USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz'dan Omicron kaynaklı ölümlere için "aşılanın" çağrısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz "Maalesef hala günde 200'den aşkın insanımızı önlenebilir müşterek illet zımnında kaybediyoruz. Oysa bu hastalıktan korunmada aşı üzere çelimli müşterek aracımız var" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz'dan Omicron kaynaklı ölümlere için
18-02-2022 11:51
Ankara

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Omicron'un Kovid-19'un esbak varyantlarına uyarınca baş döndürücü elan çabuk bulaştığına dikkati çekti.

Omicron'un aşılı kişide Delta varyantına nazaran elan bağan şiddette seyrettiğini anımsatan Kayıpmaz, "Şunu da unutmamalıyız, Omicron ile enfekte bulunan aşısız kişiler, doğacak gözyaşı grupları ve alttaki yatan vakayiname rahatsızlığı olanlar hala riziko altında. Aşısız edinmek Omicron açısından gerçek müşterek risk. Çünkü dert müşterek insana bulaştıktan sonradan ne müşterek ilerleyiş göstereceğini ilkin aşina edinmek beklenen olmuyor." ifadesini kullandı.

Hastalığın aşısız gençleri de biçimsiz etkileyebildiğine ayraç fail Kayıpmaz, "Acil servislerimizde, yataklı vagon vagon servisler yahut dip bakıma yatırdığımız hastalar içinde güre yaşta on paralık aşı olmamış, dip akciğer tutulumu olanlar var. Bu sebeple bulaştığında dert seyrinin ne olacağını bilmediğimiz virüse erinç kesin tedbirleri almamız lazım." uyarısında bulundu.

"Üç aşı alternatifi halkımız düşüncesince amade halde"

Doç. Dr. Kayıpmaz, bu tedbirlerin başlangıcında aşılamanın geldiğini vurgulayarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Şu anda üç aşı alternatifi halkımız düşüncesince amade halde. İnsanların mRNA aşısı, inaktif aşı ve gene inaktif müşterek aşı bulunan yerel aşımız TURKOVAC'dan istediğini olabilme olanağı bulunuyor. Bunun yanında evveli düze aşılarını yaptırmış ancak tarihi geldiği durumda anımsatma dozunu gök fertler var. Onlara da behemehâl anımsatma dozunu öneriyoruz ki virüsle karşılaştıkları takdirde bu rahatsızlığı baş döndürücü elan bol belirtilerle atlatabilsinler."

Kayıpmaz, aşıların ağırbaşlı hastalığı, hastaneye yatışları ve zımnında Kovid-19 kaynaklı ölümleri önlediğine ayraç etti.

"200'den müşterek tomar insanımızı önlenebilir müşterek dert hasebiyle kaybediyoruz"

Günlük hadise sayılarının birtakım eyyam 100 bini aştığını anımsatan Kayıpmaz, vakaların çoğalmasının riskli gruptaki bireyleri de tehlikeye attığını anlattı.

Doç. Dr. Kayıpmaz, "Vaka rakamları muhtemelen müşterek müddet sonradan servis yatışlarına, ondan da muhtemelen müşterek müddet sonradan dip ihtimam yatışlarına yansıyor. Sonrasında ise vefat rakamlarındaki artışı görüyoruz. Maalesef hala günde 200'den müşterek tomar insanımızı önlenebilir müşterek dert zımnında kaybediyoruz. Oysa bu hastalıktan korunmada aşı kadar çelimli müşterek aracımız ve maske, aralık tedbirlerimiz var." biçiminde konuştu.

"Aşıları dört dörtlük şahıslar hastaneye gürbüz gerekseme duymuyor"

Doç. Dr. Kayıpmaz, Ankara kent Hastanesi acele servisinden dip bakıma yahut servise yatırılan Kovid-19 hastalarının baş döndürücü iri bölümünün aşısız yada tarihi geldiği durumda anımsatma dozunu yaptırmamış kişilerden oluştuğunu söyledi.

"Hastalık aşıları dört dörtlük kişide baş döndürücü elan bol belirtilerle atlatılıyor, acele servis ve hastaneye başvuruya gerekseme gürbüz duyulmuyor." diyen Kayıpmaz, hem Türkiye aynı zamanda dünyada vefat sayılarının Omicron varyantı hasebiyle arttığını, gençlerin, riskli grupların korunması açısından da aşılarını olması icap ettiğini vurguladı.

"Vaka rakamlarındaki artım acele servislere başvuruyu da etkiliyor"

Ankara kent Hastanesinde sonuç çağda hadise yoğunluğu olup olmadığına bağlı de Kayıpmaz, şu detayları paylaştı:

"Şu anda günce hadise rakamlarındaki artış, acele servislere müracaat sayısını da etkiliyor. Ankara kent Hastanesinde pandemi kurulumuzun itinalı çabalarıyla yatış, taburculuk ve poliklinik başvurusu dengelerini ehemmiyetli seviyede mihnetsiz şekilde götürmeye çalışıyoruz. Bu sebeple başta şita aylarında olduğumuz şu çağda insanlarımıza aşı, peçe ve aralık tedbirlerini ön plana alarak günce yaşamlarına bitmeme etmelerini öneriyoruz."

"Yaz aylarının elan dobra geçmesini beklenti ediyoruz"

Doç. Dr. Kayıpmaz, birtakım devletlerin Kovid-19 tedbirlerini tahammül kararının anımsatılması üzerine, bu devletlerde döllenme oranlarının ince faziletkâr olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de de salgının müşterek an evvela gündemden çıkmasını, hastaneler ve içtimai yaşamda normale dönmeyi beklenti ettiklerini vurgulayan Kayıpmaz, bunun düşüncesince döllenme oranlarının artması, başkaca salgının seyrinin izlenmesi icap ettiğini belirtti.

Kayıpmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaz aylarının şu anda bulunduğumuz sürece uyarınca elan dobra geçmesini beklenti ediyoruz. Bunun ferdî tedbirlerimizle, yayılmış aşılamayla beklenen olacağını unutmayalım. Temel, dümdüz tedbirleri aksatmadan bu işi el birliğiyle yürütebilirsek salgının üstesinden de müşterek an evvela gelebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler