USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Turan'dan 'Kovid-19'da doğacak dü hafta aşırı kritik' uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, Kovid-19'a ilişkin, "Bayramın arkası sıra önümüzdeki dü hafta baş döndürücü kritik, ağır artışlarla karşılaşabiliriz." dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Turan'dan 'Kovid-19'da doğacak dü hafta aşırı kritik' uyarısı
19-07-2022 14:04
Ankara

Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım İdari Sorumlusu da bulunan Turan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, haziranın önce haftasında tanıdık Kovid-19 vaka rakamlarındaki azalışın şu anda gerçek müşterek artışa döndüğüne dikkati çekti.

Turan, "Artan fazlalık vaka sayısı şu anda polikliniklere başvuran kişilerle ortaya çıkıyor. Polikliniklere viral semptomlarla başvuran bireylerin yüzdelik 40'a yakını fazlalık çıkmaya başladı. Sayı değişik artıyor." ifadesini kullandı.

Vaka rakamlarındaki artışta maske, açıklık ve hıfzıssıhha kurallarının gevşetilmesinin can alıcı bulunduğunu özetleyen Turan, "Vatandaşların toplu, hareketli mekanlarda daha baş döndürücü sayaç geçirmesi bizi az buçuk daha zorlayacak derece duruyor. Özellikle şenlik sürecinin peşi sıra önümüzdeki dü hafta bizim düşüncesince gerçekte baş döndürücü kritik. Vaka sayılarında gerçek artışlarla karşılaşabiliriz." diyerek konuştu.

"Hastane ve dip bakıma yatışlar eski denli faziletli değil"

Prof. Dr. Turan, vaka rakamlarındaki artışın daha dip bakımlara yansımadığına ayraç ederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Kovid-19'da yaşadığımız öteki piklere gereğince yegâne ayrımlı durum, poliklinik başvurusu enikonu yüksek. Ancak sayrılarevi ve dip bakıma yatışlar müşterek hacim artsa da daha eski artışlar denli faziletli değil. Bu varyantın özelliği ile ait olabilir, bulaştırıcılığı faziletli fakat maraz sertliği daha baş döndürücü ağırbaşlı değil. Fakat etkilenen grup, pandeminin önce zamanlarda yer aldığı derece 65 gözyaşı ve beden eşhas ile ek rahatsızlığı olanlar. Bu haldeki şahısda acemi varyantta da ağırbaşlı klinik tablolar oluşabiliyor."

"Yeni varyantlardan kaynaklı devletimizde de başağrısı oluşabilir"

Omicron'un BA.4 ve BA.5 madun türlerinin şu an evren genelinde dominant bir duruma geldiğine dikkati çekici Turan, "BA.4 ve BA.5 bulaştırıcılığı baş döndürücü faziletli dü varyant. Bunlar şu anda Avrupa'nın tesiri altında yer aldığı varyantlar. Bu gidiş hasebiyle Türkiye'yi de etkiliyor. Ülkemizde de gelecek günlerde bu varyantlardan kaynaklı başağrısı oluşabilir. Bu sebeple tetik peyda buyurmak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Turan, acemi varyantların maraz şiddetine ilişkin, şu detayları paylaştı:

"Yeni varyantların maraz şiddetinde baş döndürücü besbelli müşterek artışa münasebet bulunduğunu tabir buyurmak akıllıcasına olmaz. Çünkü daha elimizde bununla ait aldığı kadar bilim yok. Klinik gözlemlerimize gereğince şu anda baş döndürücü ağırbaşlı hastaneye yatış ve dip hizmet gereksinimi göstermiyor bireyler. Önümüzdeki günlerde bu varyantlarla ait daha safi konuşabilmek belkili olacak."

"Hatırlatma dozu tarihi gelenler geciktirmeden aşısını olmalı"

Prof. Dr. Turan, Sağlık Bakanlığınca acemi hatırlatma dozlarının e-Nabız üstünden tanımlandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Hatırlatma dozu tarihi mevrut bireylerin aşılarını geciktirmeden olmaları lazım. Özellikle şenlik periyodunu atlattık. Önümüzdeki devirde olaylarda baş döndürücü alevli müşterek halde çoğalma olabilir. Bu sebeple hatırlatma dozları daha ehemmiyet kazanıyor. Özellikle ağustos sonu ilkgüz derece daha tetik olunması gerekecek müşterek devre giriliyor. Ağustos başlangıcında en geç, aşıların tamam olması gerekir. Hatırlatma dozlarını hepsi gözyaşı gruplarına öneriyoruz fakat ilkin gelecek gözyaşı ve ek rahatsızlığı olanlara başkaca aksan gerçekleştirmek gerekiyor."

"Kalabalık ve boğunuk ortamlarda peçe takılmalı"

Kovid-19'la mücadelede herhangi müşterek devir ferdî önlemlerin halaskâr bulunduğunun altını çizen Turan, dünyanın nazar boncuğu durumunda besbelli müşterek kısıtlamaya gitmenin bahis konusu olmayacağını söyledi.

Kalabalık, boğunuk ortamlarda behemehâl peçe takılması, enfekte bulunduğunu düşünen, viral semptomlar gösterenlerin kendini izole etmesi icap ettiğini aktaran Turan, bireylere açıkça bölgelerde olsalar fark mesafeye nazarıitibar göstermelerini önerdi.

Maske zorunluluğu baştan dirimsel mi?

Prof. Dr. Turan, "Koronavirüs Bilim Kurulu benzeyen sürede yeni baştan toplanacak mı?" sorusunu, "Şu anda daha bizlere bildirilen müşterek bilim yok. Bilim Kurulu namına bitmeme fail müşterek proses yaşıyoruz, toplantılarımızı sonlandırmıştık fakat gerekseme şeklinde herhangi müşterek daima toplanmaya hazırız. Bu hasbilik esasına gereğince meydana getirilen müşterek işti zaten, tığ halen görevimizin başlangıcında bitmeme ediyoruz. Bilim Kurulu'nun toplanması gerektiğinde bizlere bilim geçilir ve müşterek araya geliriz. Fakat önümüzdeki günlere bağlı şu an düşüncesince müşterek bilim yok." diyerek yanıtladı.

Sonbaharda vaka sayılarının daha da artacağı ve peçe zorunluluğunun yeni baştan gündeme gelebileceği iddialarına bağlı de Turan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kişisel önlemleri şahısların kendilerine bırakmıştık biliyorsunuz, halkımızın da bu duyarlılığı göstermesi gerekiyor. Daha müşterek tomar ilaç ve bunama gelmemesi düşüncesince bizim bunu yapıyor olmamız gerekiyor. Bu sebeple ağustos sonuna doğru, ilkgüz başlangıcında vaka rakamları doğrusu fazlalık insan sayısı, sayrılarevi ve dip hizmet yükü tahsil edilen kararlarda belirleyici olacaktır. Şimdiden bununla ait safi müşterek yanıt hasretmek baş döndürücü akıllıcasına olmaz. Önümüzdeki günleri strateji yazar göreceğiz."

Mevsimsel enflüanza olaylarında da çoğalma yaşanıyor

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, Kovid-19 harici influenza (grip) olaylarında müşterek çoğalma olup olmadığına yönelik, "Pandeminin önce dip ve aceleci dönemlerinde engellemeler yer aldığı ve peçe kullanıldığı düşüncesince öteki viral enfeksiyonlarda besbelli müşterek eksilme olmuştu zira bulaş, toplumda yaygınlığı azalmıştı. Ancak sonuç aylarda maskenin ortadan kalkması öteki viral enfeksiyonların da dolaşımda ortaya çıkmasına münasebet oldu." şeklinde konuştu.

Hastaneye Kovid-19 kuşkusuyla başvurup, incelemelerde aksi çıkan ve sezonluk enflüanza semptomları yayınlayan şahısların bulunmuş yer aldığı özetleyen Turan, "Ağır sezonluk enflüanza semptomları gösteren, 9-10 devir bitmeme fail gerçek halsizlik, geçit ağrısı, iğbirar derece şikayetlerle bizlere başvuran eşhas bulunuyor. Kovid-19 harici viral enfeksiyonlar hasebiyle başvuran hastalarda da müşterek çoğalma bulunduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Turan, sezonluk enflüanza nâkil şahısların de rahatsızlığı öteki insanlara bulaştırmamak düşüncesince çıkarlarını izole etmeleri ve peçe takmalarının ehemmiyetli bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler