USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde depremzedeler düşüncesince afet polikliniği

Kahramanmaraş'ta meydana mevrut 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde şişman yıkımlara sebep olurken 30 binin üstünde dirilik kaybı yaşanmıştı. Binlerce yurttaş yaralanırken uzmanlar, tahripkâr depremin insanoğlu psikolojisi üstünde oluşturduğu etkilere müteveccih a?

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde depremzedeler düşüncesince afet polikliniği
14-02-2023 19:06

Kahramanmaraş merkezli yaşanmış bulunan dü şişman depremin yıkmacı ruh bilimsel etkilerine için Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde "afet polikliniği" işlev veriyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Bahadır Alptekin, “İlk görüngü anından sonraları ihtimal ön müşterek ay, ihtimal şahıslara mucibince elan levent boylu süreler, mahsus tepkiler esasta olağan. Zaman içinde bireyin yaşamına bitmeme ettirmesine bariyer bulunan huzursuzluklar ortaya çıkarsa bu psikiyatrik, ruh bilimsel müşterek desteği gerektirecektir. Bu manada bizim hastanemizde ön günden itibaren afetzedelere işlev hasretmek az daha müşterek afet polikliniği hizmete girdi” dedi.

Kahramanmaraş'ta meydana mevrut 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde şişman yıkımlara illet olurken 30 binin üstünde dirilik kaybı yaşanmıştı. Binlerce yurttaş yaralanırken uzmanlar, yıkmacı depremin insanoğlu psikolojisi üstünde oluşturduğu etkilere müteveccih açıklamalarda bulundu. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Bahadır Alptekin ve ruh bilimci Çetin Daşlı, hastanede açılan afet polikliniğinin vatandaşlara müteveccih işlev sunduğunu tabir ederken, sürecin etkilerine bağlı uyarılarda bulundu. Hastanenin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bloğunda verilen işlev çerçevesinde depremzedeler termin almadan uzmanlar ile görüşebiliyor.

"Zorlayıcı vakalarla baş başa dayanaklık etmek kabul etme gereksinimi hissedebilirler”

Depremin insanoğlu üstündeki etkilerine müteveccih değerlendirmelerde mevcut Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Bahadır Alptekin, “Kötü müşterek afet yaşadık, bu icap bölgedeki insanoğlu olsun icap engin vakalara tanık bulunan insanoğlu olsun hepimizi müşterek halde etkiledi. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere de dayanak diliyorum. Tabi hakeza yıllarda ruh bilimsel dayanaklık etmek tarafını ihtimal dü ayrışık demek gerekebilir, bir; gayrimeskûn el altında müşterek ruh bilimsel dayanaklık etmek alan, psikiyatrinin takibinde bulunan şahısların bu koyu stres ile baş başa mevcud şikayetleri elan artabilir, tetiklenebilir. Bir de elan ilkin on paralık psikiyatrik dayanaklık etmek kabul etme gereksinimi hissetmemiş şahıslar bu yaşanmış bulunan zorba vakalarla baş başa müşterek dayanaklık etmek kabul etme gereksinimi hissedebilirler. İlk görüngü anından sonraları ihtimal ön müşterek ay, ihtimal şahıslara mucibince elan levent boylu süreler, mahsus tepkiler ruhiyat namına verdiğimiz esasta normal tepkiler. Olay anını gine tekrardan yaşama, birtakım vaziyetlerden kaçınma, sözde anbean gine deprem oluyormuş hissini yaşama, gizli alanlara girmekten korkma, içtinap kabil yahut müşterek yakınını kaybeden bireyin koyu müşterek mutsuzluk, yaşamdan sağlık alamama, yaşamın amacını sorgulama kabil şeyler esasta hakeza müşterek vakadan sonraları yaşadığımız normal ve haklı tepkiler. Yani müşterek dert müşterek bozuk para belirtisi değil fakat proses uzadıkça bu huzursuzluklar geçmiyor, artıyor, bireyin bulunan yaşamına dönmesine ve yaşamını gine yaşamasına bariyer oluyorsa burada fazladan müşterek psikolojik, psikiyatrik müşterek dayanaklık etmek kabul etme gereksinimi gündeme gelebilir” şeklinde konuştu.

“Afet polikliniklerinden işlev alabilirler"

Depremzedelerde oluşan etkilerin geçmemesi haklı meraklı dayanaklık etmek alınabileceğine müteveccih mütekellim Dr. Alptekin, “Zaman içinde de bireyin gine de başa çıkmakta aşırı zorlandığı ve normal dışı sayabileceğimiz yaşamına bitmeme ettirmesine bariyer bulunan birtakım huzursuzluklar ortaya çıkarsa bu psikiyatrik, ruh bilimsel müşterek desteği gerektirecektir. Bu manada bizim hastanemizde de ön günden itibaren afetzedelere işlev hasretmek az daha müşterek afet polikliniği hizmete girdi. Ayrıca bizim hastanemiz afet bölgesinden, çökmüş altından çıkan yahut bambaşka ayrışık müşterek halde travmaya verilen eskimiş şahısların dayanaklık etmek kabul etmek az daha getirilmiş bulunduğu müşterek hastane. Bu servislerimizde, öbür servislerimizde yatan hastalarımızın da gerekseme biçiminde oluşturduğumuz psikososyal dayanaklık etmek birimimizle bu arada onlara araştırma görevlisi olmaya çalışıyoruz. İlk evrede yaptığımız şey; elan aşırı dayanaklık etmek olmakla alakalı, bireyin acısını görmek. Onu anladığımızı tez edemeyiz zira o ateş bireyin yaşamış bulunduğu tek müşterek şey, kendine dayalı müşterek şey, o acıyı gördüğümüzü, onu önemsediğimizi ve ona araştırma görevlisi peyda etmek istediğimizi yayınlayan müşterek eda ve davranış içinde olmayı öneririz. Bazen koyu streslere için bedenin gösterdiği tepkiler esasta kişi devamını sağlamakla alakalı, hakkıyla haşyet sözde burada değilmişsin gibi, asap krizi eylemek kabil tepkiler ortaya çıkabilir. Eğer bu halde başa adam peyda etmek da zorlandıkları tepkiler olursa yahut depremzedelerimizin yakınları bunun psikolojik, psikiyatrik koşuluyla irtibatlı namına hayatıyla dayalı müşterek ide hissederlerse yahut aşırı koyu uykusuzluk ve öbür semptomların başa çıkmakta zorluk çekecek kurda bulunduğunu hissederlerse bizim başlamış olduğumuz yahut esasta hemen bizim hastanemizde değil tamamı Türkiye'de küşade bulunan bu afet polikliniklerinden işlev alabilirler" ifadelerini kullandı.

“Eğer azalmazsa baştan psikiyatriye başvurması icap ettiğini iletiyoruz”

Sürece bağlı bilgiler sağlayan ruh bilimci Çetin Daşlı, “Öncelikle hepimize aşırı eskiden olsun, ülkecek bu acıyı müşterek halde bu arada yaşıyoruz. Servislere gidiyoruz, servislerde kişilerle görüşüyoruz, bizim ruh bilimsel ön yardımda maksadımız şu; muhtemel travmatik stresten etkilenecek tepkileri azaltmak. Kişinin deprem travmasından yaşayacağı travmatik stresin düşmesini umuyoruz ve umumi işlevsellik düzeylerine ulaşmalarını bekliyoruz. Kişinin özürlü olması, dezavantajlı olması, elan eskiden psikiyatrik geçmişinin olması, perde ve suçluluk kabil duyguları anlamaya çalışıyoruz. Öfke, suçluluk, tahammülsüzlük kabil tepkilerin sonuç aşama alışılagelen bulunduğu bu 1 maaş proses içinde azalmasını beklediğimizi söylüyoruz. Eğer azalmazsa psikiyatriye başvurması icap ettiğini iletiyoruz. Tabi ki bu süreçte bizler müşterek halde etkilendik. Kimimizin yakınları evet orada kimimiz şahitlik ediyoruz” dedi.

Hasibe Karadağ - Alperen Baran Metecan - Armağan Yılmaz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler