USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Covid-19'un öğrencilerde öğrenme kaybına neden bulunduğu belirlendi

Türk akademisyenler çeşidinden meydana getirilen araştırı kararında Covid-19'un öğrencilerin kıraat becerilerini menfi yönde etkilediği ortaya koydu. Akademisyenlerin bu emek vermesi İngiltere'de mevcut dünyaca adlı sanlı bilgelik dergilerinde yayımlandı.

Covid-19'un öğrencilerde öğrenme kaybına neden bulunduğu belirlendi
14-06-2022 10:04

Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi tedrisat üyeleri Doç. Dr. Kerem Coşkun ve Dr. Cihan Kara, bitirdikleri incelemede kararında Covid-19'un öğrencilerin pedagoji bilimi hayatlarını negatif etkiledikleri kararına vardılar. Projelerinin ilmî raporları yayımlanınca dünyanın en erdemli el faktörüne sahip, sadece en fevk dozaj ilmî çalışmaların yayımlanabildiği Nature mecmua grubunda yayınlanması ikrar gördü.

Ayrıca pandemi döneminin beşinci sınıf evlatlarının riyazi hatır becerilerine bulunan negatif etkilerini ortaya koyan müşterek öbür araştırı ise dünyanın en güzel dördüncü üniversitesi seçilen, İngiltere'nin en etkili üniversitelerinden University College London (Londra Üniversitesi Akademisi)'ın London Review of Education dergisinde yayına ikrar edildi.

Artvinli akademisyenler, henüz evvela de evlatların ahlaki kimliklerini önceki defa ilmî müşterek testle ölçmeleri fen dünyasının dikkatini çekmişti. Projenin devamında ise pandemi önceleri ve sırasında Türkiye'nin ayrımlı bölgelerinden 1379 beşinci sınıf talebesi ve veliden data toplayarak, beşinci sınıf öğrencilerinin riyazi hatır becerilerinin oluşumdaki öğrenme kayıplarını belirleme ettiler. Her dü araştırmanın uyanıklık çekici eş bulguları öğrenme kaybının tamamı içtimai katmanlarda yaşandığını ortaya koyuyor.

Öğrencilerin pandemide öğrenme kaybı yaşadığını belirleme etti

Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi tedrisat üyeleri Doç. Dr. Kerem Coşkun mevzuyla ilgilendiren icra ettiği açıklamada, “Bu plan ahlaki kimlik, bilimsel nitelikli başarılar, hesap becerileri, ahenk farkındalığı becerileri kabil türlü ilmî beceriler dizesini ölçmeyi amaçlıyor. Türk pedagoji bilimi politikalarına taraf vermeyi amaçlayan plan düşüncesince Milli Eğitim bakanlığından lüzumlu müsaade aldık ve projemizi uygulamaya başladık. 13 Mart 2020'de ilkokullar kapanmış oldu ayrıca tığ üniversiteden öğrencilerimizi de havale etmek durumunda kaldık. Dolayısıyla tığ pandemi önceleri verileri elde etmiştik. Bir de pandemi sonrasındaki verileri elde ettik. Biz burada öğretmenlere online yönlerle ulaştık, bilgelik teknolojilerini kullandık öğrencilerin ahenk farkındalığı ve hesap becerilerini ölçen müşterek cenah film film testlere naşir tuttuk. Yapmış olduğumuz analizlerde harekât vasıtalık tesiri kabil fevk dozaj sayımlama analizler ile gördük ki, Covid-19 dolayısıyla okulların mestur kalmasının öğrencilerin bağnaz ahenk farkındalığı şu demek oluyor ki okuduğunu kavrama becerisinin asliye müşterek birleşeni bulunan ahenk farkındalığı becerilerinde müşterek tedenni olduğunu, müşterek öğrenme kaybı bulunduğunu belirleme ettik" dedi.

“Yüz yüze eğitimin katiyen engin eğitimle yanıt karşılaştırma ikrar edilemez”

Çalışmalarını İngilizce kendisine raporladıklarını kaydeden Coşkun "Dünyanın en etkili fen dergilerinden bir tanesi bulunan Nature dergisinde 30 Mayıs 2022 senesinde ikrar edildi. Çok kavi müşterek editörüyle proses 4 ayrımlı fevk dozaj kişilerinden hakemlikler kararında yayına ikrar edildi. Bu çalışmada tığ şurası gözlemledik sınıflarda meydana gelen öğrenci hoca etkileşimine dayalı beniz yüze eğitimin katiyen engin eğitimle yanıt karşılaştırma ikrar edilemez" diyerek konuştu.

“Özelikle hesap eğitimde azalış belirleme ettik”

Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi tedrisat üyeleri Dr. Cihan Kara ise “Türkiye'nin ayrımlı bölgelerinden bin 379 öğrenci ve ailelerinden elde ettiğimiz verilerde ilkin hesap doğası sebebi ile engin pedagoji bilimi evlatların başarılarında riyazi becerilerinde azalış belirleme ettik. Yeni testler, gene ölçekler geliştirdik. Anne, ata ve öğrenci ve hoca etkileşim ölçeği geliştirdik. Matematik maharet testimizde 10 istifham var. Bunlar hoşnutluk gereğince fark gösteriyor. Biz bu soruları beşinci sınıf müfredatından aldık. Yaş içinde evlatların neler bilmesi gerekiyor buna ilişkin kendisine sorular geliştirdik. Bu sorular sonucu görebildiğimiz kadarıyla pandemi önceleri grubun 10 soruda 8 akla yatkın averaja sahip. Pandemi sonrası ise engin pedagoji bilimi meydan evlatların averajına baktığımız devir bu 7'ye düştüğünü gördük. Sınıf seviyesi arttıkça bu sayı farkı farkının açıldığını gözlemledik” ifadelerini kullandı.

Adem Güngör

İLGİLİ HABER
Kamboçya Sağlık Bakanlığı: Ülkede Covid-19 bitti Kamboçya Sağlık Bakanlığı: 'Ülkede Covid-19 bitti'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler