USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bakan Koca: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilgilendiren ıslahat durumunda tensikat gündemde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na bağlı düzelti durumunda birtakımı tadilat gerçekleştirmek istediklerini ve bunların martta yapılacak sınavda da muteber olması düşüncesince çalıştıklarını bildirdi.

Bakan Koca: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilgilendiren ıslahat durumunda tensikat gündemde
26-11-2021 08:09
TBMM

Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

'Aşı Ar-Ge Üretim Merkezimizin projesi bitti, istikbal günlerde ihalesini yapacağız'

Sağlık çalışanlarının, ilkin hekimlerin aylık ve mahiyet haklarının iyileştirilmesini aşkın önemsediklerini tamlayan Koca, "Komisyona müşterek testis kanun geleceğini vekillerimizden öğür bulunuyoruz. Bakanlık namına çalışanlarımızın mahiyet haklarıyla ilgilendiren taleplerimizi ilettik, bu mevzuya minimum biz genişliğinde ehemmiyet verdiğinizi biliyor ve görüşmeler esnasında değerli desteklerinizi bekliyoruz. teklif anlamında, ilkin çakılı ek ücretin artırılarak umumi ödeme gücüne aktarılması, emek sonrası çalışmanın isteğe dair namına baştan getirilmesi, emeklilikte de ehemmiyetli oranda müşterek kodifikasyon yapılması." niteleyerek konuştu.

Daha evveli müşterek ek amblem düzenlemesinin yapıldığını gücün çalışanlar düşüncesince uygulanan olmadığını anımsatan Koca, "O noktada da müşterek düzenlemenin yapılması gerektiği kanaatindeyiz ve minimum bilge arkadaşlarımız genişliğinde bunun düzeltilmesi icap ettiğini düşünüyoruz." dedi.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilgilendiren ıslahat durumunda tensikat gündemde

Sağlık Bakanı Koca, araştırma görevlisi hekimlerin tıpta eksperlik eğitimiyle ilgilendiren sorunların da bulunduğunu dile getirerek, "Bu noktada ıslahat durumunda kimi tebeddülat gerçekleştirmek istiyoruz. Mart ayındaki sınavda da uygulanan bulunmasına çalışıyoruz. Yıl sonuna genişliğinde bunu netleştirmek istiyoruz. Özellikle uzmanlıkla ilgilendiren bildiğiniz kabilinden 4. sınıftan itibaren tababet öğrencilerimiz dershaneye gider. 4, 5, 6'ncı sınıfta okulla nesil birlikteliği olanaksız buyurmak istemiyorum gücün umumi açıdan uygulamada yürütüm böyle." ifadelerini kullandı.


Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar/AA

Bununla ilgilendiren toy planlamalara yer veren Koca, "Soruların atom çekirdeği müfredattan sorulması, dershanelerdeki önemsiz nüanslarla farklılığın oluşturulmasının önüne geçilmesi gerektiği kanaatindeyim. Dolayısıyla atom çekirdeği müfredattan soruların sorulması, ortaöğretim muvaffakiyet puanı kabilinden meslek muvaffakiyet puanının kesin arttırma edilmesi, ilkin fariza süresinde beşinci, altıncı alanlarda düzentileme özelliğine göre, icra ettiği ihtimam esasi alınarak müşterek ihtimam puanının arttırma edilmesi icap ettiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Milletvekillerinin araya girmesi üstünde Bakan Koca, "Yani okulda sunulan derslerden soruların sorulması, okulda müşterek halde alakanın elan yoğunlaşmasından bahsediyorum. Dershaneyi kapatmaktan bahsetmiyorum." açıklamasında bulundu.

"Köklü müşterek başkalık yapmamız gerekiyor"

Fahrettin Koca, kalifiye kliniklerin sayısının artırılması, üniversitelerle beraberce mevcud kliniklerin elan da kalifiye duruma getirilmesiyle nice bölgede münteşir müşterek eğitimin planlanması icap ettiğini söyledi.

Bu planlamaların ne kavrama geldiğini en dobra tababet öğrencilerinin anlayacağının altını çizen Koca, şöyleki bitmeme etti:

"Şu anda ilkin öğrenciler TUS'ta 4-5 alan haricinde yeğleme etmiyor. O 4-5 branşa giremediğini düşünen hekimler ise çoğu kez iklim dışını düşünüyor. Bizim DOĞRU müşterek başkalık yapmamız gerekiyor. Hem finansal halini hem tekaütlük halini hem düzentileme halini bununla ortak eksperlik imtihanını rötuşlu etmemiz gerekiyor. Bunu da önümüzdeki sınava kesin yetiştirmemiz gerekiyor. Yani çocuklarımız gelecekten ümitli olmalılar, istediği branşa girebilme imkanının çetince olmadığına inanıyor olmalılar. Bununla beraberce asistanlık eğitimiyle kalifiye klinik sayılarının artırılmasıyla beraberce 36 sayaç emek harcamayı da doğrusu kılıç istemiyoruz, insancasına bulmuyoruz. 24 sayaç emek harcamayı da insancasına bulmuyorum. Hedef bana mucibince 16 saate akıllıca inmeli. Bunun bugünden yapamayabiliriz gücün iki, üç sene sonraları bunun yapılabilirliğini şimdiden planlamamız gerektiği kanaatindeyim."

Sağlıkta hızlı mücadele

Şiddetin katiyen bildirme edilemez bulunduğunu vurgulayan Koca, bu mevzuda ifadelerin iş durumunda alınması, salıverilmenin önüne geçilmesi, bile bile işlenen hız suçlarında cezaların nısıf oranında artırılmasına müteveccih düzenlemelerin yaşama geçirildiğini anımsattı.

Bakan Koca, bu düzenlemelerin tam olmadığını belirterek, "Bu noktada yapılması gereken, fiziki ortamların rehabilitasyonu, kırıklık ve bitkinliğe kez açan baş döndürücü iş yükünün azaltılması, malpraktis ve ödence tehdidinden kurtulmaya yoğunlaşıyoruz. Meclis'ten geçmediğini gördüğümüz hükmün açıklanmasının geriye bırakılması ile cezaevi cezasının alternatif yaptırımlara çevrilmemesi bildirme edilmedi. Bunu da sizlerden ve mehabetli Meclisimizden bekliyoruz. Bütün bunlarla grup ve el birliği ruhunu gine doktor ve esenlik çalışanlarımızla tashih geçirmek istiyoruz." niteleyerek konuştu.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üstünden randevuların 10 ahit namına verildiğini ve bunun nice alan düşüncesince tam olmadığını bildiklerini kail Koca, günde averaj 1,4 milyon hastaya bakıldığını, bunların 400 bininin acile mevrut pestil olduğunu, 1 milyon bireyin polikliniklerde araştırma edildiğini kaydetti.

MHRS'den değme çağ oluşturulan 600 bin araştırma randevusundan 450 bininin alındığına fakat 1 milyon bireyin araştırma edildiğine dikkati çekici Koca, kimi branşlarda nekais bulunduğunu belirtti.

Koca, MHRS'deki probleminin ağırlıklı namına cildiye, göz, psikiyatri, bebek ve taraf füru ile kulak, burun, geçit branşlarında bulunduğunu dile getirdi.

"İlaç hammaddelerinin temininde başağrısı yok"

Hastaların kimi ilaçları bulamadığına dair iddialara karşılık verici Koca, gribin güzeşte sene az elan görülmemesi nedeniyle şirketlerin bu sene da benzeşim durumun yaşanacağını fikren tam oranda istihsal yapmadığını söyledi.

Koca, bu sene antipatik algınlığı, nezle, enflüanza kabilinden rahatsızlıkların oranının 3-4 büküm arttığına ayraç ederek, "Dolayısıyla bu açıdan müşterek dava var, 'yok' demiyorum. Bununla ilgilendiren elan aşkın jenerikleri mevcut, arzu ettiğiniz çıkar kez olmayabilir gücün aktif fiil maddesi ayrımsız yahut benzeşim bulunan ayrıksı ilaçlar var. Dünyada yaşanmış bulunan hammadde ve geri ihtimam rahatsızlığına karşın vatanımızda imal edilen çıkar kez hammaddelerinin temininde başağrısı yok." dedi.

İlaç fiyatlarının değme sene 15 Şubat'ta düzenlendiğini özetleyen Koca, şöyleki bitmeme etti:

"Bu paha düzenlemesi, müşterek geçmiş senenin ekü kurunun averaj yüzdelik 60'ı oranında yapılır. Bunu 2 ay sonraları anons ediyor olacağız. Dolayısıyla bu sene dövizdeki artışı da görüyoruz. Bu dövizdeki artışı toprak arsa sömürme geçirmek arzu edenler olabilir. Eczacılar yönünde söylemiyorum, üreticiler, depocular engelleme olgunlaşmak hemen hemen söylüyorum. İlaç Takip Sistemimiz var, dip halde denetleme gerçekleştirmek zorundayız. Bu denetimi de dip halde başlattık. Bu açıdan vatandaşımıza dava oluşturmamak noktasında mücahede içindeyiz."

Koca, Konya'daki müşterek hastanede müvellidülhumuza tükenmesi kararı 8 bireyin ölüm ettiğine müteveccih iddiaların doğruyu yansıtmadığının altını çizerek, "Bununla ilgilendiren hem başhekimliğimiz, Bakanlığımız bununla ortak Konya Valiliği anket açtı. Her dü soruşturmanın bilirkişisine gidildi. Yoğun bakım ve duyum yitimi uzmanlarının da bulunmuş olduğu uzman raporunda, müvellidülhumuza temini eksikliğinden meydana gelen kıygınlık bulunmadığı belirleme edildi." niteleyerek konuştu.

TÜİK kabilinden 2020'deki ahiret yolculuğu nedenlerinin sebep açıklanmadığına dair suali cevap veren Koca, "O, TÜİK'in sorunu, açıkladığında çoğumuz göreceğiz." dedi.

Bakan Koca, Kovid-19 sebepli ölümleri, Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) belirlenen kriterler kapsamında PCR testi fazlalık çıkanlara mucibince bildirdiklerini vurguladı.

Koronavirüs geçirenlerde hastalığın bıraktığı hasarlardan dolayı, doğacak 3 sene süresince bulunan ölümlerin 3-4 sert genişliğinde zayi beklendiğini tamlayan Koca, "TÜİK açıkladığında minimum 2 ayrıca 3 büküm bulunduğunu göreceğiz. Kovid-19'un tahripkâr tesiri dümdüz değildi, aşkın büyüktü. O sebeple aşılama akıbet aşama önemli." ifadesini kullandı.

Görüşmelerin peşi sıra Sağlık Bakanlığı ve ilgilendiren müesseselerinin 2022 yılı bütçeleri bildirme edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler