USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bu hastalık maksimum 25-55 yaş arasındaki kadınlarda görülüyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Dede Vahedi, vakayiname müşterek hastalık bulunan romatoid artrit için ehemmiyetli bilgiler paylaştı. Dr. Hülya Vahedi, dirim boyu sürebilen hastalık bulunan romatoid artritin en aşkın kadınlarda ve 25 ila 55 yaş arasında görüldüğünü söyled

Bu hastalık maksimum 25-55 yaş arasındaki kadınlarda görülüyor
14-09-2022 19:03
Eklem romatizması hastalıkları, insanların akıntı yeteneklerini aksi etkiledikleri düşüncesince hayat standardını iri seviyede düşüren hastalıklardır. Bu açıdan iltihabi mafsal romatizması kendisine tanıdık romatoid artrit ile ait Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalından Romatoloji Uzmanı Dr. Hülya Dede Vahedi ehemmiyetli bilgiler paylaştı. “Romatoid artritli müşterek hastanın müşterek numara basamak akrabalarında, romatoid artrit görülme olasılığı normale layıkıyla on büküm şimdi fazladır” diyen Uzm. Dr. Hülya Dede Vahedi, “Bu hastalıkta HLA-DRB1 geni maksimum mesul tutulan gendir. Genetik alışkanlık bulunan kişide birtakım çevresel faktörler rahatsızlığı ortaya çıkarmada gösteriş oynar. Çevresel faktörlerden ise maksimum sigaranın ve dudak içre vakayiname diş hitit iltihabından mesul Porphyromonas gingivalis adlı bakterinin romatoid artritin ortaya çıkmasında görevi bulunduğu bilinmektedir” ifadesini kullandı.

En yoğun kadınlarda görülüyor

Uzm. Dr. Hülya Vahedi, romatoid artrit hastalığının tahminî kendisine yüzdelik 0,5 ila yüzdelik 1 sıklığında görüldüğünü söylerken, bu hastalığın en yoğun kadınlarda görüldüğünü ve en yoğun 25 - 55 yaşları arasında başladığını aktardı. Dr. Hülya Vahedi, “Romatoid artrit, bire müşterek sürede sistemik müşterek hastalık bulunduğu için, eklemlerin dışında, deri altı nodülleri, akciğer, önsezi ve gayrı birtakım organlarda da belirtiler gösterebiliyor. Hastalığın vürut semptomlarının esasi kendisine eklemlerde ve mafsal etraflarındaki tendonlarda görülüyor” dedi.

Eklem şişmesi en ehemmiyetli belirti

Hastalığın belirtileri karşı da bilgelik verici Dr. Hülya Dede Vahedi, "Eklem şişmesi ve müşterek saatten derinlemesine devam eden sabahleyin tutukluluğunun ehemmiyetli belirtilerdendir. Hastalık karakteristik kendisine el ve ayakların önemsiz eklemlerinde, el ve fut bileklerinde şişme ve konuşma korkusu kendisine başlar, bire müşterek sürede dirseklerde, omuzlarda, dizlerde ve kural eklemlerinde de giderek tutulmalar görülür" dedi.

Dr. Hülya Vahedi laflarına şöyleki bitmeme etti:

“Aylar içre toy mafsal tutulumları olmaktadır. Simetrik ekliptik ehemmiyetli müşterek bulgudur. Tipik romatoid artrit hastalarında beşten aşkın mafsal tutulmaktadır. Sabah ağrısı ve şeb ağrısı fazladır. Hareket ettikçe sabahları bulunan mafsal ağrısı ve tutukluklarda eksilme olur. Simetrik ekliptik ehemmiyetli müşterek bulgudur.”

Birden aşkın eklemde görülebilir

Bazı olaylarda romatoid artrit hastalığının çok aceleci gelişebileceğini tamlayan Dr. Vahedi, hastalığın hepsi eklemlerde ağrı, şişme ve konuşma korkusu yaptığını belirtti. Romatoid artrit hastalarının yataktan kalkamayacak genişliğinde ağrılarının ve tutukluğunun olabileceğine de yer veren Vahedi, hastalığın biricik müşterek eklemde yahut biraz eklemde ortaya çıkabileceğini belirtirken, romatoid artrit hastalığının palindromik denilen müşterek baş çeşidi bulunduğunu söyledi. Vahedi, bu cins başlangıçlarda biricik müşterek eklemde aceleci müşterek şişme bulunduğunu ve tahminî üç devir içre dudak ağıza iyileşebildiğini belirterek başkaca bu atakların aylar sonradan yeniden ayrıksı eklemde tekrarlanabileceğini söyledi.

Polimiyaljiya romatika ile karıştırılmamalı

Hastalığın gelecek yaşlarda süregelen müşterek türünün de bulunduğunu kail Dr. Vahedi, “Bu vaziyette hastalık omuzlarda ve kalçalarda gelecek derecede sabahleyin ve şeb tutukluğu ile başlar. Romatoid artrit devir kurnaz polimiyaljiya romatika adlı müşterek ayrıksı hastalıkla karıştırılabilir” uyarısı yaptı.

Zamanında tedaviye doğmak kalımlı hasarları önleyebilir

Uzm. Dr. Vahedi, romatoid artrit rahatsızlığına yakalanan insanların tanıma ve tedavisinin gecikmesi ile ellerde kuğu boynu deformitesi, çapraz deliği deformitesi ve ulnardeviasyon kabil deformasyonların görülebileceğini belirtirken, hastalığın teşhisinin esasi kendisine hastaların yakınmaları ve yoklama bulguları ile konulabileceğini söyledi. Vahedi, “Hastaların takip edeni ve birtakım laboratuvar ve radyolojik bulgularda canlandırma koymada asistan olabilir. Kesin canlandırma düşüncesince gayrı beklenen rahatsızlıkların dışlanması gerekir. Romatoid artrit hastalığının tedavisinde kortikosteroid ve hastalık seyrini muhavvil bel kemiği ilaçlar kullanılır. Hastaların mafsal ve kaslarını güçlendirici egzersizleri de derman tedavilerinin birlikte yapmaları önemlidir” ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler