Diyabet düşüncesince riziko faktörlerini tamlayan Doç. Dr. Dilekçi, ''Tip 1 şeker hastalığı hastalığı çoğu kez çocuklarda ve ergenlerde görülür. Tip 2 şeker hastalığı hastalığı ise şimdi gelecek yaşlarda ortaya yarar ve ağır bireylerde görülür. Tip 2 diyabette kalıtım bilimi alışkanlık uydurma konusudur. Tip 2 şeker hastalığı hastalığı hastalarında içki şekeri yüksekliği haricinde erdemli kolesterin ve hipertansiyon yoğun tanıdık durumlardır. Gebelik diyabeti nâkil bireylerin ileriki hayatlarında yüz 2 diyabete yakalanma riski artar. Özellikle kontrolsüz şeker hastalığı hastalığı vücutta sert baş döndürücü hasar oluşabilir. Kalp-damar hastalıkları, nöropati (sinir tutulumu) böbrek fonksiyonlarında bozulma, müşahede kaybı, sem kaybı, ayaklarda iyileşmeyen yaralar, bakteri ve mantar hastalığı hastalığı enfeksiyonlarında çoğalma ve çöküntü en yoğun tanıdık komplikasyonlar arasında. Gebelik diyabetinin komplikasyonları ortada ise er doğum, şişman bebek, bebekte düşüt içki şekeri ve sarılık, geberik mevlit sayılabilir'' biçiminde konuştu.

Diyabet hastalığının tedavisi ne yapılır?

Hastalığın tedavisi düşüncesince Doç. Dr. Dilekçi, şu açıklamaları yaptı: ''Tüm şeker hastalığı hastalığı tiplerinde bulunduğu kabil yüz 1 diyabette de tedavide kesinlikle topu topu hastalara hayat seçimi değişimleri önerilmelidir. Bu kapsamda tıbbi tagaddi tedavisi ve alıştırma programı oluşturulmalıdır. Bununla beraberce topu topu yüz 1 şeker hastalığı hastalığı hastalarında insülin tedavisi başlanmalıdır. Tedavide kısa, mutedil yahut derinliğine çarpıcı insülin preparatları kullanılmaktadır. Tip 2 şeker hastalığı hastalığı hastalarında arada sırada derneşik ortak tagaddi ve alıştırma programı ile içki şekeri kontrolü sağlanabilir. Bu biçimde içki şekeri kontrolünün sağlanamadığı hastalarda ağızdan kullanılabilen sert baş döndürücü antidiyabetik (oral antidiyabetik) yarar defa bulunmaktadır. Oral antidiyabetiklerle içki şekeri kontrolünün sağlanamadığı yüz 2 şeker hastalığı hastalığı hastalarında lüzumlu hallerde insülin tedavisi başlanabilir. Kilo hasretmek hastalığın kontrolünde baş döndürücü çarpıcı olmaktadır.''

Son adına diyabetli hastaların nazarıitibar etmesi müstelzim kurallara aksan işleyen Doç. Dr. Dilekçi, ''Diyabet hastaları bu hastalıkla ömür boyu yaşam sürmeyi ve onu arama etmeyi öğrenmelidir. Sağlıklı beslenmek, derneşik alıştırma yapmak, ülküsel kiloda olmak, esenlik kontrollerinin derneşik yapılması nazarıitibar edilmesi müstelzim gerçek mevzular arasındadır'' sanarak konuştu.

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze biçiminde yayınlanmaktadır. Haberin video, foto ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler