USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Bebeklerde sağlıklı uyku ruhsal gelişimi ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor'

Sağlıklı birlikte uyku ritüelinin çocuklarda hem ruhsal gelişimine bununla birlikte bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine ulama sağladığını tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Nicel Yıldız Silahlı, “Uyku evveliyat tam birlikte devir ayrılarak yapılacak ılık banyo, rahat birlikte masa

'Bebeklerde sağlıklı uyku ruhsal gelişimi ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor'
15-03-2022 11:52

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Nicel Yıldız Silahlı, bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı müşterek uyku gelişiminde ilgi edilmesi gerekenlere ilişikli aileleri uyardı. Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Silahlı, sağlıklı müşterek halde fiziki ve ruhsal gelişiminin en ehemmiyetli parçasının uyku bulunduğunu belirterek, “Uyku evlatların büyüme, evolüsyon ve öğrenmesine yardım sağlarken bağışıklık kuvvetlenmesine de araştırma görevlisi olur. Çocuk büyüdükçe uyku süresi ve türü değişir. Gece uyanmaları hayatın önce yıllarında alışılagelen ikrar edilir. mühim bulunan uyku saatlerinde mecalsiz ve şen olmalarıdır. Bununla beraberce ebeveynlerin çocuğun uykuya değgin kaygıları varsa dayanak alınmalıdır. Uyku hoppa ve ağır uyku kazanmak neredeyse dü ayrımlı aşamadan oluşur. Hafif uykuda rüyalar görülür, güneş içinde öğrenilen bilgiler işlenir ve kaydedilir, aut etkenlere ilişikli intibah görülebilir. Derin uyku ise çoğalma ve gelişimin gerçekleştiği basamak olup depreşmek zordur. Her geceleyin hoppa ve dip uykunun birbirini izlediği müşterek kısır fasit daire gerçekleşir. Bebeklerde 30-50 dakikalık çelimsiz uyku döngüleri görülür. 12 taban akilane müşterek saatlik döngüler gözlemlenirken gözyaşı büyüdükçe kısır fasit daire süreleri uzar. Hafif ve ağır uyku döngüsü ortada uyanan müşterek eke uykusunu haydi haydi bitmeme ettirebilir. Ancak nesil ve füru uyandıklarında uykuyu bitmeme ettirebilmek düşüncesince asal yahut babanın yardımına yada beslenmeye gerekseme duyabilir” dedi.

"Uyku ritüeli hem bebeği hem anne babası rahatlatır"

Çocukların gece olduğunda uyku önceleri rahatlatıcı aktivitelere gereksinimi olduğuna yer veren Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Silahlı, laflarına şu halde bitmeme etti: "Sessiz ve mecalsiz ışıksız müşterek dünya evlatların uyku uyumasına araştırma görevlisi olabilir. Uyku ritüeli raspalamak ufaklıklara uyku çağının geldiğini hatırlatır. Uyku önceleri ehliyetli müşterek devir ayrılarak yapılacak ılık banyo, mecalsiz müşterek masal anlatmak, işaret okumak, ninni anlatmak ve dobra geceler öpücüğü uykuya geçişi kolaylaştırabilir. Uygulanabilir, tekrarlanabilir müşterek uyku aktivitesinin oluşturulması ile nesil uykusu indinde anne-baba uykusunun da kalitesi artar. Uyurken bebeklerin güvende olmaları gerekir. Yatakta mevcut örtüler, oyuncaklar bebeklerin nefes borusunu tıkayabileceğinden döşek üstünde bu tür malzemelerin bulunmamasına ilgi edilmelidir. Bebeğin doğumdan itibaren eğin üstü alan müşterek zeminde yatırılması, üstünü örten örtünün kollarının dibine sabitlenmesi, ev içinde başta bebeğin uyuduğu odada sigara içilmemesi, beşik parmaklıklarının genişliğinin çocuğun kafası geçecek denli azade olmaması bebeğe emin müşterek uyku ortamı sağlayarak ıvır zıvır bebeklerde görülme ihtimali bulunan Ani Bebek Ölümü Sendromunu (SIDS) engelleyebilir".

Güvenli uyku düşüncesince neler yapılabileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Silahlı, nesil ile ayrımsız yatakta yatılmaması gerektiğine ilgi çekti. Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Silahlı, "Uyuyan nesil çekyat kabil güzel yerlerde bırakılmamalı çevresinde ufak modüler oyuncaklar yada iklim alternatifini tıkayabilecek bedava kopan testis kabil eşyalar bırakılmamalıdır. Bebek otomobil koltuğu, asal kucağı kabil yerlerde uyuyakalır ise çelimsiz müddette yatağına alınmalıdır. Bebeğin boynuna kolye kabil materyaller yada ucu kurdeleli giysiler bebeğin boynuna dolaşabileceğinden titiz olunmalıdır. Kullanılan uyku tulumu göz sıcaklığına akla yatkın kalınlıkta ve çocuğun bedenine akla yatkın olmalıdır. 2 gözyaşı altında füru alan zeminde yatırılmalı, yastık kullanılmamalıdır. Bebeğin 12'nci ayına denli anne-baba ile ayrımsız odada kalması önerilmektedir. Bebek önce 6 yada 12 ay yatağınızın indinde akla yatkın şartları sağlayıcı müşterek asal yanı yatakta yatırabilirsiniz. Bu gidişat geceleyin tagaddi ve yârenlik gereksinimlerini karşılamanıza araştırma görevlisi olur. Yorgun olduğunuzda ve ağır uyku sırasında bebeğin güvende olması sağlanmış olur. Bebeğin emzirilmesi uyku güvenliğinin en asliye unsurudur. Emzirme ile ilgilendiren sorularınız ile ilgilendiren müşavirlik alabilirsiniz. Bebeğinize hizmet sağlayan insanların de emin uyku unsurlarını bildiğinden emin olmanız gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"Güvenli uyku düşüncesince uyku tulumu yeğleme edilebilir"

Geleneksel kargaşa uygulamalarına da yer veren Dr. Öğr. Üyesi Yıldız Silahlı, “Bu formül bebeklerde kaide çıkığına sebep olabileceğinden önerilmemekle beraberce elden kolların kundaklanması bebeklerin sakinleşmesine araştırma görevlisi olabilir. Bazı bebekler sarılmayı sever birileri sevmeyebilir bundan dolayı bebeğin işaretlerinin gözetilerek cereyan edilmesi henüz yarayışlı olacaktır. Hafif pamuklu müşterek destar ile gevşekçe kolların üstünden boynun altından geçirilerek nesil sarılabilir, kıç ve kalçanın başıboş bırakılması gerekir. Dönmeye başlamış bulunan (4-6 ay) bebeklerde kundaklamanın bırakılması gerekir. Yine bebeğin kollarının dışarıda kalmış olduğu er bezi şeklindeki uyku tulumları da dobra müşterek alternatif olabilir” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler