USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Besin alerjisine karşı ‘Süt Merdiveni’ni öneriyoruz'

Besin alerjisine karşı ‘Süt Merdiveni'ni öneren Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “İnek sütü alerjisi çocuklarda en yoğun tanıdık gıda alerjilerinden olup ölümsek reaksiyonlara etken olabilir. Son senelerde meydana getirilen çalışmalarda sütün, fırınlı mahsulat içinde, 1

'Besin alerjisine karşı ‘Süt Merdiveni’ni öneriyoruz'
07-07-2022 16:00

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, akıbet zamanlarda görülme sıklığı kalan ve alerjik pandemik rahatsızlığı yerine ikrar edilen gıda alerjilerinin tedavisinde gelişen acemi teknikleri açıkladı. Doç. Dr. Nacaroğlu, çağcıl yaşamla baş başa kalan amade gıda tüketiminin alerjilere döşeme hazırladığını belirterek, “Besin alerjisi, belli müşterek besinle değinme ettikten sonraları ortaya çıkan ve rastgele seferinde esasen eden, ibdai müşterek muafiyet cevabına ilişkin yerine ortaya çıkan esenlik problemi halinde tanımlanabilir. Özellikle akıbet zamanlarda görülme sıklığı gömlek grado kalan gıda alerjisi, 21'inci asrın alerjik pandemik rahatsızlığı yerine ikrar edilmektedir. Günümüzde çağcıl hayatın getirmiş olduğu amade besinler, yardım maddeleri, mamul gıdalar ile çevresel ve kalıtım bilimi faktörler kabil nice nedene ilişkin yerine gıda alerjisi oranının arttığı çalışmalarda gösterilmiştir” sanarak konuştu.

“İnek sütü alerjisi ölümsek reaksiyonları tetikleyebilir”
Çocuklarda en kalın tanıdık ibne sütü alerjisinin ölümsek reaksiyonlara etmen olabildiğine dikkati çekici Doç. Dr. Nacaroğlu, “Bu sebeple tedavide anne öge ibne sütü içeren topu topu gıdalardan kaçınmaktır. Ancak akıbet zamanlarda ibne sütü alerjisi dolayısıyla izlenmekte bulunan ve kanda bakılan motorin alerjisi değerleri (sütspesifik IgE kıymeti ve kazein özellikli IgE değerleri) az bulunan bazısı hastaların fırınlı motorin ürünlerini tepki yaşamadan yiyebildiği gözlenmiştir. Süt, fırınlı mahsulat içinde, 180-200 etap ısıda 30 zaman un, diyabet rahatsızlığı kabil ek besinlerle pişirildiğinde, hem ısı bununla müşterek karışımın matriks etkisiyle bazısı motorin proteinleri ıvır zıvır parçalara ayrılışarak alerjik niteliği azaldığı gösterilmiştir. Ancak kanda bakılan alerji değerleri (kazein özellikli IgE değeri) az olsa fark hastalara fırınlı motorin ürünlerinin denenmesi bebek alerji doktoru nezdinde (yükleme testleriyle) yapılması önerilebilir. Fırınlanmış motorin içeren ürünleri tüketebilen hastaların, fırınlı motorin ürünleriyle fark tepki yayınlayan hastalara layıkıyla hâlâ er yaşta motorin alerjisinin düzeldiği şu demek oluyor ki hoşgörü geliştiği çalışmalarda gösterilmiştir” halinde konuştu.

“Yükleme testi doktor nezdinde yapılmalı”
Doç. Dr. Nacaroğlu, fırınlı motorin ürünleri ile sınama yapılabilecek pestil grubunu şöyleki açıkladı: “Çocuk alerji hekimi çeşidinden hastanın hikayesinde; bilmeden motorin ürünleri ile maç öyküsü ile gözlenen şikayetlerin ciddiyetine, meydana getirilen deri testindeki motorin ile ortaya çıkan imtihan sonucuna, gine kanda bakılan motorin alerji düzeyine (süt özellikli IgE, kazein özellikli IgE) ve baş başa hastanın var ise zevcelik fail ayrıksı alerjik rahatsızlıkları da menfez önüne alınarak meydana getirilen istimara ile hastanın fırınlı ürünleri sınama riski çözümleme edilir. Eğer bu çözümleme kararında fırınlı ürünleri sınama ile oluşabilecek tepki riski düşükse, doktor nezdinde fırınlı müşterek ürünle, fermente müşterek motorin ürünüyle yahut aracısız motorin ile gıda doldurma testi yapılabilir. Ancak tepki evolüsyon riski hastanın yüksekse, doldurma testi yapmaktan kaçınılır ve hastaya da topu topu motorin proteini içeren ürünlerden kaçınması önerilerek hastanın rejimi düzenlenir. Ayrıca anafilaksi riski bulunan hastalara adrenalin içeren kendi kendine iğne yol edilir ve bu kullanıma amade enjektörlerin nite kullanılacağı anlatılmalıdır. Büyüme gelişmesinin izlenmesi, belli aralıklarla alerji düzeylerinin arama edilmesi gerekmektedir. Alerji düzeylerine ve hastanın izlem özelliğine layıkıyla gıda denemesi tekrarlanabilir. Sonuç olarak; gıda alerjisi takip, otama ve yönetimi karmaşa ve aşırı değişkenli müşterek süreçtir. Bu sürecin yönetimi uzman ve kuvvetli bebek alerji kliniklerinde dalında uzman bebek alerji hekimleri çeşidinden yapılmalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler