USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Depremzedelere ilk müdahale nasıl olmalı

Bir milyon insandan çok yurttaşı aracısız etkileyen dü şişman depremde enkazdan çıkarılan ve hala çıkarılmayı gözleyen depremzedeler düşüncesince uygulanacak ilk yardımın dirimsel ciddiyete eş bulunduğu kail Öğr. Gör. umut Yaşar Kamacı, “Panik yapmayın, dalgınlık dep

Depremzedelere ilk müdahale nasıl olmalı
08-02-2023 10:09
Türkiye'nin 10 ilini vuran ve akıbet zamanların en yıkmacı depremlerinden bir tanesi bulunan Kahramanmaraş depreminde iklim yegâne canevi oldu. Enkazdan doğacak dobra duyum düşüncesince ümitli bekleyiş sürerken, uzmanlar molozlar arasından çıkarılan depremzedelere uygulanacak ilk yardımın dirimlik ehemmiyet taşıdığına nazarıitibar çekti. Enkaz altından çıkarılan depremzedeler düşüncesince ilk önce ürkü olunmaması gerektiği dair uyarılarda mevcut İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. umut Yaşar Kamacı, “Şok halini engel olmak düşüncesince ilk önce ısı ve nakit kaybını önlemek, namzet yazışma sağlayarak bilincin açıkça tutulması gerekiyor” dedi.

İlk müdahale nasıl olmalı

Depremzedeye uygulanacak ilk iane müdahalesinin nasıl olması icap ettiğini özetleyen Kamacı, “Çevre güvenliği sağlandığında depremzedemizi kaba müşterek zemine yatırmamız gerekiyor. Sonrasında ise iklim yolu açıklığı, teneffüs ve dolaşımını arama etmemiz lazım. Ağız içerisine göre ağızda rastgele müşterek beden var ise çıkartılmalı. Göğsünün havalanıp, havalanmadığına bakarak, dem alıp verdiğini görebiliriz. Dolaşımını da dü inç sebebiyle şah damarından nabzına göre anlayabiliriz” sanarak konuştu.

“Dikkatsizlik depremzedeyi damla edebilir”

Depremzedenin enkazdan çıkarıldıktan sonradan ilk evrede başta kaba müşterek zemine yatırılması gerektiği dair uyarıcı Kamacı, “Sert zeminde yatırılmasının nedeni sulp yaralanmalarında depremzedenin sulp hareketini kısıtlamaktır. Deprem üzere tabii afetlerde yaralanma ve ezilme aşırı müşterek tomar görülüyor. Bu ezilme travmaları ve sulp yaralanmaları sonucunda damla vaziyeti yaşanmaması düşüncesince depremzedenin kaba zeminde yatırılması gerekiyor. Boyunluk leffetmek şart. Boyunluk yok ise şayet kafayı tetik müşterek şeklide dengede avlamak gerekiyor” halinde konuştu.

Sıvı ve ısı yitirilmesine dikkat

Enkaz altında artan vatandaşlarda tanıdık ilk probleminin nakit ve ısı kaybı bulunduğunu kail Kamacı, nasıl müşterek infaz yapılması gerektiği dair şu ifadelerde bulundu:
“Enkaz altında artan yurttaşlar uzun uzun müşterek müddet gıda alamadılar ve iklim aşırı soğuk. Sıvı ve ısı kaybını önleyebilmemiz namına çökme altında ulaşabildiğimiz depremzedelerimize su ve battaniye yardımıyla nakit ve ısı kaybını o enstantane oldukça dengelemeye çalışmalıyız. Sıvı kaybı böbrek fonksiyonlarının yetersizliğine bozukluk olur. Böbrek fonksiyonlarının yetersizliği ise hastanın depremden sonradan uzun uzun müşterek müddet wcye çıkamaması üzere (anüri) mesail meydana getirebilir. Bu bakımdan ısı ve nakit kayıplarını karşılamak aşırı önemli” ifadelerinde bulundu.

Donmaya erinç yapılacak ilk yardım

Hipotermik ve hipovolemik hayret vaziyeti oluşmaması düşüncesince ısının aşamalı şekilde verilmesi icap ettiğini tamlayan Kamacı, “Battaniye ile ısıyı sağlayarak, et ısısını dengelemek gerekiyor. Isıyı dengede tutmanın hedefi dolaşımın etkinliğini sağlayarak iç organların dokunca görmesini engel olmak içindir. Depremzedenin bilincini açıkça avlamak düşüncesince ise daim yazışma kurulmalı. Şok halini atlatıp, hastanın bilincini arama eylemek gerekiyor. İletişim kurarak uyaranlar maruz hastanın hayret halini engellemeliyiz” halinde konuştu.

Kanamalara yapılacak ilk yardım

“Aktif kanamanın oluştuğu yere tampon uygulanmalı” diyen Kamacı, “Deprem bölgelerinde makul muktezi malzemeleri anımsamak ve infaz gerçekleştirmek ağır fakat tümsekli üzere malzemelerle örgen bağlanarak, kanayan bölgenin koku akışı durdurulabilir. Burada maksat ilk yardımdır ve koku akışını durduracak şeylerle tampon yapılması ilk evrede makul olacaktır. Depremde en aşırı tanıdık hallerden bir tanesi de örgen kopmalarıdır. Kopan uzuvlar itici ve akışmaz kalabileceği parlak kaplarla korunum edilerek taşınmalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler