USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Beslenme uzmanından bayram uyarısı geldi, kronik rahatsızlıkları olanlar dikkat

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Beslenme Uzmanı Elif Dila İmançer uyarılarda bulundu. İmançer, “Kalp-damar, diyabet, efdal tansiyon, böbrek ve göden rahatsızlığı kabilinden kronik hastalıklara cemaat yahut bu emraz düşüncesince riziko altındaki bireylerin tagaddi dair tetik o

Beslenme uzmanından bayram uyarısı geldi, kronik rahatsızlıkları olanlar dikkat
07-07-2022 10:02

Kurban Bayramı'nda metin şart ve içeceklerin yeğleme edilerek, porsiyon kontrolü sağlanması ve kemirmek pişirme tekniklerine dikkat edilmesi icap ettiğini tabir fail Beslenme Uzmanı Elif Dila İmançer, “Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi müstelzim metin tagaddi prensiplerinin hepsi düşüncesince makbul bulunduğu unutulmamalıdır. Öncelikle baytar kontrolünden geçmemiş ve hıfzıssıhha kurallarına birebir kesilmeyen hayvanlardan bireylere hastalık yayılma riski yüksektir. Çiğ veya az pişmiş et bezdirmek birtakım zoonoz rahatsızlıkların bulaşmasına başlangıç olabilmektedir. Bu sebepten dolayı etler jale veya az pişmiş şekilde tüketilmemelidir. Yeni doğranan havyan etleri kaba bulunduğu içerisine sindirimi zordur, midede şiş benimseyememe kabilinden sorunlara başlangıç olabilir. Özellikle göden hastalıkları olan bireyler, hitit 24 vakit bekletilmeden tüketmemelidir” dedi.

“Kızartma ve kavurmadan ırak durun”
“Etler pişirilirken haşlama, fırınlama, gril kabilinden yollar yeğleme edilmeli” diyen İmançer, “Kızartma ve kavurmadan ırak durulmalıdır. Kanserojen maddelerin oluşumuna döşeme hazırladığı düşüncesince etleri mangalda pişirirken kömürleştirmemeye dikkat edilmelidir. Ayrıca baş döndürücü efdal ısıda oldurmak gıda ögesi yitirilmesine da faktör olmaktadır. Etle meydana getirilen yiyeceklere arttırma tereyağı/kuyruk hasım kabilinden yağlar eklenmemeli, kişi hasım ile pişmesi sağlanmalıdır. Kalp-damar ve kolesterin hastaları, meşbu yağ ve kolesterin içinde ne bulunduğu efdal olan sakatatların tüketiminden kaçınmalı, sodyum klorür tüketimini de sınırlamalıdır” biçiminde konuştu.

“Tek kullanımlık poşetleyin”
Etlerin bozulması hazırlop bulunduğu için düşüncesince riskli gıdalar olduğuna yer veren İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu'ndan Beslenme Uzmanı Elif Dila İmançer, “Kesilen etler ıvır zıvır miktarlarda biricik kullanımlık olacak biçimde poşetlenerek buzluk yahut hummalı dondurucuda etraflıca müddet saklanabilir. Dondurulan et çözdürüldüğünde sağlığı yıldırma fail mikroorganizmalarda artma gözlendiği düşüncesince dondurulduktan sonradan çözünen et esasen dondurulmamalıdır. Etleri çözdürmede en metin formül buzdolabının madun bölmesinde çözdürmektir. Etleri hazırlarken tercih ettiğimiz değişmez tahtaları ayrı olmalıdır, jale göveri ve meyvede beğenilen tahtalar kullanılmamalıdır.

“Lif içinde ne bulunduğu efdal gıdaları tün ezanı tüketin”
Kurban Bayramı'nda hummalı et tüketimiyle baş başa lifli gıdaların az tüketilmesinin de ölme kabilinden hazım rahatsızlığına başlangıç olabileceğinin altını çizen İmançer, “Sindirimi terfih görmek namına et yiyecekleri öğlen, göveri ve mobilyasız baklagiller yiyecekleri kabilinden tel içinde ne bulunduğu efdal gıdaları tün ezanı bezdirmek henüz yararlı olacaktır. Etlerin yanına salata/sebze ve yoğurt/cacık/ayran katmak C, E vitamini ve kalsiyum itibarıyla kimsesiz olan et yiyeceklerini mütemmim olacaktır. Öğünlerde alkan aş kabilinden alkan undan mamul maya işleri, alkan düğü kabilinden arıtılmış edilmiş karbonhidrat kaynakları namına arıtılmış edilmemiş kusursuz buğday, çavdar, ebebulguru kabilinden karbonhidrat kaynaklarına toprak özgülemek tokluk süresini uzatacaktır. Tatlı tercihi şekilde şerbetli tatlılar namına sağımlı tatlıları yeğleme kılmak henüz doğru olaraktır. Gazlı içeceklerden ırak durarak, günce averaj 2-2,5 litre su tüketimine de nazarıitibar gösterilmelidir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler