USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda solunum yolu rahatsızlıkları arttı

Kovid-19'un aceleci yayılan Omicron varyantı ve mevsimlik enfeksiyonlardaki çoğalma zımnında çocuklarda solunum yolu rahatsızlıklarında çoğalma yaşandığını tamlayan uzmanlar, okullarda aralık tatilin öne çekilmesini ve uzatılmasını önerdi.

Çocuklarda solunum yolu rahatsızlıkları arttı
05-01-2022 16:35
İstanbul

Kış mevsimiyle çocuklarda, influenza, Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV), parainfluenza, rinovirüs, metapnömovirüs, rota virüs, adenovirüs kabil enfeksiyonlarda artma yaşanıyor. Aileler de benzeri belirtilere ehil emraz zımnında Kovid-19'dan düşünce ederek acele servislere başvuruyor. Bu durum, sonuç zamanlarda çocuk acele servisleri uğrunda derinlemesine kuyruklara hastalık olmaya başladı.

Üniversite hastanelerinde bu enfeksiyonlardan kaynaklı günce çocuk hasta başvurularının 4-5 büküm arttığı, kapasiteleri hâlâ müşterek tomar bulunan mutluluk hastanelerinde ise sayının 1500-2 bini bulmuş olduğu belirtiliyor.

AA muhabiri, çocuklarda kalan viral ve gribal enfeksiyonların nedenini ve katılması müstelzim önlemleri uzmanlara sordu.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, şita aylarında rastgele sene bu mevsimde müşterek artışın gözlendiğini ancak ağustos ayında başlamış bulunan ve boşluk sonuna akıllıca maça gerçekleştirmek neredeyse bulunan müşterek artışın bahis konusu bulunduğunu belirtti.

Bunda pandeminin rolünün de aşkın müşterek tomar olduğuna dikkati çekici Çokuğraş, "Sadece Kovid-19 ve Omicron varyantı değil, influenza şu demek oluyor ki grip, antipatik mevsimde hastalık karşıcı öbür apayrı dayanıklı aşkın virüs; RSV virüsü, rinovirüsler, parainfluenza virüsler, bunların hepsinde aşkın gerçek müşterek artma var. 'Bütün solunum yolu virüsleri ele ele vermiş okullarda ufaklıklara saldırıyor' sanarak tanımlıyorum. Bu az buçuk mübalağa ancak filhakika gerçek müşterek atak altındayız." ifadelerini kullandı.

Cerrahpaşa Çocuk Kliniğinde günce hasta sayılarına yer veren Çokuğraş, "Bu mevsimde normalde acile günde 80-90 hasta başvurur ancak sonuç 1-2 haftada bu nüsha 350'lere ulaştı, ayrıca geçmeye başladı." dedi.

Çokuğraş, Kovid, influenza ve çocukta solunum yolu problemine sebep bulunan öbür virüslerin, az yahut aşkın ateş, halsizlik, koku alma organı akıntısı, öksürük, adale ağrıları kabil kuma belirtilere yol açtığını, ailelerin de bu çeşit belirtiler yayınlayan çocuklarını hastaneye götürdüklerini anlattı.

Bunun çocuk acele servislerine gerçek açıdan ağırlık bulunduğunu tamlayan Çokuğraş, "Cerrahpaşa'da 350 kesir günce olaydan bahsediyorum ancak mutluluk hastanelerinde onların sığa 1500-2 bin derece müşterek günde acile başvuran olay bulunduğunu biliyorum. Pandemi zımnında bu çeşit ahval muhtemel şeyler. Özellikle Omicron varyantının dallar ve çoluk çocuk ortada aşkın derişik ortaya çıkması ve üstüne müşterek de influenza olgularının eklenmesi, acele servis başvurularını gerçek açıdan artırdı." değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Çokuğraş, bu enfeksiyonların çocuklarda etraflı gözyaşı gruplarında görüldüğünü vurgulayarak, okullarda tahsil edilen pandemi önlemlerine karşın evlatların maske, açıklık ve hijyene yeteri derece özen edemeyebildiklerini, bu yüzdelik kreşlerde ve okullarda solunum yolu rahatsızlıkların artma gösterdiğini kaydetti.

"Bu süreci şen atlatabilmek düşüncesince sömestri tatili öne alınabilir ve 1 hafta uzatılabilir"

Prof. Dr. Çokuğraş, mevsimlik enfeksiyon nâkil evlatların ailelerine şu önerilerde bulundu:

"Solunum yolu rahatsızlığı belirtileri yayınlayan evlatların okula gönderilmemesi gerekir. Kovid-19'u fark kılmak düşüncesince kimi testlerin yapılması geçişsiz ki bu evlatların izole edilmesi şart. Küçük gözyaşı gruplarında Kovid-19 ferah belirtilerle geçiyor, influenza hâlâ gerçek belirtiler gösterebiliyor. Hastalığa ne virüsün hastalık olduğuna ilişkin kazanmak neredeyse kimi ayrımlı otama şekilleri söylenebilir ancak umumi adına virüslerde antibiyotik kullanmıyoruz. Daha aşkın semptomatik otama dediğimiz, biberli düşürücü, burnu damlaları kabil sade müşterek ekipman ilaçlar kullanıyoruz. Beslenmeye de aşkın özen kılmak lazım. Belki C yahut D vitamini takviyesinin yararı olabilir. Ama virüs rahatsızlıkları yalnız başına iyileşen hastalıklardır."

Bu çağda peçe takmaya özen edilmesi icap ettiğinin altını çizen Çokuğraş, ebeveynlerin hem kendilerinin aynı zamanda evlatlarının maskeyi akıllıca takmalarını sağlamaları, gizli ortamları havalandırmaları, muhtemel olduğunca gizli mekanlarda derinlemesine müddet hengâm geçirmemelerini haber mektubu etti.

Çokuğraş, bu ortamda sömestri tatillerinin az buçuk öne alınmasının akıllıca olabileceğini tabir ederek, "Okulların kapatılması değil, şu demek oluyor ki bu pandemi sürecinde yapılabilecek en sonuç obje okulların kapatılması ve yegâne başına katiyen müşterek hal değil. Ama şu süreci şuncacık hâlâ şen atlatabilmek düşüncesince ihtimal sömestri tatiline şuncacık öne kabul kılmak ve müşterek hafta hâlâ çekmek arızi hal sağlayabilir." sanarak konuştu.

Prof. Dr. Çokuğraş, enflüanza ve influenza aşısının dönemin geçmeye başladığını ancak yaşı markajcı çocukların, başta de ek rahatsızlığı bulunan riskli gruptaki evlatların Kovid-19'a huzur aşılama yaptırmalarının önemini vurguladı.

"Kovid olumsuz çıkan evlatların RSV virüs olabileceğini düşünüyoruz"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayper Somer de Kovid-19'un Omicron varyantının çatal ağız varyantına mucibince 30-40 büküm hâlâ bulaşan bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye'de 18 gözyaşı altı aşılamanın aşkın az olduğunu, 12 gözyaşı dibine da aşılama yapılmadığını, bundan dolayı aşısız bulunan evlatların da bundan en aşkın etkilenen ekipman bulunduğunu belirtti.

Omicron'un çocuklarda aşkın gerçek hastalık yapmadığını dile getiren Somer, Delta varyantı zamanına mucibince döşek sayısını azalttıklarını, Omicron'da daha koyu iş hastaları ve yaşamını yitiren olay olmadığını, haftalık tahminî 5 hastanın yatışını yaptıklarını, müşterek boşluk mütenakıs yatan hasta sayısının arttığını anlattı.

Çocuklarda bu aylarda bekledikleri virüsler olduğuna ayraç fail Somer, şunları kaydetti:

"Grip, influenza virüsü başladı. Aralık kökeninden buyana görülüyor ancak görülme sıklığı değişik artıyor. Grip haricinde RSV virüsü var. Ufak bebekleri ve 0-5 gözyaşı grubunu etkiliyor. Çok gerçek bronşit yapıyor. Kovid'den hâlâ aşkın uğraştığımız grup, bu sene bu oldu. Ağustos ayında başladı, arada az buçuk azalıyor, demincek gine görüyoruz. Bunlar aşkın gerçek seyrediyor. Ayaktan hastalarda bunlardan dayanıklı alamıyoruz ancak mahsus koku alma organı akıntısı, tıkanıklığı, öksürük, biberli bulunan evlatların müşterek kısmında bu virüs var. Yani çabucak nice hastada Kovid bakılabiliyor. 23 virüsü araştıran müşterek açık oturum mevcut ancak bunun düşüncesince hastanın durumunun gerçek olması yahut hastaneye yatması gerekiyor. Ya da en azından müşterek müşahede odamız mevcut oraya girmesi ve orada minimum 24 zaman kalması gerekiyor, kalmayanlara yapamıyoruz. Dolayısıyla çabucak Kovid testi bakılabiliyor. Kovid de olumsuz yahut zait çıkıyor. Kovid olumsuz çıkan ayakta hasta evlatların iri müşterek kısmında, RSV virüs olabileceğini düşünüyoruz."

"Bir haftada mevrut Kovid olayı derece rastgele tün ezanı öbür virüslere ilişkin hastalar geliyor"

Prof. Dr. Somer, rinovirüs ismi sunulan dumağı virüsünün de bu zamanda arttığına değinerek, "Servisimin güzeşte hafta ½ si rinovirüstü. Geri kalanın çoğunluğu da metapnömovirüstü. Bunlar aşkın hastalık yapıyorlar. Kovid mecmu 5 hasta mevcut ancak müşahede odamıza müşterek haftada mevrut Kovid olayı derece rastgele tün ezanı minimum 5-6 parça öbür virüslere ilişkin hastalar geliyor. Bunlar ferah seyredenlerde küçük müşterek nezle, antipatik algınlığı yapabilir. Ayaktan izleme ettiğimiz aşkın çocuk var. Kovidleri olumsuz çıkıyor ancak eş gine de okula göndermiyor öbür ufaklıklara bulaşmasın diye. Okula gidenler ise diğerlerine bulaştırıyor. Bir de bunun haricinde yatanlar, gerçek seyredenler, koyu bakıma düşenler bu grupta da oluyor. Yani ikisi ansızın şu anda bizim gündemimizde ancak öbür virüsler müşterek tık hâlâ hastaneye yatırıyor." değerlendirmesini yaptı.

Bir gecede baktıkları hasta sayısının alışılagelen koşullarda hafta düşüncesince 70, hafta sonu 120 bulunduğunu aktaran Somer, "Yaklaşık 2-3 aydır gözlemlediğimiz, Çapa'da günce hasta sayısı 200'e çıktı. Bunların bir çok da gerçek hastalar. Çünkü bizlere dumağı filan gelmez, onlar mutluluk hastaneleri, hususi hastanelere giderler. Bize baştan sona sevkli hasta gelir. Dolayısıyla bu 200-250 hastanın iri müşterek bölümü uygulayım müstelzim yatan hastalar oluyor. Hafta sonu 300-400'ü buluyor bu hasta sayısı. Mesela, Kanuni'de gecede 2 bin hasta bakılır." dedi.

Somer, Kovid-19'a huzur ailelerin ve yaşı markajcı evlatların aşılanması icap ettiğini belirterek, okuldaki bulaşın önlenmesi düşüncesince öğretmenlerin ve meslek mensubunun aşılanmasının önemini vurguladı.

"Ateşi bulunan evladı okula göndermeyelim"

Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şirin Güven ise şita mevsimlerinde, başta aralık, hanuman ve küçük ay aylarında çocuklarda viral ve gribal enfeksiyon artışlarının beklenilen müşterek gidişat bulunduğunu belirtti.

Güven, viral enfeksiyonlarda güzeşte sene aşkın müşterek artma yaşanmadığını zira Kovid-19 salgını zımnında okulların açıktan tahsile geçtiğini, eş üyelerinin birçoğunun da açıktan çalıştığını tabir etti.

İnfluenzadaki heyecanlı 24-48 zaman sürdüğünü aktaran Güven, influenza, Kovid, rinovirüs, rota virüs, adenovirüs kabil hastalıklardan hangisi olursa olsun heyecanlı bireyin tılsım alması, evde peçe takması, apayrı müşterek odada durması, nakit tüketmesi icap ettiğini anlattı.

Ocak ayında enflüanza vakalarının az buçuk hâlâ artacağını düşündüğünü kail Güven, şu anda rinovirüs, rota virüsü ve adenovirüs olaylarında da artma yaşandığını tabir etti.

İnfluenzalı evlatların okula gönderilmemesi icap ettiğinin altını çizen Güven, sözlerini, "Ateşi bulunan evladı okula göndermeyelim. Çünkü okula göndermezseniz, diğerlerine bulaştırmayacak. Ateş düşürücü verdikten sonra, 48 saatten müşterek tomar devam eden müşterek ateşse ve düşmüyorsa başta iri çocuklar, okula gönderilmesin. Evlerinde kalsın. Bulaş önlemleri alınsın. Gerekirse bu çocuklarda, 48 saatten derinlemesine sürüyorsa, alttaki yatan uğur boncuğu rahatsızlığı ve süreğen yatkınlığı yoksa, giriş ağrısı, giriş döndürücü kusma, nakit kaybı olmadan evlerinde de ateşleri düşürülebilir." sanarak tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler