USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Diş estetiğinde güzel görüntü kadar dişin fonksiyonu da önemsenmelidir'

Dr. Dt. Melih Şengül, "Diş estetiğinde dört başı mamur ve güzel görüntü kadar dişin fonksiyonu da önemsenmelidir. Fonksiyonellik önemsenmeden meydana getirilen bedii müdahaleler hastalanmış memnuniyetiyle sonuçlanmaz" dedi.

'Diş estetiğinde güzel görüntü kadar dişin fonksiyonu da önemsenmelidir'
26-01-2023 20:06

Son zamanlarda diş estetiği, hande dizaynı aşırı konuşulan mevzular ortada arazi alıyor. Ortodonti tedavisinden, implant ve protezlere kadar kem dişlerin giderilmesi ve dişlerin güzel duyu görünerek gülüşün baştan tasarlanması düşüncesince sağlam aşırı teşebbüste bulunuluyor. Diş estetiği planlanırken dişin fonksiyonelliği ve dudak sağlığına uyanıklık çekici İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Dt. Melih Şengül, husus kendince açıklamalarda bulundu. Dr. Dt. Melih Şengül, "Diş estetiğinde dört başı mamur ve güzel görüntü kadar dişin fonksiyonu da önemsenmelidir. Fonksiyonellik önemsenmeden meydana getirilen güzel duyu müdahaleler parasız memnuniyetiyle sonuçlanmaz" dedi.

"Diş estetiği yaptırılacaksa rüçhan adına fonksiyonel boyut değerlendirilmelidir"
Diş estetiğinde fonksiyonelliğe uyanıklık çekici Dr. Dt. Şengül, “Kişilerin dişlerinde ve çenelerinde kapanma problemi, mavra ekleminden nağme gelmesi, çiğneme, yutkunma problemleri yaşaması, diş sıkma, gıcırdatma üzere problemlerin varlığı yerinde diş estetiği yaptırılacaksa rüçhan adına fonksiyonel adına mavra kapanışı, çiğneme kasları ve çiğneme sisteminin tamamı unsurları değerlendirilmelidir. Bu kıymetlendirme düşünülmeden yapılacak güzel duyu müdahaleler bazısı hallerde dişlerin esas işi bulunan çiğneme fonksiyonunu henüz da kötüleştirebilir. Bu durum, nice semptomların meydana gelmesine ve tedavisi henüz zorlaşan neticelere etken olabildiği üzere yapılacak güzel duyu müdahalenin de ömrünün endamsız bulunmasına illet olabilmektedir" halinde konuştu.

"Varoluş nedenini adına getiremeyen on paralık birlikte obje güzel duyu adına nitelendirilemez"
“Filozof Immanuel Kant'ın ‘Varoluş nedenini adına getiremeyen on paralık birlikte obje güzel duyu adına nitelendirilemez' lafı esasta dişçilik düşüncesince aşırı önemlidir” diyen Dr. Dt. Şengül, dişlerin güzel duyu vizyon kaygısının çiğneme fonksiyonunun önüne geçmemesi icap ettiğinin de altını çizdi. Dr. Dt. Şengül, “Estetik vizyon işlevsellik değerlendirilmeden iyileştirilemez. Estetik buyurmak hoppadak güzel sâdır değil, esas fonksiyonunu adına getirirken güzel olan; esasta güzel değil, güzel bulunan demektir. Her güzel görünene güzel diyemeyiz. Ancak fonksiyonel doğrusu metin ve güzel bulunan elhak saf adına da güzel görünecektir. Dişlerin esas fonksiyonu önemsenmeden meydana getirilen güzel duyu müdahaleler mavra mafsal kapanma sorunları yaşanmasına, nağme değişikliğine, görüşme ve çiğneme sorunlarına, çeneden nağme gelmesine kez açabilir. Diş estetiği yaptırırken dişin fonksiyonları da boşlama edilmemelidir. Aksi vaziyette güzel sâdır ancak esas işi bulunan çiğnemeyi adına getiremeyen dişler ortaya çıkar. Bu memnuniyetsizlik güzel duyu müdahalenin ömrünün de endamsız bulunmasına kez açar. Burada güzel duyu mi fonksiyonellik mi ikilemini yaşamadan değme ikisinin de gerçekleşebileceği unutulmamalıdır” niteleyerek konuştu.

"Beklentiyi akla yatkın tespit etmek önemlidir"
Dr. Dt. Şengül, laflarını şöyleki tamamladı: "Ağız diş sağlığında hastanın beklentisini akla yatkın belirlemesi ve anlatım etmesi önemlidir. Hasta hoppadak eksiksiz, parafin ve bembeyaz dişler, güzel birlikte hande değil; ayrımsız sürede akla yatkın kapanan, mafsal rahatsızlığı, baş-boyun ağrısı, kulak veya postür problemleri üzere semptomlara kez açmayacak birlikte karışma istemelidir. Bu mevzuda parasız ve hekim farkındalığı önemlidir. Tedavi başında parasız vaziyetini anlatırken bu beklentisini de anlatım etmelidir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler