USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çarpık ayak rahatsızlığından kurtuldu, 37 sene sonradan aklık yürümeye başladı

Erzurum'da anadan doğma çarpık ayak hastalığı dolayısıyla yürürken daima ayağı burkulan ve yere sakıt Bahadır Yılmaz'ın aklık dolaşma hayali, elektronik beyin destekli mızrap biçimlendirme yöntemiyle seneler sonraları esas oldu.

Çarpık ayak rahatsızlığından kurtuldu, 37 sene sonradan aklık yürümeye başladı
18-09-2022 16:02
Erzurum

Erzurum Büyükşehir Belediyesinde park görevlisi 3 bebek babası 37 yaşındaki Bahadır Yılmaz, anadan doğma iyi ayağındaki çarpıklığı yöneltmek düşüncesince türlü hastanelerde görmüş olduğu tedavilerden müspet son alamadı.

Kalıcı taksirat ve ati basamak hasar oluşan ayağı düşüncesince gittiği merkezlerde ayağının kesinti riski bulunmuş olduğu söylenen Yılmaz, yürürken arıza ve sukut kabilinden şikayetlerinin de artması üstüne arayışını sürdürdü.

Yılmaz, müşterek yakınının Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde deformite cerrahi dalında Dr. Öğretim Üyesi Çağatay Engin'in ehemmiyetli emekleri bulunduğunu söylemesi üstüne harekete geçti.

Başvurusu üstüne Yılmaz'a meydana getirilen araştırmalarda ayağında ağırbaşlı deformite ve ati basamak çarpıklık belirleme edildi.

Yılmaz, Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Engin ve ekibince ameliyata alındı.

Yaklaşık 2 aralık devam eden operasyonla kemiklerine kesi meydana getirilen Yılmaz'ın ayağı, elan sonradan elektronik beyin destekli ilizarov yöntemi (kemik şekillendirme) kullanılarak düzeltildi.

Ameliyat sonrası ayağındaki eğrilikler düzeltilen Yılmaz, 37 sene sonradan yere arızasız basıp tıkır tıkır ve düşmeden aşama atmaya başladı.

Doktor Öğretim Üyesi Engin, AA muhabirine, yürümede en ehemmiyetli şeyin yere arızasız biçimde basabilen müşterek ayak bulunduğunu belirtti.

Hastası Yılmaz'ın ayak tabanıyla yere arızasız basamadığı düşüncesince aklık yürüyemediğini, dizine ve kalçasına baş döndürücü ağırlık bindiğini tabir fail Engin, ayağında oluşan nasırların ise giderek iyileşmeyen yaralara benzeşme riski taşımış olduğu düşüncesince operasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Engin, ameliyatta eğmeçli ve deformasyona uğramış bulunan ayak kemiklerinden bazısı parçaları çıkartıp gene kombinezon yaptıklarını anlattı.

"Vidaları sıkıp gevşeterek ayakta düzelti sağladık"

Günümüz teknolojisini de kullanarak hastaya elektronik beyin destekli müdahalede bulunduklarını dile getiren Engin, "Bilgisayar destekli 'ilizarov' yolunu kullanıp eğriliklerde düzletme gerçekleştirdik. Sonra yöntem elde yazar bu sistemle, vidaları sıkıp gevşeterek ayakta düzelti sağladık. Sistemin verdiği reçeteye uyarınca neyi ne genişliğinde çevireceğimiz belli." dedi.

Başarılı sabık operasyonla hastanın ayak kemiğinin düzeldiğini ve maaş rutin kontroller yapılacağını tabir fail Engin, şunları kaydetti:

"Allah'a şükür hastamız şu an yere arızasız biçimde basıp yürüyor, salah süreci bitmeme ediyor. Sadece kemikler kaynayana genişliğinde ilizarov sistemini hastamızın bacağında tutmaya bitmeme edeceğiz, iyileştikten sonradan çıkaracağız. Hastamız şu an ayağını yere basıp yürüyor, bundan böyle ayağının kesilmesi ve takma kullanması bahis konusu değil."

"Ayağımı kesilmekten kurtardı, fazla mutluyum"

37 sene sonradan yaşamış olduğu mutluluğu paylaşan Yılmaz da anadan doğma ayağında biçim bozukluğu ve kasları kemiğe bağlayan liflerde kısalık bulunduğunu söyledi.

Bu vakte genişliğinde 3 kat biçim bozukluğunun düzeltilmesi düşüncesince cerrahi müdahale geçirdiğini özetleyen Yılmaz, "Gün geçtikçe şikayetlerim çoğaldı, bundan böyle günce hayatımı idame ettirememeye başladım. Yürürken ayak burkulması ve yere düşmem çoğaldı." dedi.

Yıllardır yaşamış olduğu olumsuzluğun kendisini fazla huzursuz ettiğini tabir fail Yılmaz, bu vakte genişliğinde başvurduğu hekimlerin "Önceden geçirdiğin ameliyatlar kararı ayağın iri ihtimalle kesilir." söylediğini söyledi.

Doktor Öğretim Üyesi Çağatay Engin'in güzel ameliyatıyla rahatsızlığının giderildiğini tamlayan Yılmaz, bundan böyle çocuklarıyla müreffeh aralık geçirip, iş dair da başağrısı yaşamadan yaşamını sürdürebileceğini söyledi.

Hem ayağının bununla birlikte psikolojisinin düzelmesinden duyduğu mutluluğu paylaşan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Doktorumdan Allah razı olsun, tam operasyonla ayağımı kesilmekten kurtardı, fazla mutluyum. Şu an fazla şen yürüyor, yere basıyor ve aksamadan, topallamadan hayatımı sürdürüyorum. Belki de ayağımdaki çember çıkarıldıktan sonradan koşup uçarım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler