USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan: 'Deve gribi düşüncesince endişe etmeye gerek yok'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, lama gribinin acemi pandemiye dönüşebileceği iddialarına ilişkin, “Deve gribi düşüncesince endişe etmeye gerek yok” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan: 'Deve gribi düşüncesince endişe etmeye gerek yok'
09-12-2022 11:07
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İhlas salık Ajansı (İHA) muhabirine güneş tacı virüs salgını sürecinde sonuç durumu, inflüenza (grip) olaylarındaki artışı, immün sistemini kuvvetlendirmeye müteveccih yapılması gerekenleri ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanlarının lama gribinin toy eş pandemiye dönüşebileceği yönündeki uyarılarını değerlendirdi. İlhan, bu senenin başlangıcında ortaya çıkan ‘omicron varyantı' ile bulaş hızının elan eş tomar fakat öldürücülüğünün elan az eş madun değişke oluştuğunu hatırlatarak, “İnsanlar evvel başlangıçta baş döndürücü eş tomar oranda enfekte oldular. Hatırlarsak rakamlar gine yıl kökeninden bu yana baş döndürücü asıl arttı. Burada gine muafiyet sistemi elan bağan kurda olan, elan riskli bulunan 65 gözyaşı üstü yurttaşlar ve vakayiname hastalığı bulunan yurttaşlar etraflı dünyada elan baş döndürücü etkilendiler. Ama şu an geldiğimiz noktada bundan hakeza toy varyantın elan biraz bulaştırıcılıkla beraberce ayrımsız sürede öldürücülük gücünün de elan az olduğuna tanık oluyoruz. Halihazırda güneş tacı virüs hastaları içinde de ilkin madun teneffüs yolu enfeksiyonu, doğrusu ‘akciğer tutulumu' kabil durumların elan az olduğuna tanık olmaktayız” ifadelerini kullandı.

“Sağlık kuruluşlarına teneffüs yolu enfeksiyonu hasebiyle müracaatlar kalık durumda”

Solunum eliyle bulaşıcı virüslerin eş tomar oranda olabildiği eş çevrim içinde olunduğunun altını çizen İlhan, “Belki güneş tacı virüs devrinde baş döndürücü yaşamadık fakat peçe takmak, hasebiyle inflüenza (grip), Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV) ve ayrımsız sürede güneş tacı virüs de halihazırda görülüyor. Son çevrim filhakika afiyet kuruluşlarına, gerek eş hekimliklerine, gerek hususi hekimlere, gerek hastanelere asıl oranda teneffüs yolu enfeksiyonu hasebiyle müracaatlar kalık durumda. Yakınmalar da baş döndürücü benzer. Bu yakınmalar elan baş döndürücü ferah ateş, halsizlik, koku alma organı akıntısı, öksürük ve balgam biçiminde geliyor. Bunun ayırdına beslemek da hangisi olduğuna değgin baş döndürücü çelim fakat Allah'tan baş döndürücü madun teneffüs yolu enfeksiyonu tutulumu yapmıyor. Bu bizim düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli eş nesne aslında, doğrusu asıl seyretmiyor" açıklamalarında bulundu.

65 gözyaşı üstü ve vakayiname hastalığı bulunan vatandaşların riskli bulunduğunu tabir fail İlhan, teneffüs yolu enfeksiyonlarından tevakki etmek düşüncesince hastalanmış olanların çıkarlarını izole etmesi gerektiğini, yayılma yolunun engellemesi ve rastgele yıl enflüanza aşısı olunması icap ettiğini tabir etti. Ayrıca İlhan, kâffesi bu önlemlere ek namına vatandaşların bulundukları ortamı bembeyaz iklim ile havalandırması icap ettiğinin altını çizdi.

“Herhangi eş besin ve deva takviyesi gitmek akla yatkın eş nesne değil”

Takviye gıdaların immün sistemini (bağışıklık sistemi) kuvvetlendirdiğine müteveccih İlim kirliliği olduğuna dikkati çekici İlhan, “Biz dobra eş muafiyet sistemi, dobra eş immün sistemine cemaat peyda etmek istiyorsak, yapmamız müstelzim akla yatkın ve metin beslenmek. Bunun en başlangıcında elbette ki kötü ve alkolden ırak ara vermek gerekiyor. Bol likit bezdirmek gerekiyor ve stabil ve ehliyetli nemalanmak gerekiyor. Yani protein, karbonhidrat ve yağdan stabil eş içerikle nemalanmak gerekiyor. Şöyle özellikli besin yok. Bunlar baş döndürücü gündeme getiriliyor, devir hin ekranda ve toplumsal medyada görüyoruz fakat ‘şunu yiyin, bunu yiyin, bu sayede immün sisteminiz artar' diyerek eş şeye ihtiyaç yok. Eğer eş doktor insanlara kaynak etmişse, ‘sizin muafiyet sisteminiz düşük, şu vitamini kullanın' demişse o devir gitmek gerekir. Onun haricinde rastgele eş besin ve deva takviyesi gitmek akla yatkın eş nesne değil” diyerek konuştu.

“Deve gribi düşüncesince endişe etmeye gerek yok”

Deve gribinin toy eş pandemiye dönüşebileceğine bağlı ürkü yapılmaması icap ettiğini kail Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, laflarına şöyleki bitmeme etti:

“Türkiye'den hudutlu sayıda insanoğlu evren kupasına gidiyor. Türkiye ihtimal baş döndürücü ferdin gelip gittiği eş arazi fakat Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) yenilen ve içilenden mavera elan baş döndürücü teneffüs eliyle bulaşıcı eş virüs aslında. MERS namına bunu tarif etmek gerekiyor. O sebepten dolayı bunun düşüncesince baş döndürücü eş endişe etmeye gerek yok. Riskli vaziyetlerden gocunmak elbette rastgele şeyin başı olacaktır.”

“Tek eş testin kullanılması hem konuşu hem kolay”

Tek tanılama kiti ile 4 virüsün belirleme edileceği kuma tanılama kiti üretiminin baş döndürücü ehemmiyetli eş evolüsyon bulunduğunu kaydeden İlhan, “Bizim de benzeri çalışmalarımız mevcut ve dayanıklı baş döndürücü İlim insanı da benzeri icraat yapıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarını da ego baş döndürücü kalburüstü buluyorum. Zira hakeza eş tanılama kitinin geliştirilmesi elimizi baş döndürücü kolaylaştıracaktır. Aynı anda ansızın eş tomar testin kullanılması hesabına yegâne eş testin kullanılması hem konuşu hem bedava hem de yegâne eş örnekte işlerimizi baş döndürücü elan kolaylaştıracaktır düşüncesindeyim. Kısa sürede devreye gireceği üzerine bizim de bilgimiz var. İnşallah bundan sonradan hiçbir geçişsiz olanaksız fakat şayet ihtiyaç olursa da rahatlıkla tanılama koyabileceğimiz düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli eş evolüsyon bulunduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Muhammed Musab Gümüşer - Gürkan Sayın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler